Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Газета «Новости медицины и фармации» 5 (403) 2012

Вернуться к номеру

Новости МЗ

Міністерство охорони здоров’я перевірило стан підготовки закладів охорони здоров’я  до чемпіонату Європи 2012 року з футболу

На виконання доручення віце-прем’єр-міністра України — міністра охорони здоров’я України Раїси Богатирьової (наказ МОЗ України від 16.03.2012 № 48-Адм) у період з 21 по 23 березня комісія МОЗ України у складі директора Департаменту лікувально-профілактичної допомоги Миколи Хобзея, головного позаштатного спеціаліста МОЗ України із спеціальності «Медицина невідкладних станів», головного лікаря Київської міської станції швидкої медичної допомоги Анатолія Вершигори, головного спеціаліста відділу екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Департаменту лікувально-профілактичної допомоги Андрія Гаврилюка ознайомилась з роботою закладів охорони здоров’я Житомирської, Рівненської, Волинської та Львівської областей, визначених для надання медичної допомоги під час проведення заходів чемпіонату Європи 2012 року з футболу, переміщення учасників, гостей і вболівальників чемпіонату автомобільними шляхами міжнародного сполучення.

Комісією МОЗ України перевірено стан готовності закладів охорони здоров’я міста Львова та області до медичного забезпечення в офіційних місцях проведення чемпіонату, а також готовність служб стадіону «Арена Львів» до забезпечення надання невідкладної медичної допомоги під час проведення фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу.

Спільно з Головним управлінням охорони здоров’я Львівської обласної державної адміністрації та Львівського національного медичного університету  iм. Данила Галицького опрацьовані питання залучення студентів та волонтерів зі знанням іноземних мов до складу медичних (пішохідних) патрулів на стадіоні, у фан-зоні, у диспетчерських станціях швидкої медичної допомоги, у приймальних відділеннях лікарень тощо.

Прес-служба МОЗ України

 

Усі регіони України забезпечені  протитуберкульозними препаратами  у достатній кількості

Станом на 27 березня 2012 року усі протитуберкульозні заклади забезпечені достатньою кількістю протитуберкульозних препаратів I та II ряду, що дозволяє виконувати схеми лікування по усіх групах протитуберкульозних препаратів. Про це Державну службу України з питань протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу та інших соціально небезпечних захворювань поінформували головні лікарі лікувально-профілактичних закладів, які надають допомогу хворим на туберкульоз, а також Державна установа «Всеукраїнський центр контролю за туберкульозом МОЗ України».

Відповідно до договорів, укладених із постачальниками лікарських засобів, продовжується постачання протитуберкульозних препаратів відповідно до річної заявки регіонів на препарати, закуплені за кошти Державного бюджету України на 2011 рік. Так, продовжується постачання до протитуберкульозних закладів рифампіцину (поставлено  20 %), левофлоксацину (поставлено  80 %), ПАСК (поставлено 90 %), цикло­серину (поставлено 80 %).

Призначення препаратів II ряду проводиться відповідно до Стандарту надання медичної допомоги хворим на хіміорезистентний туберкульоз винятково за рішенням Центральної лікарської консультативної комісії.

Питання щодо забезпечення протитуберкульозними препаратами I та II ряду знаходиться на постійному контролі МОЗ України та Державної служби України з питань протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу та інших соціально небезпечних захворювань.

Таким чином, інформація, поширена у деяких ЗМІ, щодо нестачі протитуберкульозних препаратів не відповідає дійсності.

Прес-служба МОЗ України

 

У МОЗ триває активна робота  щодо забезпечення регіонів вакцинами

У зв’язку з нагальною потребою закладів охорони здоров’я України в імунобіологічних препаратах Комітетом з конкурсних торгів Міністерства охорони здоров’я України 21.03.2012 було прийнято рішення розпочати відкриті торги за скороченою процедурою на закупівлю імунобіологічних препаратів для проведення імунопрофілактики населення за напрямом «Програми і централізовані заходи з імунопрофілактики». Відповідно до Закону України «Про здійснення державних закупівель» МОЗ України було опубліковано та оприлюднено оголошення про проведення відкритих торгів на закупівлю імунобіологічних препаратів за бюджетні кошти. Згідно з цим оголошення розкриття пропозицій відбудеться 11 квітня 2012 року.

Також задля оперативного забезпечення регіонів вакцинами МОЗ України відповідно до ст. 40 Закону України «Про здійснення державних закупівель» пролонговано договори в обсязі, що не перевищує 20 % від суми договорів, укладені у 2011 році на закупівлю вакцин, а саме:

— вакцина для профілактики кору, ­паротиту та краснухи мультидозна —  165 459 доз;

— вакцина для профілактики сказу — 1200 доз;

— вакцина для профілактики дифтерії, правця, кашлюку ацелюлярна очищена інактивована — 130 000 доз;

— комбінована вакцина для профілактики дифтерії, правця, кашлюку (ацелюлярний компонент), поліомієліту та захворювань, спричинених Haemophilus inflenzae типу b — 177 464 дози.

З огляду на недостатнє забезпечення імунобіологічними препаратами у минулі роки (не більше ніж 60 % від потреби) накопичився прошарок невакцинованих дітей, тому імунобіологічні препарати, закуплені у 2011 році, використовуються більш інтенсивно. Нагадуємо, що за рахунок економії при проведенні закупівель та виділених урядом додаткових коштів в 2011 році вдалось закупити майже 100 % від річної потреби вакцин за основними позиціями.

