Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Газета «Новости медицины и фармации» 10(284) 2009

Вернуться к номеру

Україна готується до надання медичної допомоги на випадок зростання захворюваності на грипп

У зв’язку із оголошенням Всесвітньою організацією охорони здоров’я максимального — шостого — рівня загрози пандемії грипу A(H1N1) Україна переходить до підготовки системи надання медичної допомоги на випадок зростання захворюваності. Про це на брифінгу для журналістів повідомив міністр охорони здоров’я України Василь Князевич. «Ми зупинити цей процес (поширення вірусу A(H1N1) не можемо, ми повинні більше переходити в стадію підготовки до надання медичної допомоги», — сказав міністр.

Він пояснив, що перехід до максимального ступеня ризику означає необхідність для відповідних національних органів усіх без винятку країн вжити посилених заходів з метою протидії розповсюдженню вірусу грипу A(H1N1).

В. Князевич проінформував, що Мі­ністерство охорони здоров’я разом із профільним комітетом Верховної Ради та Регіональним бюро ВООЗ провели спільне засідання, на якому розглянули ситуацію в Україні у зв’язку з оголошенням шостого ступеня загрози пандемії. Він зазначив, що фахівці сфери охорони здоров’я зібралися у такому складі, щоб «зрозуміти, що треба міняти в тактиці, а її треба міняти, тому що зросла небезпека, скільки ми маємо часу і який ресурс для того, щоб забезпечити медичний захист нашого населення».

Міністр проінформував, що на сьогодні вірус A(H1N1) зареєстрований у 72 країнах, до числа яких входить і наша держава. Він нагадав, що уряд виділив на боротьбу із поширенням вірусу нового грипу 50 млн грн. «На наступному тижні буде визначено, що і як купувати на ці кошти», — зазначив урядовець.

В. Князевич також повідомив, що у зв’язку зі зміною ситуації фахівці переглянули концепцію протидії поширенню вірусу A(H1N1) в Україні та обговорили з головою профільного комітету ВР Тетяною Бахтєєвою можливі зміни у законодавстві, які необхідно буде внести, щоб оперативно працювати. «Хочу сказати, що ми серйозно готуємося до цієї проблеми», — запевнив міністр.



Вернуться к номеру