Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Газета «Новости медицины и фармации» 8-9(282-283) 2009

Вернуться к номеру

Харчування та імунітет дітей раннього віку

Авторы: О.Г. Шадрін, Т.Л. Марушко, Р.В. Марушко, ДУ «Інститут педіатрії, акушерства та гінекології АМН України», м. Київ

Версия для печати

Переконливі наукові дані про функціональний зв’язок харчування та імунітету дитини визначили розвиток нового напрямку дитячої нутриціології — застосування продуктів функціонального харчування із направленою імуномодулюючою дією, так зване «імунне» харчування.

Період новонародженості та перші місяці життя є критичними з точки зору імунного захисту. Відомо, що відразу після народження власна імунна система дитини не функціонує, а захист організму забезпечується факторами пасивного імунітету: сироваткові імуноглобуліни матері, які проникають в організм плоду трансплацентарно, забезпечують загальний імунітет, а імунні фактори молозива та грудного молока — місцевий імунітет. Протягом перших місяців життя відбувається імунологічна адаптація дитини, під час якої починає функціонувати та інтенсивно розвивається власна імунна система. Тому вимоги до харчування з точки зору імунологічної підтримки організму в цей віковий період найбільші.

Грудне молоко (ГМ) можна вважати найбільш фізіологічним продуктом «імунного» харчування немовлят. Численні епідеміологічні дослідження довели, що рівень інфекційної захворюваності та поширеність алергії, важкість та частота ускладненого перебігу захворювань серед дітей на грудному вигодовуванні значно нижча порівняно з дітьми на ранньому штучному вигодовуванні. Це пов’язують з широким спектром специфічних (секреторний імуноглобулін А — SIgA) та неспецифічних (лактоферин, лізоцим, лактопероксидаза тощо) захисних факторів ГМ, що забезпечують високий рівень місцевого імунітету шлунково-кишкового тракту (ШКТ).

У наш час більшість дослідників в області дитячої нутриціології значну увагу приділяють біфідогенним, тобто пребіотичним, властивостям ГМ. Доведено, що біфідо- та лактобактерії, які відносяться до індигенної мікрофлори кишечника, виконують в організмі дитини важливу біологічну роль, а саме: вони мають імуномодулюючу (впливають на формування та підтримку нормальної роботи місцевого та загального імунітету дитини); захисну (забезпечують захист кишечника від колонізації патогенною мік­рофлорою), бар’єрну функцію (перешкоджають проникненню через стінку кишечника мікроорганізмів, токсинів та алергенів).

Згідно з сучасними уявленнями, пребіотичні властивості ГМ забезпечують такі компоненти, як олігосахариди, лактоза, цистеїн, пантотенова кислота. Експериментальними та клінічними дослідженнями останніх років показано, що найбільш виражену пребіотичну активність мають олігосахариди — неперетравлювані волокноподібні вуглеводи, які в незмінному вигляді досягають товстого кишечника й служать харчовим середовищем для біфідо- та лактобактерій [2].

У нормі ГМ повністю забезпечує потребу дітей перших місяців життя в макро- та мікронутрієнтах. Однак необхідно враховувати, що склад багатьох мікронутрієнтів (у першу чергу вітамінів А, С, більшості мікроелементів, довголанцюгових ПНЖК) в материнському молоці залежить від їх надходження з їжею, яку споживає жінка [4]. Тому важливою є збалансованість раціону харчування годуючих матерів.

Діти, які знаходяться на штучному вигодовуванні, особливо з перших днів або тижнів життя, позбавлені захисних біфідогенних та імуномодулюючих факторів ГМ, знаходяться в умовах імунодефіциту та становлять групу ризику реалізації інфекційного та алергічного процесу в організмі, мають високу ймовірність зниження опірності в старшому віці. Згідно з результатами наших попередніх досліджень [5], при штучному вигодовуванні новонароджених спостерігається порушення процесу формування мікробіоценозу відкритих біотопів (кишечник, шкіра, ротоглотка), яке проявляється різким зниженням рівня нормальної мікрофлори та інтенсивним заселенням умовно-патогенною флорою з переважанням стафілококів та грибкової флори. Зміни кількісного та якісного складу нормальної мікрофлори супроводжуються дисбалансом місцевого імунологічного захисту кишечнику (у першу чергу за рахунок зниження частоти виявлення та концентрації SIgA і лізоциму). Спостереження за станом здоров’я обстежених дітей у динаміці в перші місяці життя показало високий ризик розвитку в них різних інфекційних захворювань і патологічних станів, клінічних проявів алергії та інших аліментарно залежних станів.

