Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



UkrainePediatricGlobal

UkrainePediatricGlobal

Журнал «Здоровье ребенка» 7 (34) 2011

Вернуться к номеру

Корекція функціональних гастроінтестинальних розладів у дітей раннього віку

Авторы: Марушко Ю.В. Кафедра педіатрії № 3 Національного медичного університету ім. О.О. Богомольця, м. Київ

Рубрики: Педиатрия/Неонатология

Версия для печати


Резюме

Функціональні гастроінтестинальні розлади в дітей займають одне з провідних місць у структурі патології травного тракту. Так, повторні абдомінальні болі, запори, діареї приблизно в 90 % випадків мають функціональний характер, органічні ж порушення зустрічаються лише в 5–10 % дітей. У роботі узагальнені дані літератури та особистий досвід терапії функціональних гастроінтестинальних розладів у дітей раннього віку.

Summary. Functional gastrointestinal disorders in children occupy one of leading places in the structure of pathology of gastrointestinal tract. Recurrent abdominal pains, constipations, diarrhea approximately in 90 % of cases are of functional character, organic disorders occur only in 5–10 % of children. In the article there are summarized the literary data and own experience of therapy of functional gastrointestinal disorders in children of early age.

Резюме. Функциональные гастроинтестинальные расстройства у детей занимают одно из ведущих мест в структуре патологии пищеварительного тракта. Повторные абдоминальные боли, запоры, диарея приблизительно в 90 % случаев носят функциональный характер, органические нарушения встречаются только у 5–10 % детей. В работе обобщены данные литературы и собственный опыт терапии функциональных гастроинтестинальных расстройств у детей раннего возраста.

Функціональні гастроінтестинальні розлади в дітей займають одне з провідних місць у структурі патології травного тракту [1, 2, 14, 16, 17]. Так, повторні абдомінальні болі, запори, діареї приблизно в 90 % випадків мають функціональний характер, органічні ж порушення зустрічаються лише в 5–10 % дітей.

У цілому до функціональних захворювань відносять ті стани, при яких не вдається виявити морфологічні, генетичні, метаболічні та інші зміни, якими можна було б пояснити клінічні симптоми, що спостерігаються.

Кишкова колька в дітей раннього віку — часта скарга від батьків [1, 6, 9]. Кишкова колька — це епізоди гострих болів у животі, що супроводжуються неспокоєм дитини, метеоризмом, підтягуванням ніжок до живота та перебиранням ними, пронизливим криком, ці симптоми зникають після відходження газів та/або калу. Кишкові колькі можуть бути тривалими, виснажувати дитину, її батьків, медичний персонал.

Також одним із частих проявів порушень травного каналу є метеоризм — найбільш рання диспепсія, що може виникнути в дитини вже в перші дні після народження. У його основі лежить перш за все недосконалість ферментної системи або порушення її діяльності. У результаті цього значно активізуються процеси гниття та бродіння з виділенням великої кількості газів. Порушення ферментної системи можуть виникнути при незбалансованому харчуванні, а також при різних захворюваннях верхніх відділів травного каналу.

Нервові розлади, емоційні перевантаження також можуть бути причиною розвитку метеоризму. Перезбудження нервової системи може викликати спазм гладкої мускулатури кишечника. При цьому сповільнюється перистальтика.

Дисперсна система, що утворюється при метеоризмі, являє собою стабільну газову піну, і чим більше страждають процеси нормального травлення та всмоктування, тим більше утворюється й накопичується кишкових газів. Утворена піна, у свою чергу, вкриває тонким шаром слизову кишечника, що утруднює пристінкове перетравлювання й засвоєння харчових інгредієнтів, порушує резорбцію газів, тобто можливе формування патологічного кола метеоризму.

Роздування кишок спричинює серйозні порушення перистальтики з виникненням виражених больових реакцій у вигляді різких переймоподібних варіантів (кишкова колька), що можуть призводити до надзвичайного виснаження, особливо дітей раннього віку.

Виділяють такі види метеоризму: аліментарний, психогенний, дигестивний, динамічний, дисбіотичний, циркуляторний, механічний [2, 9, 12]. Знан­ня цих видів метеоризму визначає план лікування основного захворювання.

