Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Газета «Новости медицины и фармации» №1 (745), 2021

Вернуться к номеру

Дексалгін® — переможець престижного конкурсу «Панацея — 2020» у номінації «Рецептурний препарат року»!

Авторы: Тетяна Чистик 

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

За останні десятиліття сучасна медицина й фармакологія зробили величезний прорив у різних напрямках: багато проблем за використання останніх досягнень розв’язуються й багато хвороб відступають. Однак проблема болю досі залишається однією з найбільш актуальних. Для її розв’язання потрібен нестероїдний протизапальний препарат, що чинить сильну і швидку аналгетичну дію, а також має сприятливий профіль безпеки. Таким препаратом є Дексалгін® (декскетопрофену трометамол) компанії «Берлін-Хемі/А. Менаріні Україна ГмбХ», що впродовж багатьох років має заслужену повагу й довіру серед лікарів і пацієнтів. Підтвердженням цього успіху стала перемога препарату Дексалгін® у номінації «Рецептурний препарат року» в престижному конкурсі «Панацея — 2020», що відбувся 4 грудня 2020 року!
Проведення щорічного конкурсу професіоналів «Панацея» — славна багаторічна традиція української фармацевтичної галузі, головними цілями заходу є аналіз діяльності фармринку, фіксація головних змін і визначення лідерів галузі. Почесна премія була заснована в 1999 році, згодом вона стала яскравою подією національного масштабу, найпрестижнішою й найбажанішою професійною відзнакою, своєрідним знаком якості на вітчизняному фармринку, а також навігатором і путівником для майбутніх номінантів і переможців.
Цього року через карантинні заходи, спричинені коронавірусною інфекцією, церемонія нагородження переможців ХХІ конкурсу «Панацея» вперше відбулася в онлайн-режимі (live stream). Однак, незважаючи на це, кожен бажаючий міг долучитися до цієї визначної події й насолодитися атмосферою свята, спостерігаючи за врученням статуеток «Панацея» кращим представникам фармацевтичного ринку за результатами маркетингових досліджень.
Найбільш численну категорію переможців у номінації «Рецептурний препарат року» оголосила Ганна Зайченко, завідувачка кафедри фармакології, доктор медичних наук, професорка Національного медичного університету імені О.О. Богомольця. Представляючи переможця серед нестероїдних протизапальних препаратів — Дексалгін®, Ганна Зайченко зазначила, що на фармакологічному ринку з’явився свій «пейнкілер» — препарат, що вбиває нестерпний біль, із яким людина несподівано стикається внаслідок побутової, спортивної травми або в післяопераційному періоді. Вона підкреслила, що «у назві препарату зашифровані його головні особливості. Так, «декс» означає «правообертальний». Таким чином, виробник позбавив препарат зайвого «близнюка» — лівообертального, це така родзинка у фармацевтиці, що прикрасила й надала нових сил цьому препарату».
Нагороду від імені представництва «Берлін-Хемі/А. Менаріні Україна ГмбХ» отримав Сергій Сталенний, бренд-менеджер препарату Дексалгін®, який подякував Ганні Зайченко за теплі слова на адресу препарату. Він повідомив, що «12 років тому команда «Берлін-Хемі/А. Менаріні Україна ГмбХ» вивела на український фармацевтичний ринок оригінальний декскетопрофен, і вже тоді в нас не було сумнівів у його успіху. Це нагорода за довгу й наполегливу роботу всього колективу. За ці роки Дексалгін® завоював довіру серед лікарів і пацієнтів. Лікування гострого болю було, є і буде актуальною проблемою. Швидкість, ефективність й безпека — це ті критерії, які лежать в основі вибору препарату. Дексалгін® визнаний і затребуваний лікарями, адже саме вони призначають анальгетики своїм пацієнтам. Я вдячний фахівцям охорони здоров’я, які високо оцінили Дексалгін®».

У чому ж успіх препарату Дексалгін®?

