Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Газета «Новости медицины и фармации» 15 (289) 2009

Вернуться к номеру

Звернення учасників Міжнародного та ІХ Українського конгресу дитячих неврологів, Виконавчого комітету Міжнародної асоціації дитячих неврологів

Учасники Міжнародного та IХ Українського конгресу дитячих неврологів, Виконавчого комітету Міжнародної асоціації дитячих неврологів висловлюють глибоку стурбованість негативним відношенням до імунізації деяких лікарів та антивакцинальною кампанією, розгорнутою у засобах масової інформації України. Ця ситуація призвела і призводить до масових відмов батьків від щеплення дітей і зриву календаря профілактичних щеплень.

Впевнені, що забезпечити контроль над інфекційними хворобами можливо лише шляхом вакцинації з достатнім охопленням щепленнями відповідного контингенту. 

Вважаємо необхідним застосовувати сучасні (антицелюлярні) вакцини, безпечність та ефективність яких ґрунтується на принципах доказової медицини та підтверджена міжнародним досвідом. 

Щорічно вакцинація рятує життя 3 млн дітей у світі. При використанні нових вакцин, які планується впровадити в найближчі 5–15 років, буде можливо запобігти загибелі 8 млн дітей щорічно. 

Кількість інфекцій, проти яких вдається розробити вакцини, постійно зростає. Використання сучасних вакцин має дуже невеликий ризик можливих ускладнень, але при цьому приносить значні вигоди як окремій людині, так і суспільству в цілому. Витрати на вакцинацію залежно від виду інфекції приблизно в 10 разів менші, ніж витрати на лікування. 

Масові спалахи хвороб, які легко поширюються, як і раніше, трапляються в Європейському регіоні та світі, що становить значний ризик для нещеплених дітей та лягає тяжким економічним тягарем на національні системи охорони здоров''я.

В деяких країнах захворюваність інфекційними хворобами на сьогодні низька і у населення виникає питання про доцільність та небезпечність імунізації взагалі. 

Іноді це використовується для формування недовіри до вакцинації, а в результаті страждає впевненість батьків в необхідності імунізації. Це ставить під загрозу життя і здоров''я майбутніх поколінь, адже зниження рівня охоплення населення профілактичними щепленнями викличе у найближчий час епідемічні спалахи небезпечних інфекцій.

Від прийнятих сьогодні рішень щодо забезпечення охоплення імунізацією дітей згідно з календарем щеплень залежить майбутнє здоров''я нації. Це питання безпеки країни. 

Імунізація життєво важлива для кожної дитини.

Кожній дитині необхідно забезпечити рівні можливості бути здоровою. 

 

 


Вернуться к номеру