Мета нашої роботи — узагальнити дані літератури та особистий досвід терапії функціональних гастроінтестинальних розладів у дітей раннього віку.

У новонароджених дітей, особливо недоношених, та дітей грудного віку частіше за все спостерігається аліментарний метеоризм і пов’язаний безпосередньо із порушеннями процесів травлення (дигестивний). Аліментарний метеоризм поліетіологічний. Серед його причин у дітей: порушення в раціоні харчування матері, яка годує груддю (наявність продуктів, що сприяють підвищеному газо­утворенню, — капусти, квашених овочів, винограду,груш, чорного хліба тощо); неправильна техніка вигодовування (як природного, так і штучного), перегодовування, особливо під час вільного природного вигодовування; порушення режиму годувань дитини; уведення до раціону дитини продуктів прикорму (соки, фруктові, овочеві пюре) без урахування функціонального стану травного тракту та строків дозрівання ферментних систем; індивідуальні реакції на продукти харчування та/або їх компоненти тощо [9].

Причинами кишкових кольок можуть бути: ранній перехід на штучне вигодовування; підвищена тривожність чи невропатія матері­годувальниці; використання в харчуванні матері харчових продуктів із підвищеним газоутворенням у кишечнику; неправильне приготування сумішей для дитини (надмірне чи мале розведення); реакція організму дитини на деякі компоненти сумішей; недостатнє вироблення чи особливості метаболізму в материнському організмі гормону прогестерону; аерофагія. Існує також друга група причин кишкових кольок — це захворювання самого шлунково­кишкового тракту (ШКТ) (лактазна недостатність, алергія до білків коров’ячого молока, інших компонентів їжі, кишкові інфекції тощо) чи синдром токсикозу на фоні ГРВІ та інших захворювань [3, 6, 11].

Терапія функціональних розладів травного каналу певною мірою складна, особливо в дітей раннього віку, залежить від ряду факторів, перш за все від основного захворювання, і включає застосування ряду препаратів [1, 2, 4, 6, 9, 11, 15].

Лікування метеоризму базується на таких принципах: усунення, при можливості, причини підвищеного газоутворення (відкоригувати дієту, вилікувати існуючі захворювання верхніх відділів травного каналу) та власне видалення газів, що накопичилися, із просвіту кишки.

Рослинні препарати, що нормалізують перистальтику та сприяють швидкому виведенню газів із кишечника: настоянки кропу, фенхелю, тмину, прокінетики.

Адсорбенти здатні поглинати надмірну кількість газів та разом із ними виводитися з організму. Проте при використанні адсорбентів з просвіту кишки разом із газами можуть видалятися мікроорганізми, мінеральні речовини та вітаміни, нестачу яких надалі доводиться компенсувати.

Піногасники (симетикон та диметикон) осаджують піну, зменшуючи її загальний об’єм, що відновлює природну абсорбцію газів через кишкову стінку, прискорює інтестинальний транзит.

На особливу увагу заслуговують препарати, створені на основі рослинної сировини і спеціально розроблені для немовлят та маленьких дітей [3, 4, 7, 9, 10].

До числа таких препаратів відносяться краплі Кармінативум Бебінос®. Це багатокомпонентний рослинний препарат для запобігання метеоризму, кишковій кольці та для їх усунення, а також нормалізації функції кишечника в дітей грудного та раннього віку. Діючою речовиною препарату є рідкі екстракти лікарських рослин з широким спектром дії (екстракт фенхелю — 320 мг, екстракт ромашки — 200 мг, екстракт коріандру — 200 мг).

За даними літератури плоди Foeniculi vulgare (фенхель звичайний) підвищують ферментативну секрецію шлунка, кишечника, бронхів, справляють жовчогінний, діуретичний та спазмолітичний ефекти, регулюють моторну діяльність кишечника, а також мають деякі антимікробні властивості.

Плоди Coriandri sativum vulgare (коріандр посівний) справляють протизапальну, спазмолітичну, жовчогінну, антисептичну і відхаркувальну дію, стимулюють грануляцію тканин, підвищують секрецію залоз травного тракту.

