Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Травма та її наслідки
Зала синя Зала жовта

Травма та її наслідки
Зала синя Зала жовта

Журнал «Травма» Том 15, №3, 2014

Вернуться к номеру

Двохетапне ревізійне ендопротезування кульшового суглоба із застосуванням прес-форм для інтраопераційного виготовлення спейсерів

Авторы: Васильчишин Я.М., Васюк С.В., Процюк В.В.

Рубрики: Травматология и ортопедия

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Статья опубликована на с.  128

Зростання кількості операцій первинного ендопротезування кульшового та колінного суглобів у світі та в Україні неминуче призводить до збільшення абсолютної кількості ускладнень, зокрема перипротезної інфекції (ППІ). За даними сучасної літератури, її частота становить від 0,5 до 3,0 %. В абсолютних цифрах це сотні і тисячі хворих.

Мета роботи. Підвищення ефективності двохетапного ревізійного ендопротезування (ДРЕ) кульшового суглоба шляхом розробки прес-форм для інтраопераційного виготовлення спейсерів.

Нами вдосконалено технологію ДРЕ кульшового суглоба з використанням інтраопераційного виготовлення армованих антибіотикових спейсерів за допомогою розроблених металевих прес-форм семи типорозмірів, що дозволяє додавати до цементу високі дози антибіотиків відповідно до антибіотикограми пацієнта. При цьому вибір антибіотиків та їх комбінацій значно ширший порівняно з доступними у продажу готовими спейсерами.

У процесі виконання роботи нами обстежено 49 хворих, оперованих у Центрі травматології та ортопедії м. Чернівці з 2009 по 2013 рік, яким було здійснено ДРЕ з приводу ППІ кульшового суглоба. Середній вік хворих становив 61,3 ± 12,9 року (від 22 до 81 років).

За класифікацією Fitzgerald-Tsukayama обстежені нами пацієнти розподілялися таким чином: І тип — 1, ІІ — 44, ІІІ — 4, хворі IV типу не увійшли до нашого дослідження.

Застосування розробленої нами технології інтраопераційного виготовлення спейсера із застосуванням прес-форм має ряд переваг: дозволяє швидко виготовити під час операції спейсер потрібного розміру; головка спейсера має ідеально сферичну форму та гладеньку поверхню; завдяки армуючим спицям спейсер набуває достатньої механічної міцності, що дозволяє пацієнту дотримуватися активного рухового режиму; виготовлення спейсера з використанням прес-форми виконує операційна медсестра, що економить операційний час хірурга; до цементу додають високі дози антибіотиків з урахуванням даних антибіотикограми конкретного пацієнта.

Проведений аналіз віддалених результатів двохетапного ревізійного ендопротезування кульшового суглоба у 38 пацієнтів показав, що застосування розробленої технології дозволило досягти ерадикації інфекції та отримати добрі функціональні результати лікування ППІ у 89,5 % випадків. Середня оцінка у них становила 87,18 ± 6,44 бала за Harris Hip Score.

Таким чином, удосконалена нами методика ДРЕ кульшового та колінного суглобів вигідно відрізняється від загальноприйнятої завдяки можливості вибору дози та комбінації антибіотиків, простоті у виконанні та відсутності необхідності постійно мати набір готових спейсерів усіх типорозмірів при невисокій частоті таких операцій та обмежених термінах зберігання.



Вернуться к номеру