Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Журнал «Почки» Том 9, №4, 2020

Вернуться к номеру

COVID-19 у пацієнтів із хронічною хворобою нирок

Коронавірус SARS-CoV-2, що викликає хворобу COVID-19, належить до сімейства коронавірусів, серед яких різновиди можуть неодноразово викликати захворювання та його ускладнення.
Теоретичне підґрунтя. Новий SARS-CoV-2 має підхід «подвійної атаки», він зв’язується через свій білок S із рецепторами ангіотензинперетворюючого ферменту (АПФ-2) та фурином — специфічним білковим активатором. Мембрани, що мають АПФ-2, знаходяться в альвеолярних клітинах легенів 2-го типу, ентероцитах товстої кишки, проксимальних канальцях нирок, очах, тому вірус пошкоджує саме ці тканини в організмі людини. Кількість та активність рецепторів АПФ-2 невеликі в дітей та підлітків, ренін-ангіотензинова система закінчує свій розвиток лише к 16–18 рокам, саме тому діти хворіють на новий коронавірус мало, і навпаки, особи з гіпертензією, хворобами нирок, діабетом мають тяжкий перебіг і підвищену смертність.
Більшість інфікованих із хронічною хворобою нирок видужують без суттєвих ускладнень. 
Які симптоми? Розвиваються через 5–10 діб після інфікування: висока температура, закладений ніс із відчуттям різкого порушення дихання (немає нежитю), сухій кашель, порушення дихання. 
Діагностика: матеріалом є змиви з носу і глотки (змив, мазки), що досліджуються методом полімеразної ланцюгової реакції. Для постановки діагнозу проведення одноразового тесту недостатньо. Якщо особа не має симптомів гострої респіраторної вірусної інфекції, то їй дослідження проводять два рази. Із 7–10-ї доби стає позитивним тест на антитіла до вірусу.
Яка терапія ефективна. Проконсультуйтесь зі своїм лікарем про негайне призначення осельтамівіру для руйнування вірусу та пембіни-блю для запобігання пульмоніту.
 
Профілактика
1. Запобігання інфікуванню за рахунок виключення контактів з інфікованими (активна) та дистанція від можливих хворих (від 3 м), залишайтесь за можливістю вдома. 
2. Методи захисту дихання та очей (пасивна): респіраторна маска та окуляри.
3. Полоскання горла кожні 2 години, гарячі напої. 
4. Гігієна рук (чисті руки). Часто мийте руки з милом не менше 20 секунд, особливо після того, як ви обдували ніс, кашляли, чхали чи були в громадському місці. Не торкайтеся ними до обличчя. 
5. Чистіть і дезінфікуйте свій дім, щоб видалити мікроби та пил, кварцуйте. 
6. Уникайте всіх несуттєвих подорожей. 
7. Щеплення проти коронавірусу (імовірно, щорічне сезонне).
 
Якщо захворіли
1. Залишайтеся на зв’язку з лікарем за допомогою телефону чи електронної пошти. Можливо, вам буде потрібно звернутися за допомогою до друзів, родини, сусідів, медичних працівників тощо. 
2. Слідкуйте за симптомами. Зверніть увагу на потенційні симптоми COVID-19, включаючи підвищення температури, кашель та задишку. Якщо ви відчуваєте, що у вас розвиваються ці симптоми, телефонуйте до лікаря.
Якщо у вас виникли утруднене дихання або задишка, стійкий біль або тиск у грудях, температура понад 38 °С або тримається високою понад 5 діб, негайно викликайте лікаря додому.
3. Категорично не зупиняйте прийом іАПФ/БРА. Якщо ви починаєте лікування проти гіпертензії, імовірно, ІАПФ є кращими порівняно з БРА. 
4. Якщо ви отримуєте діалізні процедури, вони не змінюються у своєму режимі.
5. Якщо ви маєте трансплантовану нирку, обговоріть із лікарем можливу зміну режиму прийому препаратів у плані зменшення дози гормонів.
6. Якщо ви піклуєтесь про рідну людину, яка живе не з вами, стежте за ситуацією, часто запитуйте про стан її здоров’я.
 
Підготував проф. Д. Іванов


Вернуться к номеру