Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Журнал «Боль. Суставы. Позвоночник» 1 (09) 2013

Вернуться к номеру

VI Міжнародна конференція молодих учених «Захворювання кістково-м’язової системи та вік», присвячена пам’яті професора Є.П. Подрушняка

З року в рік усе більшу зацікавленість серед лікарів, науковців та населення України викликають проблеми, пов’язані із кістково­суглобовою системою, адже ревматологічна та ортопедична патологія стрімко проривається в ряди лідерства за показниками захворюваності. Проте головною умовою руху науки вперед є наявність грамотних, досвідчених та кваліфікованих фа­хівців. Іноді ми забуваємо про тих людей, яким повинні завдячувати своїми знаннями та вміннями, але на базі ДУ «Інститут геронтології імені Д.Ф. Чеботарьова НАМН України» науковці та лікарі відділу клінічної фізіології та патології опорно­рухового апарату зберегли традицію вшановувати пам’ять видатного вченого, заслуженого діяча науки і техніки України, лауреата Державної премії України, академіка Української академії наук наукового прогресу, доктора медичних наук, професора Євгена Павловича Подрушняка, проводячи щорічно Міжнародну конференцію молодих учених, присвячену захворюванням кістково­м’язової системи.

Відомо, що з 1961 по 1992 рік Євген Павлович Подрушняк був науковим керівником клінічного відділу вікових змін та захворювань опорно­рухового апарату Інституту геронтології НАМН України, з 1997 року — віце­президентом Української асоціації остеопорозу, з 1999 року — директором Українського науково­медичного центру проблем остеоартрології. За своє життя Євген Павлович отримав численні нагороди. Зокрема, орден «Великої Вітчизняної війни» 1­го ступеня у 1985 році; орден «За мужність» та медаль «За відвагу» — у 1994 році, медаль «За перемогу над Німеччиною у Великій Вітчизняній війні 1941–1945 рр.» — у 1945 році. Він був не лише талановитим науковцем, а й досвідченим лікарем, який відзначався великою повагою серед пацієнтів. Окрім цього, він був учасником Великої Вітчизняної війни, підполковником. Говорити про заслуги цього вченого перед Батьківщиною можна дуже багато. Колеги Євгена Павловича завжди відмічали його високий професіоналізм та дякували йому за отриманий досвід.

21 лютого 2013 року Євгену Павловичу виповнилося б 89 років… Тому не випадково щороку добра традиція проводити конференцію припадає на зимову пору. Так, 21–22 лютого 2013 року в місті Києві на базі ДУ «Інститут геронтології імені Д.Ф. Чеботарьова НАМН України» було проведено VI Міжнародну конференцію молодих учених «Захворювання кістково­м’язової системи та вік», присвячену пам’яті проф. Є.П. Подрушняка, у якій взяли участь 16 вітчизняних та зарубіжних молодих науковців:

1. Гайович Ігор Володимирович (м. Київ, Україна) — тема роботи: «Застосування факторів росту у хворих із застарілими пошкодженнями ротаторної манжети плеча».

2. Ганерт Ольга Олександрівна (м. Ярославль, Росія) — тема роботи: «Наслідки остеопоротичних переломів проксимального відділу стегнової кістки у осіб 50 років та старше».

3. Глебова Тетяна Миколаївна (м. Луганськ, Україна) — тема роботи: «Зміни структурно­функціонального стану кісткової тканини, вітамін­D­статусу при ревматоїдному артриті у поєднанні із гіпертонічною хворобою у жінок у постменопаузальному періоді».

4. Дубецька Галина Сергіївна (м. Київ, Україна) — тема роботи: «Подагра та вік».

5. Задорожна Ірина Василівна (м. Івано­Франківськ, Україна) — тема роботи: «Вплив вмісту основних нутрієнтів у харчовому раціоні дітей різних регіонів України на розвиток карієсу зубів».

6. Крочак Святослава Петрівна (м. Київ, Україна) — тема роботи: «Оцінка структурно­функціонального стану кісткової тканини у жінок у постменопаузальному періоді із остеоартрозом колінних суглобів».

7. Мальцева Валентина Євгенівна (м. Харків, Україна) — тема роботи: «Вплив свинцевої інтоксикації на міжхребцеві диски та тіла хребців щурів».

8. Махала Єва Моніка (м. Івано­Франківськ, Україна) — тема роботи: «Динаміка сатурації кисню та газів крові при множинній скелетній травмі».

