Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



UkraineNeuroGlobal


UkraineNeuroGlobal

Газета «Новости медицины и фармации» 16(255) 2008

Вернуться к номеру

Проведення першого Дня боротьби з інсультом в м. Харків

Проблема боротьби з інсультом є світовою проблемою, тому що ця патологія є головною причиною смертності не тільки в Україні, а й у розвинених країнах ЄС та США. 29 жовтня об'явлено Всесвітньою асоціацією боротьби з інсультом Всесвітнім днем боротьби з інсультом. У цей день у різних країнах світу проводяться соціально-просвітні, наукові заходи, що спрямовані на привернення уваги населення до стану свого здоров'я, висвітлюються питання головних факторів ризику розвитку серцево-судинних ускладнень — інсультів та інфарктів.

Всеукраїнська громадська організація «Українська Асоціація боротьби з інсультом» разом з Міністерством охорони здоров'я України започаткувала день боротьби з інсультом в Україні, і перша акція відбулася у 2006 році у м. Києві. До першого Всесвітнього дня боротьби з інсультом ВГО УАБІ розпочинає низку акцій День боротьби з інсультом в регіонах.

В Україні щорічно захворюють на інсульт 100 тис. людей, з них 50 % стають залежними від оточення інвалідами. Близько 30 % з цих хворих — громадяни працездатного віку. У той самий час в Україні є 10 млн хворих на артеріальну гіпертензію, що є головним ризиком виникнення серцево-судинних та судинно-мозкових захворювань, 8 млн хворих на ішемічну хворобу серця, 1 млн — на цукровий діабет. 36 % українців знають про те, що в них підвищений артеріальний тиск, але не звертаються до лікаря. У 60 % наших співвітчизників, які померли від інсульту та його наслідків, виявлялася артеріальна гіпертензія, що ніколи не лікувалась. На жаль, ця цифра неповна, багато наших з вами співвітчизників навіть не знають про наявність у них підвищеного артеріального тиску.

Інсульт посідає друге місце в списку хвороб, від яких помирають українці. 80 % випадків інсульту можуть бути попереджені, якщо приділяти увагу таким факторам ризику розвитку інсульту, як артеріальна гіпертензія, паління, цукровий діабет.

Тютюнопаління — третій з найважливіших факторів ризику виникнення інсульту та інфаркту. Кожна випалена цигарка підвищує артеріальний тиск на 10–13 мм рт.ст. На 8 % зростає можливість розвитку серцево-судинних подій (інсульт та інфаркт), якщо людина палить більше 10 цигарок на день.

ВГО «Українська Асоціація боротьби з інсультом» та Департамент охорони здоров'я та соціальних питань виконавчого комітету Харківської міської ради 17 вересня 2008 року провели перший День боротьби з інсультом в м. Харків.

Ціль акції — привернути увагу українців до таких поширених в Україні факторів ризику розвитку інсульту, як артеріальна гіпертензія та тютюнопаління, розповсюдження інформації про ознаки інсульту та заходів по профілактиці виникнення цього захворювання.

У межах цього заходу відбулися акції «Виміряй свій тиск — скажи інсульту НІ!!!» та «Цигаркам — СТОП!».

У чотирьох наметах, розставлених в людних місцях міста, був виміряний артеріальний тиск 679 громадянам різного віку, підвищений артеріальний тиск було виявлено приблизно у 40 % громадян, що приєднались до акції, із них половина дізналася про підвищення АТ вперше. Сімом нашим співвітчизникам довелося надавати медичну допомогу та госпіталізувати в лікарні міста, бо виявлений у них АТ сягав критичних цифр.

Усім громадянам, які приєдналися до акції, була надана просвітницька література «П'ять ознак інсульту», «Інсульт — не дай цьому статися знов», буклети з питань здорового харчування та література про шкідливий вплив тютюну на розвиток інсульту та інфаркту.

У мерії міста відбулася прес-конференція, у якій взяли участь голова національної ради з питань охорони здоров'я, президент ВГО УАБІ М.Є. Поліщук, заступник харківського міського голови І.М. Шурма, головний спеціаліст МОЗ України з питань неврології Т.С. Міщенко, громадські діячі, небайдужі до цієї проблеми лікарі, наукові працівники та громадські діячі Харкова. До 140 шкіл м. Харків була передана просвітницька література з питань шкідливого впливу тютюнопаління на організм людини.

Акція широко висвітлювалася СМІ м. Харків. У прайм-тайм відбувся прямий ефір, в якому взяли участь М.Є. Поліщук та заступник Харківського міського голови І.М. Шурма. Журналісти долучилися до участі в акції на місцях та мали змогу поспілкуватися як із пересічними громадянами, які взяли участь у акції, так і з лікарями — організаторами охорони здоров'я міста.

До 29 жовтня — Всесвітнього дня боротьби з інсультом — ВГО Українська асоціація боротьби з інсультом планує провести подібні акції у Львові, Одесі, Сімферополі. 25 жовтня заплановано проведення Дня боротьби з інсультом в Києві.

Єднаймо зусилля!



Вернуться к номеру