Декскетопрофен — препарат нового покоління, створений на основі сучасних генно-інженерних біотехнологій, являє собою терапевтично активний S(+)-енантіомер кетопрофену (водорозчинна сіль декскетопрофену трометамолу) без фармакологічно некорисного R(–)-енантіомера, що дозволяє уникнути розвитку небажаних метаболічних ефектів і визначає низьку токсичність препарату. Поєднання декскетопрофену з трометамолом сприяє прискореній абсорбції активної речовини і швидкому ефекту. Максимальна концентрація декскетопрофену у крові вища, ніж у рацемічного кетопрофену, і досягається швидше. Висока інгібуюча активність декскетопрофену щодо ЦОГ-1 і ЦОГ-2 зумовлює його центральні й периферичні анальгетичні ефекти, а висока протизапальна активність препарату поєднується з доброю переносимістю.
Результати фармакокінетичних досліджень свідчать про безсумнівні фармакологічні достоїнства декскетопрофену трометамолу. Знеболювальна дія настає через 30 хв після парентерального введення. Тривалість аналгетичного ефекту після введення 50 мг становить 4–8 год.
Крім швидкості знеболювального ефекту й доброї переносимості, перевагою препарату Дексалгін® є наявність трьох форм випуску — розчину для ін’єкцій, таблеток та саше, що значно розширює можливості аналгетичної терапії. Дексалгін®, розчин для ін’єкцій, універсальний щодо шляхів і способів введення: його можна вводити як внутрішньом’язово, внутрішньовенно болюсно (струминно), так і внутрішньовенно краплинно, що вигідно відрізняє його від багатьох інших анальгетиків групи нестероїдних протизапальних засобів.
Усе це є потенційною перевагою при лікуванні пацієнтів, які відчувають біль помірної й сильної інтенсивності при низці терапевтичних захворювань, травмах, мігрені, пацієнтів із болями в м’язах, суглобах, невралгією, радикулітом тощо, а також при станах, що вимагають надання екстреної та невідкладної допомоги. Він необхідний при лікуванні гострого болю в спині, больового синдрому помірної та середньої інтенсивності при курації онкологічних пацієнтів в амбулаторній практиці, особливо якщо біль викликаний метастазами в кістки скелета або первинною злоякісною пухлиною, що уражає кісткову тканину. Декскетопрофен не викликає толерантності або фізичної залежності та є альтернативою наркотичним анальгетикам на першому етапі лікування больового синдрому в онкологічних хворих. При комбінованій терапії з анальгетиками опіоїдного ряду декскетопрофен значно знижує потребу в опіоїдах (до 30–45 %).
Ефективність препарату
Дексалгін® доведена:
- Для купірування болю в післяопераційному періоді. У численних дослідженнях показано, що використання однієї дози декскетопрофену трометамолу в лікуванні розвиненого гострого больового синдрому після хірургічних втручань має високу ефективність і сприятливий профіль безпеки.
Так, ученими Берлінського медичного університету було проведене багатоцентрове подвійне сліпе рандомізоване клінічне дослідження з вивчення ефективності й безпеки внутрішньовенного введення декскетопрофену трометамолу й кетопрофену при лікуванні больового синдрому після ортопедичної операції. Потреба в рятівній аналгезії була високою в обох групах. Час досягнення максимального зниження інтенсивності больового синдрому після введення декскетопрофену й кетопрофену становив 284,7 і 308,5 хв відповідно. Небажані явища, пов’язані з лікуванням, спостерігалися у 21,3 % пацієнтів у групі кетопрофену порівняно з 16 % — у групі декскетопрофену трометамолу. Автори дійшли висновку, що призначення декскетопрофену трометамолу має більш сприятливий профіль переносимості порівняно з кетопрофеном.
У нейрохірургічній клініці м. Стамбула було проведене ще одне порівняльне дослідження, у якому оцінювали аналгетичну дію парацетамолу й декскетопрофену щодо інтенсивності післяопераційного болю й динаміки застосування опіатів. З цією метою хворі, які брали участь у дослідженні, протягом 24 годин після дискектомії отримували пацієнт-контрольоване знеболювання морфіном і були рандомізовані для отримання додатково внутрішньовенно парацетамолу в дозі 1 г, декскетопрофену 50 мг або ізотонічного фізіологічного розчину (плацебо).
