Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Всесвітній день боротьби із запальними захворюваннями кишечника
день перший
день другий

Коморбідний ендокринологічний пацієнт

Всесвітній день боротьби із запальними захворюваннями кишечника
день перший
день другий

Коморбідний ендокринологічний пацієнт

Международный эндокринологический журнал 4(22) 2009

Вернуться к номеру

VII Міжнародний форум керівників східноєвропейських діабетичних організацій. Під квітучими каштанами Києва…

У середині травня 2009 року в Києві відбувся VII Міжнародний форум керівників східноєвропейських діабетичних організацій. У роботі форуму взяли участь почесні гості — керівники Міжнародної діабетичної федерації (IDF-Global) — віце-президенти Вім Вієнтьєнс і Валентина Очеретенко, а також керівники IDF-Euro. Великий внесок в успішне проведення заходу зробила компанія «Ново Нордіск» — постійний генеральний партнер форуму.

…За вікнами аудиторії, де відбувався форум, під квітучими каштанами народ весело відзначав День Європи — на пішохідному цього дня Хрещатику було велелюдно, у павільйонах різних країн роздавали яскраві буклети, тут же виступали національні ансамблі. Поблизу Майдану можна було натрапити на намети зі знайомими гаслами перевірити кров на цукор — це акція київської громадської організації, присвячена зустрічі лідерів діабетичного руху з дев’яти країн (Азербайджану, Білорусі, Грузії, Казахстану, Киргизстану, Молдови, Узбекистану, України й Росії).

Незмінним «талісманом» таких форумів називають Віма Вієнтьєнса, який нещодавно відзначив своє 70-річчя (із них — 58 років із діабетом) — завжди усміхненої та енергійної, незважаючи на інвалідність, людини — ініціатора продуктивних ідей і давнього друга багатьох діабетичних організацій у країнах пострадянського простору.

Стратегічний план Міжнародної діабетичної федерації (МДФ) на 2010–2012 рр., що стосується всіх нас, передбачає досягнення позитивних змін на всіх рівнях у профілактиці діабету та його ускладнень, підвищення доступності лікарських засобів, розвиток і підтримку громадського діабетичного руху. Щодо цього найбільші успіхи відзначаються в європейському регіоні (IDF-Euro), де проживає 31 млн людей із цукровим діабетом і зареєстровано 59 національних діабетичних асоціацій. Актуальне гасло МДФ звучить так: «Думати глобально, а діяти — локально». Тобто активно працювати на місцях, відстоюючи потреби та інтереси людей із діабетом.

Проведення київського форуму припало на 20-річчя діабетичного руху в Україні: першою організа-цією, створеною 1988 року за ініціативою «знизу», стало Харківське обласне діабетичне товариство. Сьогодні ряд великих загонів громадського руху в країні бореться за кращу якість життя людей, хворих на цукровий діабет. Однак це завдання, на думку депутата Верховної Ради Сергія Шевчука, який виступив на форумі, слід розв’язувати кардинально і в невідкладному порядку: Україна, підкреслив він, на шляху інтеграції в Європейський Союз не може не дбати про поліпшення здоров’я українців.

Це стосується і необхідності фінансової підтримки з боку уряду (до того ж у більшому розмірі) програм охорони здоров’я, і впровадження сучасних медичних технологій, і участі у прийнятті таких рішень, у тому числі участі хворих на цукровий діабет, професійних організацій медиків і громадських спілок, і дотримання критеріїв безпечності води, продовольства, екології…

Тому сьогодні сучасна медична модель в Україні виглядає, за образним висловом депутата, настільки ж ефемерною, як виставлена в антикварному бутику на Хрещатику парасолька наших бабусь. У той же час Українська діабетична федерація, незважаючи навіть на всі труднощі ситуації, у змозі впливати на рішення влади і добитися змін на краще.

Нові можливості для національних громадських діабетичних організацій на цьому етапі відкриває підписана наприкінці минулого року главами урядів СНД угода про співпрацю в боротьбі зі зростанням захворюваності на цукровий діабет. Хотілося б чітко відстежити, відзначила голова Санкт-Петербурзького діабетичного товариства Марина Шипуліна, як будуть виконуватися прийняті рішення і змінюватиметься позитивна динаміка.

Національним програмам «Цукровий діабет» на форумі була присвячена окрема сесія. Як бачимо за поданими на ній звітами, такі програми наявні лише у двох країнах — Росії та Азербайджані; в інших країнах існують певні труднощі — організаційні, фінансові, законодавчі, тому програм немає; в Україні, наприклад, уже підготовлений проект програми на найближчі роки.

