Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Травма та її наслідки
Зала синя Зала жовта

Травма та її наслідки
Зала синя Зала жовта

Журнал «Травма» Том 14, №1, 2013

Вернуться к номеру

Олег Володимирович Дольницький 15 лютого 2013 року передчасно пішов із життя наш колега, видатний вчений, професор О.В. Дольницький

Олег Володимирович Дольницький народився 5 червня 1926 року в м. Бучач Тернопільської області у родині вчителів. У 1944 році закінчив українську гімназію в м. Чорткові Тернопільської області. З 1944 до 1946 року — солдат Радянської Армії.

В 1952 році О.В. Дольницький закінчив Чернівецький державний медичний інститут. З 1952 до 1954 року — клінічний ординатор Українського науково­дослідного інституту ортопедії та травматології, з 1955 до 1957 року — учений секретар Українського науково­дослідного інституту ортопедії та травматології.

З 1958 року працював на кафедрі дитячої хірургії Київського медичного інституту (з 1958 до 1964 року — асистент, з 1965 до 1976 року — доцент, з 1976 року — професор кафедри).

Олег Володимирович поєднав в собі чудові здібності лікаря ортопеда­травматолога, педагога­вихователя і талановитого вченого. О.В. Дольницький у 1959 році захистив кандидатську дисертацію, у 1967 році — докторську. У 1964 році заснував та очолив клініку дитячої ортопедії та травматології на базі лікарні «Охматдит». Професор О.В. Дольницький — фундатор дитячої мікрохірургії в Україні. У 1985 році з його ініціативи в лікарні «Охматдит» було засновано відділення дитячої мікрохірургії — перший та єдиний структурний підрозділ такого роду в медичному закладі в країні на той час, який у 1987 році набув статусу республіканського центру і який О.В. Дольницький очолював сам.

Професор О.В. Дольницький — автор 160 наукових праць, у тому числі 9 монографій, 7 винаходів. Під його керівництвом виконані та захищені 10 кандидатських та 2 докторські дисертації.

Професор О.В. Дольницький був членом спеціалізованої вченої ради Національного медичного університету імені О.О. Богомольця, членом редколегії журналів «Пластична та реконструктивна хірургія», «Вісник ортопедії, травматології та протезування», «Хірургія дитячого віку».

За самовіддану працю професору О.В. Дольницькому присвоєно високе звання лауреата Державної премії України в галузі науки і техніки (1996), його нагороджено Почесною грамотою Міністерства охорони здоров’я України (2000).

Життя О.В. Дольницького — яскравий приклад цілеспрямованості, працьовитості й безкорисливого служіння медицині, науці, людям. Це був великий учений, видатний дитячий ортопед­травматолог, прекрасний учитель, який зробив значний внесок у розвиток вітчизняної ортопедії й травматології і став основоположником школи дитячої мікрохірургії. 



Вернуться к номеру