Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Газета «Новости медицины и фармации» 5 (403) 2012

Вернуться к номеру

Регіоналізація перинатальної допомоги в Україні. Проблеми та шляхи їх вирішення

22 березня 2012 року Міністерство охорони здоров’я України та Громадська організація інформаційних ініціатив «Просвіта» провели конференцію на тему «Регіоналізація перинатальної допомоги в Україні. Проблеми та шляхи їх вирішення». Онлайн-трансляція конференції відбувалася на порталі www.medprosvita.com.ua.


Провідні фахівці з акушерства і гінекології, неонатології, організації охорони здоров’я та юриспруденції обговорювали актуальні питання перинатальної допомоги вагітним, роділлям та породіллям, матерям та новонародженим; реформування медичної галузі; шляхи зниження малюкової смертності; питання юридичного забезпечення надання медичної допомоги тощо.


Відкрила конференцію Шунько Єлизавета Євгенівна, д.м.н., головний неонатолог МОЗ України з доповіддю на тему «Законодавча база регіоналізації перинатальної допомоги в Україні». Єлизавета Євгенівна звернула увагу на болючу проблему сьогодення — проблему малюкової смертності та розповіла про тенденції щодо її зниження за рахунок впровадження сучасних перинатальних технологій. Особливу увагу приділила законодавчій базі та концепції подальшого розвитку перинатальної допомоги в Україні.

Привітала учасників конференції, а також відповіла на питання від дистанційних учасників Валентина Миколаївна Коломейчук, заступник директо- ра — начальник відділу організації акушерсько-гінекологічної допомоги Департаменту охорони материнства, дитинства та санаторного забезпечення МОЗ України. Валентина Миколаївна наголосила, що регіоналізація перинатальної допомоги є ключовим фактором успішної системи охорони здоров’я. МОЗ України докладає всі зусилля щодо створення в Україні сучасних перинатальних центрів та запровадження системи заходів із регіоналізації в рамках Концепції подальшого розвитку перинатальної допомоги.

Про досвід створення перинатального центру на базі пологового будинку  № 7 у м. Києві розповіла Вікторія Володимирівна Біла, к.м.н., головний лікар перинатального центру. Вікторія Володимирівна показала переваги та недоліки існуючої системи надання медичної допомоги жінкам та дітям в м. Києві, які стали передумовою реформування пологового будинку, а також особливості організації медичної допомоги у новоствореному перинатальному центрі.

Галина Олександрівна Бринь, к.м.н., медичний радник «АбботтЛабораторіз С.А.», у своєму виступі приділила увагу профілактиці респіраторно-синцитіального вірусу (РСВ) та стандартам надання допомоги дітям групи високого ризику. РСВ-інфекція найчастіше зустрічається у дітей першого року життя та має високий показник дитячої смертності. Відсутність вакцини, нестійкий та нетривалий імунітет, існування ризику тяжкого перебігу цієї хвороби змушує лікарів приділяти підвищену увагу цьому питанню та шукати оптимальні шляхи надання медичної допомоги.

Тамара Костянтинівна Іркіна, представник Проекту «Здоров’я матері та дитини» JSI USAID, розповіла про досвід організації медичної допомоги та особливості регіоналізації у країнах Європи, США та Канади.

З темою «Тромбофілія в акушерській практиці. Лабораторні аспекти» виступила Оксана Володимирівна Небильцова, к.м.н., медичний директор мережі лабораторій «Сінево». У своїй доповіді Оксана Володимирівна розповіла про види тромбофілії, клінічні прояви цієї хвороби, причини виникнення та методи її лікування.

Питанню регіоналізації перинатальної допомоги в поліпшенні наслідків глибокої недоношеності приділила увагу Ольга Степанівна Яблонь, д.м.н., професор, завідувач кафедри педіатрії № 1 Вінницького НМУ ім. М.І. Пирогова. Ольга Степанівна ознайомила учасників конференції з проблемами виходжування глибоко недоношених дітей, показала досвід розвинених країн у вирішенні цього питання та навела статистику щодо віддалених та наближених наслідків глибокої недоношеності.

Дмитро Олександрович Добрянський, д.м.н., професор кафедри педіатрії Львівського НМУ ім. Данила Галицького наголосив на тому, що питання транспортування новонароджених є важливим компонентом системи регіоналізації в Україні, а також поінформував про умови транспортування та створення дієвої ре­гіональної транспортної системи.

Директор компанії БТЛ-Україна Роман Кржиж розповів про ефективність використання моніторів дитячого дихання для запобігання синдрому раптової дитячої смертності. Незважаючи на причини порушень дихання у дітей, цей прилад дозволяє в домашніх умовах оперативно відреагувати на найменші зміни в диханні дитини і рекомендований для усіх батьків. На сьогодні понад 60 пологових відділень по всій Україні вже забезпечені цим монітором.

Наталія Рябцева, представник Укра їнсько-швейцарської програми «Здоров’я матері та дитини» говорила про внесок Програми у підвищення професійного рівня медичних працівників, розробку медико-технологічних документів і навчальних матеріалів, впровадження управлінських підходів та покращення інфраструктури.

Про питання юридичного забезпечення надання медичної допомоги вагітним, породіллям, новонародженим з огляду на реформи, що вже почалися, розповідала лікар, юрист, керівник Медико-правового сайту «103-law.org.ua», голова Комітету з медичного права АПУ Олена Беденко-Зваридчук. Олена приділила увагу питанням реалізації репродуктивних прав жінкою та чоловіком, прав на вибір лікаря та ЛПУ, прав населення на отримання якісної та доступної медичної допомоги, також розповіла про правові питання діяльності закладу та правовий статус медичних працівників в Україні тощо.

До роботи в конференції як учасники були залучені головні спеціалісти УОЗ ОДА, м. Києва та Севастополя з неонатології, акушерства і гінекології, а також керівники існуючих та запланованих до введення регіональних перинатальних центрів.

Засідання конференції пройшло в конструктивній формі: обговорення питань регіоналізації викликало зацікавленість не тільки в присутніх у залі, а також і у лікарів, які брали участь у ній шляхом перегляду в регіонах в онлайн-режимі. Доповідачам була поставлена низка питань від дистанційних учасників за допомогою чату, що працював протягом усієї конференції. Відповіді на поставлені питання надавались упродовж усієї конференції.

Особливістю таких інтернет-конференцій є те, що кожен із дистанційних учасників надалі може отримати сертифікат загальнодержавного зразка. Для цього достатньо дати 75 відсотків правильних відповідей на тестові питання за матеріалами конференції, що будуть розміщені на порталі www.medprosvita.com.ua через 2 тижні разом із відеозаписом цієї події.

Організатори висловлюють подяку всім, хто взяв участь у цьому заході, а також спонсорам за підтримку —  Європейській мережі медичних лабораторій «Сінево», представництву «АбботтЛабораторіз С.А.» в Україні, та ТМNANNY (Монітори дитячого дихання) від компанії «БТЛ-Україна».

Фотозвіт знаходиться  за цим посиланням:
https://picasaweb.google.com/



Вернуться к номеру