Тому проблема розробки та застосування молочних сумішей для штучного вигодовування немовлят, що б відповідали вимогам «імунного» харчування, є актуальною.

Молочна суміш Nutrilon 1 з IMMUNOFORTIS відноситься до високоадаптованих молочних сумішей нового покоління для штучного або змішаного вигодовування немовлят та містить унікальний запатентований комплекс IMMUNOFORTIS — суміш природних галакто- та фруктоолігосахаридів, що, подібно до олігосахаридів грудного молока, мають виражений пребіотичний ефект та стимулюють розвиток нормальної мікрофлори кишечника.

Необхідно відзначити, що питання застосування пробіотиків або пребіотиків у дітей раннього віку в теперішній час залишається дискусійним. Низка авторів [9, 15] показали безпеку та ефективність застосування сумішей, збагачених живими пробіотичними культурами. Однак, за висновками інших дослідників, збагачення молочних сумішей пробіотиками не має вираженого ефекту, а більш перспективним є збагачення їх пребіотиками [13, 14]. У ряді робіт показано, що особливо обережно треба вирішувати питання про призначення пробіотиків у недоношених дітей. За рахунок незрілості ШКТ та особливостей розвитку місцевого імунітету в цієї категорії новонароджених у деяких випадках масивне надходження живих бактерій у складі пробіотика може спровокувати розвиток некротичного ентероколіту та навіть сепсису [3]. У роботі A. Marini et al. [11] показано, що при тривалому застосуванні пробіотичних бактерій у кишечнику в недоношених дітей починають синтезуватись імуноглобуліни А та М проти цих бактерій, що заважає їх приживлюваності. Тому більш перспективним щодо позитивної дії на формування мікробіоценозу кишечника можна вважати збагачення молочних сумішей пребіотиками. У літературі є відомості про позитивний ефект застосування молочних сумішей, збагачених пребіотиками, для корекції функціональних порушень процесів травлення в дітей перших місяців життя, для профілактики дисбіозів при антибактеріальній терапії в недоношених та ослаблених дітей [1, 7, 8, 12].

Молочна суміш Nutrilon 1 з IMMUNOFORTIS також збалансована відповідно до складу ГМ за вмістом вітамінів та мікроелементів, у тому числі таких важливих імуномодулюючих нутрієнтів, як селен, β-каротин, аскорбінова кислота, залізо.

Клініко-лабораторне дослідження ефективності молочної суміші Nutrilon 1 з IMMUNOFORTIS проведено у відділенні проблем харчування та соматичних захворювань дітей раннього віку Інституту педіатрії, акушерства та гінекології АМН України. Необхідно відзначити, що в Інституті концентрується контингент жінок із найбільш важкими екстрагенітальними захворюваннями та акушерською патологією, значна частина їх має протипоказання для грудного вигодовування. Діти, народжені від таких жінок, у більшості випадків мають порушення неонатальної адаптації, важку перинатальну патологію, отримують інтенсивну терапію.

Під нашим спостереженням знаходилось 45 новонароджених дітей, які були переведені з відділення реанімації та інтенсивної терапії на другий етап виходжування новонароджених у віці 7–10 діб та мали різні порушення періоду неонатальної адаптації та перинатальну патологію.

Усі діти від народження перебували на штучному вигодовуванні у зв’язку із протипоказаннями до грудного вигодовування з боку матері. Залежно від виду молочної суміші, яку вони отримували, було виділено 2 групи:
— 1-ша група (25 дітей) отримувала молочну суміш Nutrilon 1 з IMMUNOFORTIS;
— 2-га група (20 дітей) знаходилась на штучному вигодовуванні стандартними молочними сумішами, що не передбачало застосування пре- та пробіотиків.