Було встановлено, що інтенсивність болю в групі декскетопрофену була вірогідно нижчою, ніж у контрольній (р = 0,01). У групі парацетамолу подібна залежність відсутня (р = 0,21). Щодо накопичувального застосування морфіну й асоційованих із цим побічних ефектів істотних відмінностей між групами не виявлено. Дослідження показало, що значне (порівняно з контрольною групою і групою, що приймала парацетамол) зниження інтенсивності болю протягом 24 годин після дискектомії відзначалося в групі, що одержувала декскетопрофен.
Особливого значення набуває якість знеболювання при проведенні оперативного втручання під місцевою або регіональною анестезією. Класичним прикладом таких малих хірургічних операцій є пахова або пупкова герніопластика. У порівняльному рандомізованому дослідженні, проведеному P.T. Jamdade (2011), була показана висока ефективність внутрішньом’язового введення декскетопрофену 50 мг, більш виражена порівняно з 50 мг диклофенаку, при меншій кількості побічних ефектів і ускладнень терапії.
- Для передопераційного знеболювання. Активно обговорюється питання про застосування декскетопрофену перед оперативним втручанням. Це дуже актуально не тільки для загальної хірургії, а й для хірургічної стоматології та імплантології зокрема. Проведені дослідження показали, що передопераційне призначення декскетопрофену за 15 або 30 хв до втручання дозволяє профілактувати розвиток больового синдрому, зменшити вираженість післяопераційного болю, а також зменшити запальну відповідь (Esparza-Villalpando V., 2016).
У рандомізованому подвійному сліпому порівняльному дослідженні (Tokgoz H., 2010) застосування декскетопрофену з метою передопераційного знеболювання перевершувало диклофенак при літотрипсії каменів сечоводу.
- Для купірування стоматологічного болю. У 7 рандомізованих дослідженнях оцінювали анальгетичну ефективність пероральної форми декскетопрофену у 994 пацієнтів на моделі болю при екстракції третього моляра, 618 із яких отримували декскетопрофен. У цих дослідженнях декскетопрофен у дозах 12,5; 25 і 50 мг був значно ефективнішим від плацебо й дипірону 575 мг.
- Для купірування ниркової коліки. Характерним симптомом ниркової коліки і головною причиною відвідування відділення невідкладної допомоги є інтенсивний/нестерпний, рецидивуючий гострий біль, що виникає в бічній ділянці живота з іррадіацією в пахову ділянку або внутрішню поверхню стегна, часто супроводжуваний нудотою і блюванням.
У рандомізованому контрольованому дослідженні G. Varrassi (2017), проведеному на 300 пацієнтах, які надійшли у відділення невідкладної допомоги з типовими симптомами ниркової коліки, підтвердженої на КТ, порівнювали ефективність декскетопрофену трометамолу 50 мг, парацетамолу 1000 мг і фентанілу 2 мкг/кг (що еквівалентно 2 мг/кг морфіну); усі препарати вводили в/в. Декскетопрофену трометамол індукував значно більш ефективну аналгезію через 30 хвилин (р = 0,004), а пацієнти, які приймали цей препарат, потребували меншої кількості препаратів для екстреної аналгезії при проривному болі в результаті ниркової коліки, що в них розвинулася.
- При травмах опорно-рухового апарату. Декскетопрофен може справляти аналгезуючий ефект у пацієнтів із гострими травматичними ушкодженнями опорно-рухового апарату та є одним з препаратів вибору для пацієнтів із гострим болем у попереку, викликаним травмою, що вимагає прийому анальгетиків.
В одному з рандомізованих клінічних досліджень було показано, що одноразовий пероральний або парентеральний прийом декскетопрофену трометамолу забезпечує аналогічний результат купірування болю, як і при прийомі диклофенаку, у пацієнтів із гострими захворюваннями опорно-рухового апарату. Дослідження охоплювало 122 пацієнтів із гострими травмами нижніх кінцівок, які були рандомізовані у 2 терапевтичні групи: одна отримувала декскетопрофену трометамол у дозі 25 мг, а інша — диклофенак у дозі 50 мг; обидва препарати приймали перорально одноразово, після чого оцінювалася інтенсивність болю протягом 1 години з 15-хвилинними інтервалами з використанням 11-бальної шкали болю. Було встановлено, що в пацієнтів, які отримували терапію декскетопрофеном, значно більша, ніж у пацієнтів, які отримували диклофенак, імовірність зниження оцінки інтенсивності болю > 1 або > 2 балів в усі інтервали часу протягом однієї години, коли відношення шансів (ВШ) становило 5,54 для > 1 бала і 5,87 — для > 2 балів.
