Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Газета «Новости медицины и фармации» 10(284) 2009

Вернуться к номеру

31-го травня — Всесвітній день без тютюну

Цього року Всесвітній день без тютюну проходить під гаслом «Про шкоду куріння треба не тільки говорити, її треба показувати». Всесвітня організація охорони здоров''я спільно з Міністерством охорони здоров''я України, громадськими організаціями та зірками естради провели спільну прес-конференцію з нагоди цього дня.

Учасниками акції стали керівник Бюро ВООЗ в Україні Ігор Поканевич, заступник головного державного санітарного лікаря України Алла Григоренко, радник президента з питань охорони здоровя Микола Поліщук, а також діячі мистецтв, які підписали «Маніфест українців проти куріння» — Катя Бужинська, Ані Лорак, Яна Клочкова, Віталій Козловський та Наталя Розинська.

Учасники заходу наголосили на головних здобутках, які уже були зроблені у світі і, зокрема, в Україні для подолання цієї проблеми. Головний документ із боротьби проти куріння, що ратифікували 164 країни, — Рамкова Конвенція ВООЗ із боротьби проти тютюну. Важливим документом є Національний звіт «Контроль над тютюном в Україні», крім того, Урядом підготовлено і прийнято Концепцію Державної цільової соціальної програми зменшення шкідливого впливу тютюну на здоров’я населення на 2008–2012 роки та інші важливі документи.

Реклама тютюнових виробів в Україні регулюється Законом «Про рекламу». Наразі таку рекламу заборонено на радіо і телебаченні, засобами внутрішньої реклами, реклами на транспорті, за допомогою заходів рекламного характеру. Зовнішню тютюнову рекламу заборонено вже з поточного року, а в друкованих засобах масової інформації — з 2010 р. Згідно зі статтею 13 РКБТ, Україна має вжити відповідних законодавчих, виконавчих, адміністративних та інших заходів для повної заборони всієї реклами, стимулювання продажу й спонсорства тютюнових виробів. Більшість населення України підтримує заборону реклами тютюну, і частка тих, хто підтримує таку заборону, зростає.

У Національному звіті «Контроль над тютюном в Україні» зазначається, що загальна кількість пов’язаних із тютюном смертей в Україні становить майже 100 тис. або 13 % загальної смертності. Більшість пов’язаних із тютюном смертей (70 %) настає у людей віком 35–69 років. Особа, яка помирає від куріння в такому віці, в середньому втрачає 19 потенційно можливих років життя.

Рівні куріння серед дорослого населення України на початку 2000-х років показували загальну тенденцію до зростання поширеності, особливо серед жінок, досягнувши у 2005 р. рівня 20 %. Рівні поширеності куріння серед чоловіків стабілізувалися, але ця стабілізація була досягнута на дуже високому рівні порівняно з іншими країнами. У 2005 р. поширеність куріння серед чоловіків в Україні (67 %) була найвищою у Європейському регіоні ВООЗ.

Хоча останніми роками спостерігаються ознаки зменшення рівня куріння серед 15-річних підлітків, цього немає серед 12-річних підлітків. Опитування відзначають більш ранній початок куріння серед підлітків, особливо серед дівчат.

Також варто зазначити, що більше ніж 5 мільйонів людей у світі помирають щороку від хвороб, спричинених чи посилених курінням. Це більше, ніж ВІЛ/СНІД, малярія та туберкульоз разом узяті. Але на відміну від цих хвороб куріння — причина смерті, яку люди створили своїми руками.

Сигарети — це єдиний легальний продукт споживання, що вбиває, якщо його використовувати відповідно до рекомендацій виробника. Майже половина усіх курців помирає від хвороб, пов’язаних із курінням. Пасивне куріння шкодить кожному, хто дихає тютюновим димом.



Вернуться к номеру