Прес-служба МОЗ України

 

В Україні покращать діагностику  та лікування хіміорезистентного  туберкульозу

Загальнодержавна цільова соціальна програма протидії захворюванню на туберкульоз на 2012–2016 роки передбачає, що на протидію інфекції буде залучено близько 2,7 млрд грн. Відповідний проект Закону України наразі проходить остаточне затвердження в центральних органах виконавчої влади.

«За попередніми підрахунками фінансування Програми протягом наступних 5 років передбачає виділення 2,7 млрд грн, у т.ч. з держав- ного бю­д­жету — 2,096 млрд грн,  за рахунок Глобального Фонду —  0,59 млн грн», — повідомила голова Державної служби України з питань протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу та інших соціально небезпечних захворювань Тетяна Александріна.

За словами Тетяни Александріної, на сьогодні одним із факторів, якими ­зумовлена епідемія, є значне поширення хіміорезистентного туберкульозу. Сьогодні в Україні 16,0 %  нових випадків та  44 % рецидивів хіміо- резистентного туберкульозу.

«Епідемія туберкульозу містить три складових. Перша складова включає зростання захворюваності на типовий туберкульоз, тобто такий, який спостерігався в доантибактеріальну еру. Друга складова епідемії зумовлена хіміорезистентним туберкульозом, яка поширюється швидкими темпами і створює велику небезпеку. Третя складова епідемії зумовлена туберкульозом на тлі синдрому набутого імунодефіциту (СНІДу) та у інфікованих вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ). У зв’язку з цим Україна потребує удосконалених під­ходів до діагностики та лікування хворих», — підкреслила вона.

Інформація:

В Україні медичну допомогу хворим на туберкульоз надають:

— 115 протитуберкульозних диспансерів із стаціонарами на 16 679 ліжок;

— 36 туберкульозних лікарень для дорослих на 5530 ліжок;

— 610 лікувальних закладів мають фтизіатричні кабінети.

В Україні працюють 2,8 тис. лікарів-фтизіатрів, функціонує 3,6 тис. ДОТ-кабінетів (кабінетів контрольованого амбулаторного лікування), з них при тубдиспансерах — 166, при лікувальних закладах загальнолікувальної мережі — 3406.

Протягом останніх 5 років в Україні досягли позитивних зрушень щодо епідемічної ситуації з туберкульозом. З 2006 року відзначається повільне зменшення показників захворюваності та смертності.

У 2011 році захворіло на туберкульоз 30 659 осіб (показник становив 67,2 на 100 тис. населення), рівень захворюваності знизився на 1,8 % порівняно з 2010 роком та на 19 % порівняно з 2006 роком.

Рівень смертності з 2006 року знизився на 31 % з 22,3 до 15,3 на 100 тис. населення у 2011 році.

Під наглядом лікувально-профілак- тичних закладів перебуває 70,7 тис. хворих на всі форми активного туберкульозу. Вони проходять необхідні обстеження та контрольоване стандартизоване лікування згідно зі стандартами та протоколами, розробленими відповідно до міжнародних рекомендацій і затвердженими наказами Міністерства охорони здоров’я України.

З усіх уперше виявлених хворих на туберкульоз у 2011 році непрацюючі працездатного віку становили 56,0 %,  пенсіонери — 12,9 %, робітники —  11,9 %, службовці — 3,3 %, особи без постійного місця проживання — 2,0 %, учні — 1,8 %, студенти — 1,7 %, медичні працівники — 1,7 %, приватні підприємці — 1,1 %, робітники аграрного сектора — 1,0 %, особи, які повернулися з місць позбавлення волі, — 0,4 %, вперше виявлені хворі, які зареєстровані в інших міністерствах і відомствах, —  3,5 %, інші — 3,6 %.

Державне фінансування заходів Загальнодержавної програми протидії захворюванню на туберкульоз у 2007–2011 роках дозволяло забезпечити на 100 % потребу в протитуберкульозних препаратах І ряду, на 60–80 % — потребу в препаратах ІІ ряду.

На сьогодні всі регіони забезпечені необхідною кількістю протитуберкульозних препаратів. Контроль якості протитуберкульозних препаратів проводиться Державною службою України з лікарських засобів відповідно до законодавства. Актуальним залишається питання щодо проходження перекваліфікації ВООЗ виробниками протитуберкульозних препаратів.

Діагностика туберкульозу здійснюється шляхом проведення рентгено­логічних та мікроскопічних досліджень. Завдяки розвитку лабораторної мережі вдалося значно покращити своє- часну діагностику туберкульозу та її якість. Однак на сьогодні необхідно зо­середити увагу на покращенні виявлення та лікування хіміорезистентного туберкульозу.

Відповідальність за належне функціо- нування комунальних закладів належить до компетенції органів місцевого самоврядування. Відмічаються регіони з позитивним розвитком матеріально-технічної бази, а саме: Волинська, Донецька, Дніпропетровська, Луганська, Харківська, Житомирська, Полтавська, Тернопільська та Івано-Франківська області.

Прес-служба МОЗ України  за матеріалами Державної служби  України з питань протидії  ВІЛ-інфекції/СНІДу та інших соціально небезпечних захворювань



Вернуться к номеру