9. Мусієнко Анна Сергіївна (м. Київ, Україна) — тема роботи: «Мінеральна щільність та якість кісткової тканини у чоловіків різного віку».

10. Муц Віктор Ярославович (м. Київ, Україна) — тема роботи: «Недостатність вітаміну D та структурно­функціональний стан кістково­м’язової тканини у людей старших вікових груп».

11. Новошицький Володимир Євгенович (м. Київ, Україна) — тема роботи: «Вітамін D та захворювання тканин пародонта».

12. Пирятинська Наталія Анатолівна (м. Суми, України) — тема роботи: «Показники FRAX та якість життя в жінок різного віку з вертебральним больовим синдромом».

13. Поворознюк Василь Валерійович (м. Київ, Україна) — тема роботи: «Оцінка факторів ризику та інформативності скринінгових методик у діагностиці остеопорозу».

14. Сакибаєв Киязбек Шерикбайович (м. Ош, Киргизстан) — тема роботи: «Терафлекс: досвід клінічного застосування в лікуванні остеоартрозу».

15. Ткачук Ала Анатолівна (м. Київ, Україна) — тема роботи: «Вітамін D та м’язова система».

16. Яворська Юлія Вікторівна (м. Тернопіль, Україна) — тема роботи: «Динаміка змін денситометричної щільності трабекулярної частини хребців грудного відділу хребта у хворих на лімфому Ходжкіна на діагнос­тичному та хіміотерапевтичному етапах лікування».

Оцінювали роботи конкурсантів 7 членів журі (проф. Безруков В.В., проф. Поворознюк В.В., проф. Шатило В.Б., проф. Бруско А.Т., д.м.н. Григор’єва Н.В., к.м.н. Поворознюк Р.В., Парахіна Т.В., к.м.н. Михальов К.О.) протягом двох днів з урахуванням таких критеріїв: оформлення рефератів відповідно до тематики доповіді, виступ українською та англійською мовою. Усі роботи молодих учених були присвячені патології кістково­суглобової системи, незважаючи на те, що серед конкурсантів були лікарі різних спеціальностей: ревматологи, травматологи, стоматологи та неврологи. Це ще раз підтверджує, що захворювання кістково­суглобової системи є міждисциплінарною проблемою сучасної медицини.

Конференцію відкрив доктор медичних наук, професор В.В. Поворознюк, звернувшись до учасників із привітанням та розповіддю про діяльність та життєвий шлях професора Є.П. Подрушняка, зробивши в деталях акценти на визначні дати та події в науковій діяльності вченого. Із вступним словом виступив також академік В.В. Безруков, зазначивши вагомість проведення таких конференцій для молоді та розповівши про видатні заслуги Євгена Павловича перед вітчизняною наукою та медициною. Родина вченого, яка була присутня у залі, висловила слова подяки за підтримання традиції щорічного вшановування пам’яті Євгена Павловича. Надзвичайно цікавою та повчальною була думка колег. Так, лікар травматолог­ортопед Т.В. Парахіна, яка тривалий час працювала із професором Є.П. Подрушняком, відмітила його високий професіоналізм, наполегливість та працелюбність.

Усі доповіді учасників конференції були надзвичайно цікавими, змістовними та пізнавальними. Проте члени журі були змушені виділити кращі роботи. Так, наукова робота Г.С. Дубецької «Подагра та вік», виконана на базі ДУ «Інститут геронтології імені Д.Ф. Чеботарьова НАМН України» (м. Київ) під керівництвом професора В.В. Поворознюка, зайняла І місце в конкурсі, ІІ місце розділили представниці з міста Харкова та міста Тернопіль: В.Є. Мальцева та Ю.В. Яворська, а ІІІ місце вибороли О.О. Ганерт (м. Ярославль, Росія), Є.М. Махала (м. Івано­Франківськ) та А.С. Мусієнко (м. Київ). Всі конкурсанти отримали сертифікати учасників, а переможці були нагороджені грамотами.

На думку конкурсантів, конференції такого рівня допомагають їм збагачувати свій рівень знань та удосконалюватись у науковій медичній діяльності, щоб у майбутньому досягати світових вершин у медицині. Молоді вчені із захопленням здійснили екскурсійну поїздку мальовничими просторами Києва й мали змогу не лише збагатити свій науковий потенціал, а й відкрити для себе та пізнати нові історичні й культурні знахідки столиці України, насолодитись величчю архітектури, вдихнути старовинний дух церков та залишити в серці приємні спогади про відвідини конференції.

 Підготували Г.С. Дубецька, Н.І. Дзерович



Вернуться к номеру