- При гострих болях, пов’язаних із дегенеративно-дистрофічними захворюваннями хребта. У багатоцентровому дослідженні, проведеному J. Beltran et al., порівнювалася ефективність і безпека таблетованого препарату декскетопрофену трометамолу 25 мг 2 рази на добу і 50 мг кетопрофену, що призначається також двічі на добу. Дослідження включало 183 пацієнтів віком 30–75 років з 11 клінік, які страждають від гострого болю в нижній частині спини, викликаного дегенеративно-дистрофічними захворюваннями хребта. Тривалість лікування становила 3 тижні. При оцінці ефективності було показано, що до кінця третього тижня лікування інтенсивність болю була значно нижчою в групі, що одержувала декскетопрофен. Лікарі оцінили лікування як високоефективне в групі декскетопрофену в 75 % випадків проти 50 % у групі кетопрофену.
В іншому подвійному сліпому рандомізованому плацебо-контрольованому порівняльному дослідженні (Capriai A., 2002) оцінювалася аналгетична ефективність ін’єкційної форми декскетопрофену 50 мг внутрішньом’язово і диклофенаку 75 мг внутрішньом’язово (кожні 12 годин протягом 2 днів) у 370 пацієнтів із гострим болем у поперековій ділянці внаслідок дегенеративно-дистрофічних захворювань попереково-крижової ділянки хребта. Установлено, що декскетопрофен в ін’єкціях не відрізнявся за ефективністю від диклофенаку (зменшення болю на 39 і 33 % відповідно) і продемонстрував високу безпеку, що дозволяє вважати його гарною альтернативою для купірування болю в спині.
- При дисменореї. Декскетопрофен ефективний при лікуванні дисменореї, що було доведено в одному з перехресних РКД (Ezcurdia M.), у якому оцінювалася ефективність перорального прийому декскетопрофену трометамолу при лікуванні первинної дисменореї. 44 жінки отримували декскетопрофену трометамол 12,5 і 25 мг, кетопрофен 50 мг і плацебо в довільному порядку протягом чотирьох послідовних менструальних циклів. Лікарські препарати приймали на вимогу з інтервалом не менше 6 годин протягом 3 днів, основна оцінка проводилася після прийому першої дози.
Було доведено, що ефективність обох доз декскетопрофену трометамолу значно перевершувала ефективність плацебо при порівнянні зниження оцінки інтенсивності болю між першою і четвертою годинами на основі різниці інтенсивності болю (РІБ), що оцінюється за візуальною аналоговою шкалою (ВАШ), а також між першою і шостою годинами на основі РІБ, що оцінюється за візуальною рейтинговою шкалою (ВРШ, всі p < 0,05). Сума різниць інтенсивності болю (СРІБ 0–6) була значно вищою при використанні декскетопрофену трометамолу 12,5 і 25 мг порівняно з плацебо (196,6 і 199,0 проти 89,4; в обох порівняннях p < 0,05), як і сумарна РІБ, оцінювана за ВРШ між нульовою і шостою годинами (СРІБ 0–6). РІБmax також була більшою при використанні декскетопрофену трометамолу 12,5 і 25 мг порівняно з плацебо (56 і 58 % проти 33 %; р < 0,05). Декскетопрофену трометамол 12,5 мг справляв більш виражений ефект, ніж декскетопрофену трометамол 25 мг і кетопрофен 50 мг, за оцінкою РІБ через 0,5 години після введення; жодних інших статистично значущих відмінностей між декскетопрофену трометамолом і кетопрофеном виявлено не було.
- При інших гострих станах, що супроводжуються больовим синдромом. В одному РКД порівнювали одноразовий пероральний прийом декскетопрофену трометамолу 25 мг (вводили попередньо за 1 годину до процедури) у вигляді інтрацервікальної ін’єкції з 5 мл 2% мепівакаїну в жінок у постменопаузальному періоді (n = 298), які піддавалися діагностичній гістероскопії. Біль оцінювали за ВАШ під час і через 2 години після процедури. Між групами не було виявлено статистично значущої різниці в інтенсивності болю, що спостерігався під час процедури.
У приблизно однакової частки жінок у кожній групі (3,4 %) проведення гістероскопії було припинене через розвиток больового синдрому. Однак середні оцінки інтенсивності болю після процедури були значно нижчі при використанні декскетопрофену трометамолу порівняно з мепівакаїном (4 см порівняно з 5 см через 0,5 години; 3 см порівняно з 5 см через 1 годину; 1,5 см порівняно з 3,3 см через 2 години (всі значення оцінювалися за шкалою), всі p < 0,05).