Клінічне обстеження дітей у період перебування у відділенні проводилось щоденно, катамнестичні спостереження — раз на місяць. Проведено бактеріологічне дослідження мікробіоценозу відкритих біотопів дитини (носоглотка, шкіра, кишечник) та показників специфічного та неспецифічного імунітету кишечника (концентрація секреторного IgA та лізоциму в копрофільтратах). Ката­мнестичне спостереження за станом здоров’я обстежених дітей проведено в динаміці в перші 6 місяців життя.

Аналіз результатів бактеріологічних досліджень виявив чіткий позитивний вплив застосування молочної суміші Nutrilon 1 з IMMUNOFORTIS на формування системи мікробіоценозу відкритих біотопів дитини, у першу чергу — кишечника. Так, нами виявлено, що рівень біфідо- та лактобактерій у кишечнику дітей 1-ї групи був вірогідно вищим порівняно із 2-ю групою дітей: відповідно lg 9,4 ± 0,7 КУО/г і lg 7,25 ± 0,4 КУО/г у дітей 1-ї групи та 6,7 ± 0,44 КУО/г і 5,05 ± 0,6 КУО/г у дітей 2-ї групи. Одночасно в групі дітей, які отримували Nutrilon 1 з IMMUNOFORTIS, спостерігалась чітка тенденція до зменшення контамінації кишечника умовно-патогенною мікрофлорою. Порівняльне дослідження інших біотопів дитини (ротоглотка, шкіра) показало, що при застосуванні Nutrilon 1 з IMMUNOFORTIS суттєво зменшується частота висівання та концентрація патогенних та умовно-патогенних бактерій і збільшується частка дітей із нормальними показниками мікрофлори. Так, при бактеріологічному дослідженні ротоглотки нормальні результати були отримані в 68 % дітей 1-ї групи й у 25 % дітей 2-ї групи, при дослідженні шкіри — відповідно в 78 та 35 %. Частота висівання коків, які мають патогенні властивості, при обстеженні відкритих біотопів у дітей 1-ї групи склала 20 %, 2-ї групи — 65 %.

При імунологічному обстеженні дітей нами виявлено наступне: у 1-й групі дітей, незважаючи на те що вони знаходились на штучному вигодовуванні, частота виявлення та концентрація SIgA та лізоциму в копрофільтратах були досить високими — відповідно 1,7 ± 0,1 г/л (виявлено в 72 % дітей) та 0,005 ± 0,0008 г/л (виявлено в 56 % дітей), у той час як у 2-й групі ці показники склали 0,62 ± 0,1 г/л (виявлено у 24 % дітей) та 0,0014 ± 0,001 г/л (виявлено у 20 % дітей). Це підтверджує позитивний імуномодулюючий вплив суміші Nutrilon 1 з IMMUNOFORTIS на роботу системи місцевого імунітету дитини. Клінічні спостереження показали, що в групі дітей, які отримували молочну суміш Nutrilon 1 з IMMUNOFORTIS, відзначалась тенденція до поліпшення перебігу основного захворювання, кращою була середньодобова прибавка маси тіла, меншою — частота дисфункцій ШКТ (кишкові коліки, метеоризм, зригування, порушення частоти та характеру випорожнень, стеато- та амілорея при копрологічних дослідженнях). Це сприяло прискоренню темпів одужання та зменшенню тривалості перебування дітей у стаціонарі.

У результаті ретроспективного аналізу стану здоров’я дітей виявлено, що застосування Nutrilon 1 з IMMUNOFORTIS сприяло зниженню захворюваності на інфекційну та алергічну патологію, зменшенню частоти дисфункцій ШКТ.

Отже, проведені дослідження показали, що застосування молочної суміші Nutrilon 1, яка містить IMMUNOFORTIS, при необхідності штучного вигодовування новонароджених та немовлят перших місяців життя забезпечує більш оптимальний перебіг неонатальної адаптації, прискорює темпи одужання дітей із перинатальною патологією, здійснює позитивний вплив на формування системи мікробіоценозу та місцевого імунітету, покращує показники здоров’я дітей, що дозволяє рекомендувати цю суміш в якості «імунного» харчування.



Вернуться к номеру