Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Газета «Новости медицины и фармации» №1 (745), 2021

Вернуться к номеру

Терапія інфекцій сечовивідних шляхів: ЕСПА-ФОЦИН® знову у фокусі

Авторы: Тетяна Брандіс

Рубрики: Нефрология

Разделы: Справочник специалиста

Версия для печати

Епідеміологічні дослідження останніх років вказують на те, що гострі неускладнені цистити є одними з найбільш частих інфекційних захворювань. Гострий цистит справляє значний негативний вплив на якість життя жінок, будучи причиною вираженого больового синдрому й порушення звичного ритму життя.
E.coli — найбільш частий етіологічний агент інфекцій сечових шляхів (ІСШ). Фторхінолони, цефалоспорини та інші β-лактами є антибіотиками, що найбільш часто призначалися для лікування цих інфекцій дотепер. Через довготривале та неналежне використання антибіотиків широкого спектра дії основні збудники циститу набули множинної лікарської стійкості, і лікувати ці інфекції стало набагато складніше, ніж будь-коли. З появою стійкості до цих антибіотиків беззаперечного значення набув фосфоміцину трометамол — антибіотик широкого спектра дії з активністю проти грампозитивних і грамнегативних бактерій, включно зі стафілококами, ентерококами, кишковою паличкою та іншими патогенами. Фосфоміцин став сучасною альтернативою при лікуванні стійких інфекцій. Це бактерицидний антибіотик, що перешкоджає синтезу клітинної стінки бактерії, пригнічуючи фосфоенолпіруваттрансферазу, яка є першим ферментом, що бере участь у синтезі пептидоглікану. Перехресна резистентність з іншими антибіотиками у фосфоміцину відсутня, і його можна безпечно й ефективно призначати в поєднанні з багатьма іншими антибактеріальними препаратами.
Рівень активності фосфоміцину проти уропатогенної E.coli становить 90–100 % щодо як звичайних штамів, так і мультирезистентних бактерій, які продукують β-лактамази широкого спектра дії.
Фосфоміцин швидко всмоктується при пероральному прийомі, і більша частина препарату виводиться в незміненому вигляді із сечею, при цьому дуже висока концентрація в сечі досягається вже після одноразового перорального прийому, якого цілком достатньо у більшості випадків. Фосфоміцин має високу біодоступність, досягаючи клінічно значущих концентрацій у сироватці крові, нирках, сечовому міхурі, стінках передміхурової залози, у яких наявний запальний процес.
Препарат має величезну доказову базу в лікуванні гострого циститу, що включає понад 80 клінічних досліджень, починаючи з 1977 р. У дослідженні А. Sardar et al. (2017) оцінювалася активність фосфоміцину щодо Е.coli порівняно з іншими антимікробними засобами, що використовувалися для лікування ІСШ. У цьому дослідженні фосфоміцин показав найвищу чутливість, усі ізоляти (100 %) були чутливі до нього, у той час як найменша чутливість спостерігалася для амоксиклаву (15,2 %), за яким ідуть цефіксим (16,4 %) і норфлоксацин (21 %).
Завдяки унікальному механізму дії, низькій резистентності, доступності в пероральній формі і одноразовому прийому фосфоміцин є потужною терапевтичною альтернативою багатьом іншим антибіотикам при лікуванні ІСШ.
Американське товариство інфекціоністів, Європейське товариство клінічної мікробіології та інфекційних захворювань, а також вітчизняні протоколи рекомендують саме фосфоміцин як емпіричну антибіотикотерапію першої лінії. Такої ж думки дотримується Американський конгрес акушерів і гінекологів, що підтримує проведення однодозової терапії фосфоміцином.
На фармацевтичному ринку України фосфоміцину трометамол представлений препаратом ЕСПА-ФОЦИН® компанії «еsparma GmbH» («Aristo group», Німеччина). Особливості фармакокінетики препарату ЕСПА-ФОЦИН® дозволяють підтримувати в сечі його мінімальну пригнічувальну концентрацію для уропатогенних штамів бактерій (зокрема, для Е.coli — 128 мкг/мл) протягом 80 годин після одноразового прийому. Це є достатнім строком для стерилізації сечі й звільнення її від бактерій. Крім того, завдяки антиадгезивній дії ЕСПА-ФОЦИН® знижує вірулентність збудника й імовірність утворення бактеріальних плівок, що є фактором розвитку хронічної інфекції.
Відсутність тератогенної, мутагенної й ембріотоксичної дії — важлива перевага препарату при необхідності призначення антимікробної терапії вагітним жінкам і дітям від 12 років. Прийом препарату всього 1 раз є вкрай простим і зручним для пацієнта, що дозволяє повністю виконати курсову терапію та уникнути рецидиву або хронізації процесу.
При рецидивуючому циститі курс антибіотикотерапії складається з одноразового прийому фосфоміцину (ЕСПА-ФОЦИН®) у дозі 3000 мг кожен 10-й день протягом 6 міс. Після завершення курсу показане спостереження протягом наступних 6 міс. Застосування даної схеми лікування при рецидивуючому циститі в дослідженні за участю 302 пацієнтів отримало найвищу оцінку ефективності. І, крім того, позитивний ефект терапії зберігався протягом 6 міс. після її завершення (Rudenko N., Dorofeyev A., 2005).
Не менш вражаючі результати були отримані й у недавньому клінічному дослідженні саме препарату ЕСПА-ФОЦИН® (Шостак М.В. та ін., 2018). У порівняльному відкритому проспективному дослідженні оцінювалися клініко-лабораторна ефективність і безпека застосування препарату ЕСПА-ФОЦИН® (1 раз кожні 10 днів протягом 6 міс.) і препарату золотарника звичайного ЦИСТО-АУРИН® (по 1 табл. 4 рази на день кожні 15 днів протягом 6 міс.) у хворих із часто рецидивуючою інфекцією сечовивідних шляхів. У дослідженні брали участь 126 пацієнток. Позитивний клінічний ефект терапії відзначений у 93,3 % хворих із групи препарату ЕСПА-ФОЦИН®, 86,7 % пацієнток із групи препарату ЦИСТО-АУРИН® і тільки у 20 % пацієнток групи порівняння. Бактеріурія і піурія швидше усувалися при прийомі препарату ЕСПА-ФОЦИН®, але водночас більш тривала нормалізація клініко-лабораторних показників після закінчення терапії була в групі прийому препарату ЦИСТО-АУРИН®. Пацієнтки добре переносили призначену терапію. Автори відзначають, що виявлені нові закономірності динаміки лабораторної активності й клінічної ефективності різних режимів інтермітуючого лікування хворих із рецидивуючою інфекцією сечовивідних шляхів визначають доцільність поєднаного прийому препаратів золотарника й фосфоміцину для взаємного потенціювання ефектів і оптимізації функціональних і клініко-лабораторних результатів тривалої метафілактики рецидивуючих інфекцій сечовивідних шляхів.
ЕСПА-ФОЦИН® рекомендується для лікування інфекцій сечовивідних шляхів, що супроводжуються агресивним перебігом, високою бактеріурією і лейкоцитурією, поєднанням різних уропатогенів, а також значним впливом на якість життя хворих.
Висока німецька якість і безпека в поєднанні з доступною для нашої країни ціною дозволяє рекомендувати ЕСПА-ФОЦИН® як зручний і ефективний препарат першого вибору при лікуванні як гострого, так і рецидивуючого циститу.