Добра переносимість та високий профіль безпеки Дексалгіну®

У більшості досліджень та оглядів автори поряд з ефективністю декскетопрофену відзначають і безпеку його застосування. Перш за все в дослідженнях відзначені більш низька частота великої шлунково-кишкової кровотечі й епізодів нудоти і блювання при використанні декскетопрофену порівняно з кетопрофеном.
У систематичному огляді (Мoore R.A., 2008) відзначено, що в жодному з 35 проаналізованих клінічних досліджень декскетопрофену не було зафіксовано таких тяжких побічних явищ, як шлунково-кишкова кровотеча, інфаркт міокарда або смерть пацієнта. Кількість і частота побічних явищ, які спричинили виключення пацієнтів із досліджень через розвиток небажаних явищ, при прийомі декскетопрофену не відрізнялися від таких при прийомі плацебо й інших препаратів.
В іспанському дослідженні (Navarro-Martínez A., 2015) продемонстрована ефективність декскетопрофену як препарату вибору з групи нестероїдних протизапальних засобів у хворих на цукровий діабет і відзначений його низький кардіоваскулярний ризик.
У проспективному когортному дослідженні, що включало 7337 пацієнтів (середній вік 46 років (від 33 до 61 року)), проводилася оцінка ефективності та переносимості декскетопрофену порівняно з іншими часто призначуваними нестероїдними протизапальними засобами (диклофенак, ібупрофен, ацеклофенак, напроксен, піроксикам і дексібупрофен) для лікування захворювань опорно-рухового апарату, головного болю, дисменореї й зубного болю. Серед побічних явищ найбільш часто відзначалися порушення з боку шлунково-кишкового тракту (у 3,5 % досліджуваних, 84 % від усіх побічних явищ). Можливі ризики ураження шлунково-кишкового тракту були скориговані за віком, статтю, історією попереднього прийому нестероїдних протизапальних засобів, гастропротекторів і показанням до призначення. Відношення шансів (ВШ, 95% ДІ) були найнижчими для декскетопрофену — 1,30 (0,77–2,19), для ібупрофену і дексібупрофену — 1,57 (0,79–3,13), 2,31 (0,64–8,27) — для напроксену, 2,63 (0,85–8,15) — для піроксикаму і 3,37 (1,87–6,06) — для ацеклофенаку й диклофенаку.
Ці результати підтверджують безпеку застосування декскетопрофену в пацієнтів із гострим болем різної етіології.
Таким чином, перемога препарату Дексалгін® у престижному конкурсі «Панацея — 2020» не випадкова, це закономірний успіх і визнання, що обумовлено високою аналгетичною активністю препарату при мінімальному ризику побічних ефектів. Хімічна структура препарату, її поліпшені фізико-хімічні властивості дозволяють досягати максимального за часом і ступенем знеболювання ефекту при використанні доз, менших порівняно з рацемічним попередником. Завдяки виключенню R-ізомера значно знижується ризик розвитку побічних ефектів.
Завдяки високій ефективності й доброму профілю безпеки, що доведені численними клінічними дослідженнями, Дексалгін® широко застосовується для лікування гострого болю в амбулаторно-поліклінічній практиці, а також у стаціонарах терапевтичного, хірургічного, травматологічного, неврологічного, гінекологічного, стоматологічного, онкологічного та інших профілів.


Вернуться к номеру