Суцвіття Matricariae recurita (ромашка лікарська) справляє протизапальну, дезінфікуючу, жовчогінну, спазмолітичну, вітрогінну дію, запобігає утворенню газів, підсилює процеси регенерації, сприяє підвищенню ферментативної секреції залоз травного тракту.

Поєднання трьох вищевказаних активних рідких екстрактів, які доповнюють один одного за фармакологічною дією, стало основою створення препарату Кармінативум Бебінос® для лікування кишкових кольок та метеоризму в дітей. Цей препарат успішно використовується в дітей та немовлят уже майже 20 років у багатьох країнах Європи та СНД. Препарат не містить барвників, консервантів та цукру.

Форма випуску — краплі для перорального застосування, 30 мл у флаконі­крапельниці.

Краплі застосовують всередину в нерозведеному вигляді або з невеликою кількістю каші або рідини. Немовлятам та дітям до 1 року — по 3–6 крапель 3 рази на день, дітям від 1 року — по 6–10 крапель 3 рази на день, дітям шкільного віку — по 10–15 крапель 3 рази на день.

Препарат Кармінативум Бебінос® має певні переваги:

1. Складається не з хімічних речовин, а винятково з екстрактів рослин (безпека застосування).

2. Препарат діє не на піну всередині шлунка та кишечника, а безпосередньо на систему травлення: заспокоює, знімає напруження, нормалізує систему травлення (ефективне лікування).

3. Сприяє швидкому припиненню плачу та судомного підтягування ніг дитини — через 10 хвилин після прийому препарату, подовжена дія (упевненість у результаті лікування).

3. На відміну від інших препаратів одного флакону достатньо на місячний курс лікування (економічно та зручно).

Нами [7] був застосований Кармінативум Бебінос® у комплексній терапії різних форм метеоризму в дітей раннього віку. Усіх дітей розподілили на три групи з урахуванням основного етіопатогенетичного чинника захворювання: аліментарний метеоризм був у 7 дітей, дисбіотичний — у 15, дигестивний — у 8 пацієнтів.

Позитивним ефектом згідно з критеріями оцінки стану дитини [4] були відсутність плачу й судомного посмикування ніг через 10–15 хвилин після прийому препарату (швидка дія), а також тривалий і спокійний сон та відсутність нових нападів плачу від болю (тривала дія). Добрим ефектом вважали тривалу відсутність плачу і спокійний сон між вигодовуваннями після двох (у крайньому випадку трьох) разових доз, тобто не пізніше ніж через 24 години, а також припинення плачу від болю і судомного підтягування ніг через 10–15 хвилин при збереженні ефекту не менше двох годин. Задовільним ефектом вважали закінчення плачу і спокійний сон після прийому максимум п’яти разових доз, як правило, не пізніше ніж через 40 годин. Незадовільний ефект констатували за відсутності одного з вищевказаних критеріїв.

Аналіз результатів дослідження показав, що препарат Кармінативум Бебінос® є достатньо ефективним у терапії вищевказаних форм метеоризму практично в усіх обстежуваних дітей (табл. 1) [7].

Позитивний результат отриманий у всіх пацієнтів з аліментарним метеоризмом, у 14 із дисбіотичним (93,3 % випадків) і у 7 з дигестивним (87,5 %). У цілому при використанні препарату Кармінативум Бебінос® терапевтичний ефект досягнутий у 93,3 % пацієнтів. Необхідно відзначити і той факт, що в переважній більшості позитивних випадків зафіксовано добрий ефект препарату — 82,1 %, задовільний — лише в 17,9 %. Препарат добре засвоювався дітьми, і побічної дії його використання нами виявлено не було.

Ефективність препарату Кармінативум Бебінос®  у симптоматичній терапії функціональних порушень шлунково­кишкового тракту в дітей грудного віку вивчали В.П. Місник та Л.О. Кліменко (2006) [9]. Краплі Кармінативум Бебінос® були ними застосовані як симптоматичний засіб упродовж 7–20 днів (після того як симптоми травного дискомфорту зникали, препарат використовували із профілактичною метою) із 5–10 мл води або молока.