Список литературы

1. Hooton T.M., Roberts P.L., Stapleton A.E. Cefpodoxime versus ciprofloxacin for the short-term treatment of acute uncomplicated cystitis: a randomized trial. JAMA. 2012. 8(307). 583.
2. Ramanath K.V., Shafiya S.B. Scheme of prescribing antibiotics in the treatment of urinary tract infections in a rural clinic. Indian J. Pharmacy Pract. 2011. 4(2). 57-63.
3. Raz R. Fosfomycin Old — a new antibiotic. Clin. Microbiol. Infect. 2012. 18. 4-7.
4. Sardar A. et al. Comparative evaluation of fosfomycin activity with other antimicrobial agents against E.coli isolates from urinary tract infections. J. Clin. Diagn. Res. 2017.
5. Шостак М.В. та ін. Порівняльна ефективність різних підходів до метафілактики часто рецидивуючих інфекцій сечової системи. Нирки. 2018. Т. 7. № 4.
6. Пасєчніков С.П. Цистит: етіопатогенез, класифікація, клінічна картина, діагностика, лікування. Укр. мед. часопис. 2016. 4(114). 34-37. http://www.umj.com.ua/article/99100.
7. Bergamin P.A., Kiosoglous A.J. Non-surgical management of recurrent urinary tract infections in women. TAU. 2016. 6(2). 142-152.

Вернуться к номеру