Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Газета «Новости медицины и фармации» 15(252) 2008

Вернуться к номеру

Проблеми паліативної допомоги в Україні

11 вересня 2008 року Міністр охорони здоров'я України Василь Князевич і його заступник Володимир Юрченко спільно з представниками духовенства різних конфесій та громадських організацій провели засідання круглого столу, присвячене проблемам паліативної допомоги в Україні. Про суспільну важливість даного заходу свідчить той факт, що в засіданні взяли участь більше десяти представників різних церков.

Спілкуючись із священослужителями, Василь Князевич наголосив: «Існують дві професії, які допомагають людині прийти в життя і достойно піти з нього. Це насамперед лікар і священнослужитель».

Головною темою для обговорення постав духовний аспект у вихованні медичних працівників та громадян в цілому. Учасники круглого столу наголошували на необхідності того, що формування суспільної свідомості має відбуватися лише на основі таких загальнолюдських цінностей та чеснот, як милосердя, співчуття та служіння ближньому.

Вказуючи на важливість даної проблеми, під час розмови було зазначено, що сьогодні суспільство зубожіло, оскільки моральні імперативи вважаються другорядними. На перший план виходять матеріальні цінності. Але ж і вони втрачають своє значення, коли людина залишається віч-на-віч з болем та острахом. Тому головне завдання священослужителя дати людині зрозуміти, що ні за яких обставин вона не залишиться одинокою в такому швидкоплинному світі.

Усіх учасників даного заходу об'єднала думка про те, що паліативна допомога — це не лише душпастирська опіка важкохворих та помираючих осіб, вона має ще й соціокультурний та етичний вимір, який полягає в освітньому характері проблеми та захисті прав хворого і медичного працівника. Доки наше суспільство не діятиме за принципами рівності та взаємодопомоги, доти хворітиме і людське тіло, і душа.



Вернуться к номеру