Аналіз отриманих авторами даних свідчить, що в більшості дітей препарат починав діяти через 10–15 хв після прийому — припинялися плач, судомне підтягування та притискання ніг до живота, зникало здуття живота. Тривалість дії крапель після однократного прийому становила не менше 6 годин, упродовж яких у дитини не виникали приступи плачу, відзначався спокійний і тривалий сон.

За даними авторів, виражений і стійкий регрес клінічних симптомів у дітей з аліментарним метеоризмом наставав протягом перших трьох діб прийому препарату (зникнення метеоризму — у 93,3 %, абдомінального болю — у 83,4 %, нормалізація сну — у 87,5 % дітей). Зменшення та повне зникнення основних симптомів функціональних порушень ШКТ у дітей із дигестивним метеоризмом (більшість із яких (71,4 %) були переведені на штучне вигодовування в ранньому віці) відбувалося упродовж 4–6 днів прийому препарату: зникнення метеоризму — у 85,7 % дітей, абдомінального болю — у 75,9 %, нормалізація процесу сну — у 75,0 % пацієнтів. У дітей обох груп із вихідними порушеннями евакуаторно­моторної функції ШКТ застосування препарату сприяло нормалізації як кратності дефекації, так і консистенції випорожнень.

Небажаних побічних явищ, таких як погіршення апетиту, зригування, блювота, поява кишкової дисфункції, алергічних реакцій, будь­яких інтеркурентних захворювань, відзначено не було.

В.В. Бережний та співавт. (2005) [3] застосовували препарат Кармінативум Бебінос® у комплексній терапії 25 дітей раннього віку з приводу ускладненого перебігу ГРВІ (синдром токсикозу та гіпертермічний з інтестинальними проявами у вигляді кишкових кольок та метеоризму). Авторами відзначено, що через 10–15 хвилин після прийому препарату діти ставали спокійнішими, припинявся плач та підтягування ніжок до живота, посилювалося відходження газів,  протягом 1,5–2 годин кольки та метеоризм купірувалися. Повторні призначення препарату були при виникненні кишкових кольок та метеоризму. Препарат призначався протягом 3 (у 18 дітей) і 5 днів (у 7 дітей). Побічних явищ при застосуванні препарату Кармінативум Бебінос® не спостерігалося в жодної дитини.

В.П. Притула (2006) [10] використав препарат Кармінативум Бебінос® у хірургічній гастроентерології для підготовки до УЗД та хірургічного втручання при одних або для консервативного усунення окремих симптомів при інших вадах розвитку травного тракту в дітей.

Дослідження проведені в клініці дитячої хірургії НМУ серед 30 пацієнтів віком від 1 до 13 років з окремими вадами розвитку травного тракту. Усі пацієнти були розподілені на 3 групи. У першу групу ввійшли 12 дітей, яким необхідне було ретельне ультразвукове обстеження органів черевної порожнини. У другій групі було 7 пацієнтів, яким планувалися складні реконструктивно­пластичні операції на органах черевної порожнини (кісти холедоха, печінки або селезінки). У третій групі було 11 дітей, яких лікували консервативно (5 дітей, яких у віддаленому післяопераційному періоді турбували періодичні болі в животі та 6 дітей із доліхоколоном). Усі пацієнти приймали краплі Кармінативум Бебінос® згідно з інструкцією.

У першій групі діти перед ультразвуковим обстеженням не приймали жодних препаратів, крім Кармінативум Бебінос®. Також їм не призначали ні очисних, ні сифонних клізм. Процес підготовки тривав 2–3 доби. За цей час у даних пацієнтів поступово зникали больові відчуття, тяжкість у животі та метеоризм. Усе це дозволило успішно провести ультразвукове обстеження органів черевної порожнини з чіткою візуалізацією всіх органів цієї ділянки. У другій групі передопераційна підготовка полягала в ліквідації тривожних симптомів (періодичні болі й тяжкість у  животі) й усуненні метеоризму за допомогою препарату Кармінативум Бебінос®. Симптоматична терапія в цьому випадку дозволяла на певний час ліквідувати занепокоєння та метеоризм у дитини перед хірургічною ліквідацією основної причини. У третій групі в усіх пацієнтів через 3–4 доби регулярного прийому Кармінативум Бебінос®  минули вищевказані симптоми. Тільки в одного пацієнта, у якого не вдалося досягти регулярної дефекації, не змогли досягти стійкого ефекту щодо ліквідації метеоризму, а ниючі болі відновлювалися через 30–40 хвилин після прийому Кармінативум Бебінос®.