Національні програми — це, як підкреслювалося на форумі, не лише кошти на інсуліни та інші необхідні препарати (у цьому питанні не слід замінювати міністерства охорони здоров’я), але й набагато ширша платформа дій, включаючи комплекс заходів із профілактики цукрового діабету, забезпечення прав людини з діабетом, усунення будь-якої дискримінації і т.ін.

— Чинна програма «Цукровий діабет», — повідомила президент Російської діабетичної асоціації професор Валентина Петеркова, — завершується в 2011 році. Уряд обіцяє нам, що забезпечення хворих на цукровий діабет інсуліном та іншими лікарськими засобами не погіршиться і надалі. Разом із тим люди в регіонах переживають, оскільки виникають ситуації, коли лікар не може виписати те, що вважає за потрібне конкретному пацієнту. І громадські організації вимагають, щоб закуповували саме той інсулін, якого потребують хворі. На сьогодні ми пішли на компроміс: діти, підлітки, молоді люди з діабетом типу 1 і вагітні отримують інсулінові аналоги; дорослі з діабетом типу 1 частково залишаються на генно-інженерних інсулінах, аналоги в них становлять близько 20 % від загального об’єму; пацієнти з діабетом типу 2 переводяться на генно-інженерні інсуліни вітчизняного виробництва.

Якщо порівняти нашу ситуацію зі становищем в інших країнах СНД, то, на думку Валентини Олександрівни, вона в нас найбільш вигідна, але як багато перешкод і труднощів ще попереду! І тут значну роль відіграють громадські організації, що виступають у тісному контакті з владою.

Блискучий приклад такої взаємодії навела у своєму виступі президент Діабетичної асоціації Республіки Казахстан Наталія Тукалевська.

…Початок 90-х років минулого століття — період становлення незалежного Казахстану. У республіканському бюджеті відсутня стаття «Діабет», інсуліну закуповується лише 25–30 % від необхідної кількості. Офіційно реєструються випадки смерті людей через відсутність інсуліну. Ініціативна група здійснює роботу із створення республіканської діабетичної організації. Через радіостанції «Свобода» і Бі-Бі-Сі вона звертається до світової спільноти за допомогою. І компанія «Ново Нордіск» надає благодійну допомогу інсулінами. У 1996 році вперше з республіканського бюджету виділені кошти на цукровий діабет. Ще через рік до закону «Про охорону здоров’я громадян у Республіці Казахстан» було внесено доповнення про безкоштовне лікування й пільгове медикаментозне забезпечення хворих на цукровий діабет. 1998 року Наталію Тукалевську запрошують виступити в нижній палаті парламенту з аналізом ситуації, пов’язаної з діабетом. Національна програма «Діабет» була прийнята в 2000 році, забезпечуючи стовідсоткову потребу в інсуліні (і до сьогодні в Казахстані закуповують лише інсулін світової якості, а не генерики), а сам діабет включено до переліку соціально значущих захворювань. Нарешті, 2009 рік — хоча бюджет на охорону здоров’я в Республіці Казахстан скорочений, але стаття на діабет не зазнала змін. Отже, якщо 15 років тому розв’язувалося питання про виживаність пацієнтів із діабетом, то сьогодні, тісно взаємодіючи з владою, ми впевнено йдемо дорогою, де кожна пройдена віха означає поліпшення якості їх життя.

Звичайно, у кожної національної організації свій шлях, свої методи боротьби за права хворих на цукровий діабет, але й немало спільного. Передати один одному цінний досвід, дізнатися, як вірішують гострі проблеми твої сусіди, — одне з важливих завдань форуму.

Особливий інтерес учасників форуму викликала сесія на тему «Антикризові заходи: як захистити права людини з діабетом у сучасній економічній ситуації».

«Наші завдання, — як пояснив, наприклад, своє розуміння проблеми Михайло Галичаєв, президент Південної міжрегіональної діабетичної асоціації (Ростов-на-Дону), — випливають із того, що обтяжує і погіршує життя хворого на цукровий діабет конкретно сьогодні, за умов кризи. Так, перед нами постає боротьба у другому півріччі за виділення додаткових коштів на медикаментозне забезпечення. І серйозним завданням на цьому фоні, коли обмежуються ресурси, виглядають, на його думку, так звані псевдоросійські виробники. Чому «псевдо»? Добре, звичайно, що вони є, але все ж вони працюють із субстанцією імпортною, а ціни їх препаратів можна зіставити з вартістю вже перевірених ефективних ліків. Спекулюючи на сьогоднішній ситуації, вони заявляють, що на даний момент, мовляв, необхідно закуповувати саме їхню продукцію. Ми за те, щоб у нашій країні розвивалося своє виробництво високоякісних інсулінів, але поки що жодного значущого вітчизняного виробника, по суті, немає».

