Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Сучасні академічні знання у практиці лікаря загальної практики - сімейного лікаря
Зала синя Зала жовта

Сучасні академічні знання у практиці лікаря загальної практики - сімейного лікаря
Зала синя Зала жовта

Журнал «» 5(13) 2010

Вернуться к номеру

Крупным планом


Резюме

5 листопада 2011 р. українська медична компанія «Фармаско» подарувала відділенню артеріальних гіпертензій Національного наукового центру «Інститут кардіології ім. М.Д.  Стражеска» НАМН України аналізатор HemoCue Albumin для визначення мікроальбумінурії.

Компанія «Фармаско» добре відома українським кардіологам завдяки швидким тестам на визначення кадіомаркерів CITOTEST (тропонін I, міоглобін, КК-МВ, NT-proBNP). Кардіологічний напрямок було вирішено доповнити діагностичним обладнанням point-of-care — портативними аналізаторами, що дозволяють провести дослідження безпосередньо в місці спостереження хворого й оперативно прийняти рішення про тактику лікування.

З огляду на необхідність оцінки ризику розвитку серцево-судинних ускладнень і моніторингу раннього порушення функціонування ниркового апарату в кардіологічних пацієнтів компанією «Фармаско» було запропоновано апарат — портативний аналізатор із лабораторною точністю для визначення низької кількості альбуміну в сечі (мікроальбумінурії). Основними перевагами застосування аналізатора є кількісне визначення рівня альбуміну та зручність у проведенні дослідження: достатньо доторкнутися мікрокюветою до краплі сечі й помістити в аналізатор — через 90 секунд на моніторі з’явиться точний кількісний результат. В основі лежить високоспецифічний метод аналізу — турбодиметрія, що грунтується на вимірюванні прозорості розчину при утворенні та випаданні імунних комплексів.

Потреба у визначенні мікроальбумінурії є в кожному кардіологічному відділенні, але можливості кількісного визначення обмежені: апарат HemoCue — це єдиний апарат, зареєстрований в Україні, що використовується з цією метою. Але, як відомо, кожна велика подорож починається з одного маленького кроку, і тому був зроблений крок до поліпшення якості діагностики й лікування кардіоваскулярних захворювань: аналізатор HemoCue Albumin було передано головному позаштатному спеціалісту МОЗ України за фахом «кардіологія» професору Сіренку Юрію Миколайовичу.

Юрій Миколайович подякував за цінний подарунок для відділення та підкреслив, що визначення мікроальбумінурії є обов’язковим у всіх хворих на АГ, цукровий діабет та хронічні захворювання нирок. Воно служить для визначення незалежного прогностичного фактора серцево-судинної смертності та захворюваності, дозволяє провести кількісну оцінку ураження нирок, а також може використовуватися для моніторингу ефективності терапевтичних заходів.



Вернуться к номеру