Автор рекомендує препарат Кармінативум Бебінос® до широкого застосування в дітей із гастроентерологічною патологією для підготовки до УЗД та до планового хірургічного втручання або за показаннями для консервативного усунення періодичних болів і здуття кишечника.

Таким чином, препарат Кармінативум Бебінос® є ефективним у комплексному лікуванні різних видів метеоризму та кишкової кольки в дітей. Його використання покращує загальний стан, сприяє ліквідації основних клінічних проявів метеоризму та кишкової кольки в дітей. Препарат добре переноситься пацієнтами і є безпечним лікарським засобом. Може широко використовуватися в практичній медицині.

Серед причин виникнення функціональних гастроінтестинальних розладів певне значення має і прорізування зубів.

Прорізування зубів — складний фізіологічний процес. Однак у частини дітей він може перейти в патологічний — так зване тяжке прорізування зубів (dentitio difficilis). Останнє може спостерігатися в дітей із невротичними реакціями, аномаліями конституції тощо. У них процес травмування тканин ясен при прорізуванні зубів супроводжується неспокоєм, поганим сном, можливим короткочасним субфебрилітетом, затримкою приросту маси тіла, легкими диспептичними розладами, кишковою колькою, гіперсалівацією.

Статистичних даних щодо частоти тяжкого прорізування зубів у дітей грудного віку немає. За особистими спостереженнями, такі стани різного ступеня тяжкості зустрічаються в кожної п’ятої дитини.

З метою зменшення негативних наслідків при прорізуванні зубів у педіатричній практиці за необхідності використовують місцеві анестетики, окремі нестероїдні протизапальні засоби, легкі седативні препарати.

Серед ряду препаратів широко застосовується Дентінокс®­гель Н — місцевий засіб для полегшення прорізування зубів у дітей — із метою профілактики виникнення та зняття болю, подразнення ясен та їх запалення.

Дентінокс®­гель Н — комбінований препарат з оптимально підібраним складом. 1 г гелю містить лідокаїну гідрохлориду 3,4 мг, полідоканолу 600 — 3,2 мг і 150 мг настою квіток ромашки. Надійна анестезія забезпечується двома взаємодоповнюючими засобами з різною тривалістю дії: лідокаїн має швидкий початок дії (швидке знеболення), а полідоканол 600 забезпечує тривалість дії (тривале знеболення), що дає можливість також зменшити дозування анестетичних засобів і підвищити профіль безпеки препарату при використанні в педіатрії. Місцеву протизапальну, ранозагоюючу, заспокійливу дію забезпечує настій квіток ромашки. Гель не містить цукру й консервантів, тобто не несе в собі карієсогенної небезпеки, добре утримується на місці аплікації, має приємний смак.

Нами [8] Дентінокс®­гель Н був застосований у 25 дітей віком від 6,5 до 12 міс., у яких відзначалося ускладнене прорізування молочних зубів. Процес прорізування зубів характеризувався погіршенням загального стану дітей, неспокоєм, плачем, поганим сном, короткочасним субфебрилітетом, відмовою від прийому їжі, легкими диспептичними розладами, а місцево — припухлістю і гіперемією ясен у місці прорізування зубів, гіперсалівацією.

Нами використаний препарат Дентінокс®­гель Н за стандартною методикою шляхом втирання його в місцях прорізування зубів 2–3 рази на день після їжі та перед сном. Отримані дані вказують на те, що на фоні використання препарату Дентінокс®­гель Н швидше ліквідовувалися загальні ускладнення прорізування зубів (порушення загального стану, плач, субфебрилітет, відмова від прийому їжі, диспептичні розлади), що забезпечувалося дією анестетичних складових гелю, трохи повільніше — місцеві ускладнення (припухлість і гіперемія ясен, гіперсалівація). Побічних ефектів при використанні препарату не відмічено.