Приклад конструктивного підходу до справи продемонстрували гості з Набережних Челнів, які привезли на форум модель приватного діабетологічного комплексу. Він споруджується в місті зусиллями багатьох комерційних компаній і буде відкритий 14 листопада 2009 року — у Всесвітній день діабету. Ініціатор та ентузіаст цього антикризового проекту директор міської служби доставки ліків Олена Шуральова розповідає: «Як виникла у нас ця ідея? Коли ми почали займатися допомогою людям із діабетом, ми зрозуміли: для них потрібні не просто інсуліни або тест-смужки, необхідна комплексна підтримка — медична, консультативна, навчальна, юридична. Причому це лише вершина айсберга, у реальному житті ще тисячі людей із недіагностованим діабетом. Отже, слід займатися і виявленням цієї патології. Як бачимо, проблем навколо діабету нагромаджується надто багато, тому ми зрозуміли, що вирішувати їх слід в одному закладі. Адже людині з діабетом іноді просто складно відвідати всіх потрібних їй спеціалістів — потрапити на прийом до ендокринолога, мати бесіду з психологом або юристом, пройти обстеження в кабінеті діабетичної стопи або в офтальмолога, вилікувати зуби, отримати аналізи…

Минулого року ми провели круглий стіл на тему «Соціальне партнерство у розв’язанні проблем соціально значущих захворювань на прикладі діабету» за участю представників адміністрації міста, депутатів, директорів комерційних компаній, лідерів партій і громадських організацій. І було вирішено створити комплексний діабет-центр, у якому різні фірми відкривають свої кабінети, оснащують устаткуванням і організують прийом пацієнтів. Умова одна: якщо прийом буде платний, він має бути соціально доступним. Для порівняння: якщо сьогодні в місті вартість аналізу на глікозильований гемоглобін становить майже $ 15, то в нас утричі менше (оплата лише вартості реактивів і праці медсестри). Працюють безкоштовні школи самоконтролю для різних категорій пацієнтів, і не час від часу, а щоденно. Ми відкриваємо діабет-магазин і діабет-кафе, де не просто будемо годувати людей, але й навчати їх готувати страви для хворих. У нас буде фітнес-клуб, і ми також забезпечимо його фінансування, щоб люди з обмеженими фінансовими можливостями його безкоштовно відвідували. Коли йдеться про те, що потрібно боротися із владою, для нас це незрозуміло. Ми ні з ким не боремося. Ми порозумілися з владою, партіями, бізнесом, маємо підтримку депутата Держдуми РФ від Татарстану Олега Морозова. Очевидно, що криза настає й минає, а ми залишаємося, орієнтуючись на те, що можемо зробити в кризових умовах».

Усі ці дні поряд з учасниками форуму була делегація компанії «Ново Нордіск» на чолі з її віце-президентом Пітером Солбергом. Багаторічна участь компанії «Ново Нордіск» у форумі як генерального партнера стала вже традицією. «Чому ви тут?» — поцікавилася я в Пітера, і ось що він відповів: «Гасло нашої компанії — «Жити, перемагаючи діабет!». Це означає, що ми не лише займаємося розробкою і виробництвом найсучасніших і високоякісних засобів боротьби з діабетом, але постійно ведемо боротьбу з діабетом на всіх фронтах, зробивши її невід’ємною частиною свого життя. Тому ми здавна і успішно співпрацюємо з діабетичними громадськими організаціями — і національними, і міжнародними, що допомагають людям із діабетом у боротьбі з їхньою тяжкою недугою. Ми підтримуємо численні ініціативи і проекти, спрямовані на поліпшення якості життя людей із діабетом, надаємо допомогу організаціям в їхній поточній діяльності». І справді, якщо згадати про найбільш значні події у світі діабету, у яких брала участь компанія за останні роки: це і підтримка Міжнародного громадського руху «Об’єднатися для перемоги над діабетом!» за прийняття резолюції ООН з діабету, і організація міжнародних форумів, присвячених боротьбі з діабетом, то стає очевидним: слова гасла компанії «Ново Нордіск» не розходяться із справою.

Підготувала Ольга Трофимова,
м. Москва



Вернуться к номеру