Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Газета «Новости медицины и фармации» 11(247) 2008

Вернуться к номеру

Відносини між лікарем та пацієнтом: правовий аналіз, проблеми, перспективи

14 червня 2008 року в Донецьку в рамках V правничої конференції Комітетом медицини та фармації Асоціації правників України був проведений круглий стіл за темою «Відносини між лікарем та пацієнтом: правовий аналіз, проблеми, перспективи».

Модератором цього заходу виступив голова Комітету медицини та фармації Олександр Липський. У вступному слові голова Комітету медицини та фармації розповів присутнім про найболючіші проблеми галузі, надзвичайну неефективність її реформування, необхідність удосконалення чинного законодавства, що регулює відносини між лікарями та пацієнтами, а також зробив наголос на необхідності в найкоротший термін розпочати діалог між практикуючими лікарями, чиновниками з Міністерства охорони здоров'я та правниками, які працюють у цій царині, задля створення дійсно ефективних та працюючих нормативно-правових актів і вироблення нової та життєздатної загальної концепції реформування галузі.

Доповідачами виступили: Іван Козловський — лікар уролог-андролог вищої категорії, керівник центру «Здоров'я чоловіка» (м. Дніпропетровськ); Олександр Герасименко — судово-медичний експерт, д.м.н., професор, завідуючий кафедрою судової медицини та основ права Донецького національного медичного університету (м. Донецьк); Ренат Ахметшин  — лікар-кардіолог, юрист, автор багатьох публікацій, присвячених правовому регулюванню охорони здоров'я в Україні (м. Донецьк); Олена Беденко — лікар-хірург, юрист, автор публікацій присвячених медичному праву (м. Київ).

Упродовж круглого столу обговорювались наступні питання:

— забезпечення дотримання стандартів надання медичної допомоги населенню у медичних закладах;

— виявлення помилок медичних працівників у процесі надання медичної допомоги та при веденні медичної документації;

— роль юриста у врегулюванні конфліктів та спорів між пацієнтами та медичними закладами;

— правові аспекти представництва інтересів пацієнта юристом або лікарем-куратором та фіксації процесу надання медичної допомоги технічними засобами;

— особливості розгляду справ про відшкодування шкоди, завданої неякісним наданням медичної допомоги (послуги);

— проблеми розвитку та становлення в Україні добровільного медичного страхування та приватної медичної діяльності.

Круглий стіл пройшов у форматі жвавої дискусії, якій сприяла надзвичайно дружня обстановка, а також обопільна зацікавленість присутніх лікарів та юристів питаннями, що обговорювались.

Акценти в роботі семінару були зроблені на обговоренні правового статусу пацієнтів і лікарів, що встановлений чинним законодавством, розбіжностей у тлумаченні понять та визначень, які зараз застосовуються у галузі медичних правовідносин, позитивних та негативних аспектів запровадження в Україні нормативів і стандартів надання медичної допомоги та медичних послуг населенню за зразком країн ЄС, а також на нагальній потребі галузі в нових нормативно-правових актах, які б найбільш повно відповідали сьогоденним реаліям та рівню медичної науки та техніки.

Також лікарям та юристам було надзвичайно цікаво поспілкуватись у неформальній обстановці після закінчення круглого столу про питання правового регулювання надання медичної допомоги та медичних послуг населенню, додержання вимог, що пред'являються до ведення медичної документації, юридичну відповідальність медичних працівників, необхідність запровадження спрощених процедур прийняття нових стандартів надання медичної допомоги.

Генеральним інформаційним партнером заходу виступило відоме в медичному середовищі загальноукраїнське видання «Новости медицины и фармации», інформаційними партнерами також стали інформаційний web-портал RIC.UA та щомісячне видання Асоціації правників України «Вісник АПУ».

Окрему подяку за допомогу в організації та проведенні заходу хотілося б висловити виконавчому директору Асоціації правників України Андрію Манорику.

Комітет медицини та фармації планує провести в цьому році ще один захід, що буде присвячений важливим питанням управління закладом охорони здоров'я, юридичного супроводу медичної діяльності, документування процесу надання медичної допомоги, захисту лікарів від неправомірних дій щодо них, досудового врегулювання спорів між пацієнтами й лікарями та іншим питанням, пов'язаним із медичною практикою. Слідкуйте за анонсами.



Вернуться к номеру