В.В. Бережний та співавт. (2006) [3] також використовували препарат Дентінокс®­гель Н у клінічній практиці. Автори спостерігали 20 дітей раннього віку, у яких були клінічні ознаки тяжкого прорізування зубів. На фоні прийому препарату зменшувалися та зникали симптоми тяжкого прорізування зубів. Побічних реакцій при застосуванні препарату Дентінокс®­Гель Н автори не спостерігали.

Таким чином, препарат Дентінокс®­гель Н високоефективний, має гарну переносимість, безпечний і може широко використовуватися в педіатричній практиці.


Список литературы

1. Анастасевич Л.А. Кишечные колики у детей раннего возраста: причины, диагностика, лечение // Русский медицинский журнал. — 2008. — Т. 16, № 3. — 154.

2. Бєлоусов Ю.В. Гастроентерологія дитячого віку. — К.: СПД Коляда О.П., 2007. — 440 с.

3. Бережной В.В., Унич Н.К., Королева В.А. Опыт применения оригинальных препаратов Карминативум Бебинос и Дентинокс­Гель Н у детей раннего возраста // Современная педиатрия. — 2005. — № 3(8). — С. 217­219.

4. Вайкманн Е. Лікування колік і метеоризму при гострій диспепсії у немовлят та малих дітей // Еxtracta Paediatrica. — 1991. — 15 (№ 7/8). — Р. 26­28.

5. Дегтярева И.И. Заболевания органов пищеварения. — К., 2000. — 321 с.

6. Кишечная колика у детей (клиника, диагностика, лечение). Пособие для практических врачей. — М., 2000. — С. 28.

7. Марушко Ю.В., Шеф Г.Г. Використання препарату Кармінативум Бебінос в терапії різних видів метеоризму у дітей // Современная педиатрия. — 2006. — № 1(10). — С. 72­74.

8. Марушко Ю.В., Шеф Г.Г. Досвід використання препарату «Дентинокс­Гель Н» в педіатричній практиці // Перинатология и педиатрия. — 2006. — № 1(25). — С. 145­146

9. Місник В.П., Кліменко Л.О. Функціональні порушення травного тракту у дітей грудного віку та можливості їх корекції // Современная педиатрия. — 2006. — № 1(10). — С. 155­158.

10. Притула В.П. Ефективність використання препарату Кармінативум Бебінос в дитячій гастроентерології // Современная педиатрия. — 2007. — № 1(14). — С. 54­56.

11. Руководство по детскому питанию / Под ред. В.А. Тутельяна, И.Я. Коня. — М.: Медицинское информационное агентство, 2004. — 664 с.

12. Фадеенко Г.Д. Синдром метеоризма. Как его лечить? // Doctor. Журнал для практикующих врачей. — 2002. — № 2. — С. 46­48.

13. Хавкин А.И., Жихарева Н.С. Функциональные заболевания кишечника у детей // Русск. мед. журнал. — 2002. — Т. 10, № 1. — С. 35­38.

14. Яловчук А.В. Розповсюдженість гастроінтестинальних порушень у дітей з перинатальними ураженнями центральної нервової системи // Український мед. альманах. — 2004. — Т. 7, № 6 (додаток). — С. 102­107.

15. Drosman D.A. The Functional Gastrointestinal Disorders. Diagnosis, pathophysiology and treatment. A Multinational Consensus. — Boston; New York; Toronto; London: Little, brown and Company, 1994. — 370 p.

16. Klein J.D. Zaoutis T.E. Pediatric Infectious Disease Secrets. — Philedelphia: Hanley & Belfus Inc, 2003. — P. 142.

17. Pediatric Gastroenterology and Nutrishion in Clinical Practice / Еd by H. Carlos Lifschits. — New York; Basel: Marcel Decker, inc. 2002. — 869 p.


Вернуться к номеру