Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Всесвітній день боротьби із запальними захворюваннями кишечника
день перший
день другий

Коморбідний ендокринологічний пацієнт

Всесвітній день боротьби із запальними захворюваннями кишечника
день перший
день другий

Коморбідний ендокринологічний пацієнт

Международный эндокринологический журнал 6 (62) 2014

Вернуться к номеру

Морфологічні зміни судинного русла легень у хворих на цукровий діабет 2-го типу

Авторы: Вернигородський С.В. - Вінницький національний медичний університет імені М.І. Пирогова

Рубрики: Эндокринология

Разделы: Справочник специалиста

Версия для печати


Резюме

Патоморфологічне дослідження легень установило зміни, подібні до тих, що виникають при діабетичних мікроангіопатіях в інших органах та уражають у першу чергу морфологічні структури, які виконують функцію газообміну. У нашому дослідженні основним патоморфологічним проявом діабетичної мікроангіопатії легень були плазморагія та гіаліноз судинних стінок із розвитком вузлового артеріологіалінозу.

Патоморфологическое исследование легких установило изменения, подобные тем, которые возникают при диабетических микроангиопатиях в других органах и поражают в первую очередь морфологические структуры, которые выполняют функцию газообмена. В нашем исследовании основным патоморфологическим проявлением диабетической микроангиопатии легких были плазморрагия и гиалиноз сосудистых стенок с развитием узлового артериологиалиноза.

The pathomorphological investigation of pulmonary vessels found the changes being developed in diabetic microangiopathy in other organs and affecting firstly the morphological structures responsive for respiratory exchange. In our investigation the plasmorrhagia and hyalinosis of vascular walls with the development of the nodular arteriolohyalinosis were the main pathomorphological manifestations of pulmonary diabetic microangiopathy.


Ключевые слова

цукровий діабет, легеневі судини, морфологічні зміни.

сахарный диабет, легочные сосуды, морфологические изменения.

diabetes mellitus, pulmonary vessels, morphological changes.

Статья опубликована на с. 127-129

Цукровий діабет (ЦД) відрізняється від усіх інших ендокринних захворювань не тільки значною поширеністю, але й частотою розвитку і тяжкістю перебігу діабетичних ускладнень. У сучасній діабетології найбільш актуальною та складною є проблема уражень серцево-судинної системи, оскільки саме вони призводять до ранньої інвалідності та смертності хворих на ЦД. Незважаючи на актуальність великої кількості досліджень, присвячених ураженням судинної системи при ЦД, багато клініко-морфологічних аспектів цієї проблеми залишаються дискутабельними. Остаточно не розкрито питання про взаємозв’язок і взаємообумовленість діабетичних ангіопатій та атеросклерозу. Враховуючи генералізований характер діабетичних ангіопатій, постає питання про особливості їх перебігу в легеневій системі у хворих на ЦД у зв’язку зі схильністю цих хворих до хронічного бронхіту, пневмонії, туберкульозу легень та інших хронічних неспецифічних захворювань легень [1–4]. Поодинокі роботи, що присвячені патоморфологічним дослідженням судин легень, вказують на порушення структури артеріол і капілярів, які є характерними для діабетичної мікро- та макроангіопатії [3, 5, 6].

Мета дослідження: вивчити особливості патоморфологічних змін судин легень залежно від форми та тривалості ЦД 2-го типу.

Матеріали та методи дослідження

Патоморфологічні дослідження судин легень виконані 46 померлим, у яких був ЦД 2-го типу, віком від 20 до 75 років (табл. 1) та тривалістю захворювання від 1 до 20 років, без легеневої патології.

Тривалість захворювання на ЦД 2–го типу у досліджуваних осіб становила: до 5 років — 8 осіб, від 6 до 10 років — 14, від 10 до 20 років — 16, понад 20 років — 8 осіб. Смерть хворих настала від інфаркту міокарда (18), ішемічного інсульту (10), тромбоемболії легеневої артерії (4), серцево-судинної недостатності після ампутації нижніх кінцівок з приводу гангрени стопи (6) і ниркової недостатності (8). Контрольну групу становили 14 померлих аналогічного віку без порушення вуглеводного обміну.

Шматочки легеневої тканини фіксували у 10% розчині нейтрального формаліну впродовж 24–48 годин, зневоднювали у спиртах зростаючої міцності та заливали в парафін. З парафінових блоків були зроблені серійні зрізи завтовшки 5–8 мкм, які забарвлювали гематоксилін-еозином, за Ван Гізоном, толуїдиновим синім. Стан основної речовини судинних стінок вивчався за допомогою визначення компонентів, від яких головним чином залежить проникність стінок судин — сульфатованих і несульфатованих глікозаміногліканів і виявлення плазматичного просякнення. Це давало можливість поряд із структурними змінами оцінити зміни функції судин та провести функціонально-морфологічне дослідження. Окремі гістологічні препарати забарвлювали суданом III, IV та імпрегнували азотнокислим сріблом за Футом і Гоморі. Для ідентифікації глікозаміногліканів застосовували ШИК-реакцію, сполучної тканини — метод Ван Гізона [7].

Результати та їх обговорення

При патоморфологічному дослідженні були виявлені зміни різного характеру в судинах як еластично-м’язового, так і м’язового типу. Найбільш поширені зміни спостерігалися в інтимі у вигляді її потовщення різної протяжності та ступеня. Потовщення характеризувались утворенням поодиноких і множинних бляшок. Внутрішня еластична мембрана в ділянці бляшок була розщеплена, з елементами фрагментації та лізису. В інтимі судин реєстрували проліферацію та десквамацію ендотелію, в окремих ендотеліоцитах виявляли ліпідні краплі. Мукоїдний набряк і проліферація гладком’язових клітин інтими нерідко призводили до значного її потовщення, середня оболонка при цьому потоншувалася, товщина інтими перевищувала товщину медії у 3–5 разів. Морфологічні зміни артерій еластично-м’язового типу подібні до атеросклерозу, що спостерігається в легенях і без ЦД, але на тлі останнього підсилюється.

Більш інтенсивні зміни були виявлені в артеріях м’язового типу. Окрім уражень, подібних до атеросклерозу, з’являлися ділянки вираженої проліферації гладком’язових клітин інтими з їх подальшим ожирінням, перетворенням у типові пінясті клітини, розпадом і подальшим ліпогранулематозом інтими і медії, що особливо було характерно для тяжкої форми ЦД тривалістю понад 10 років. У дрібних артеріях м’язового типу розвивався поширений гіаліноз інтими або всієї стінки судин. Нерівномірне відкладання гіалінових мас спостерігалось і у венах, при цьому вони зазвичай мали форму півмісяців, рідше — вузликів.

Ураження артеріол легень виявлено нами у 40 з 46 спостережень. При цьому переважали явища плазморагії, гіалінозу і слабко вираженого периваскулярного склерозу. Найбільш частим та поширеним проявом ураження артеріол при ЦД є їх гіаліноз (рис. 1).

Отже, результати дослідження показали, що при ЦД у стінках кровоносних судин легень розвиваються зміни як клітинних, так і волокнистих структур. Привертає увагу накопичення ліпідів у всіх клітинах судинної стінки і клітинах гематогенного походження, а також у неклітинних структурах стінки судин. Такий генералізований ліпідоз, проявом якого стає макро- і мікроангіопатія, слід розглядати як специфічні діабето-атеросклеротичні прояви ЦД у легеневій тканині. Морфологічні зміни судин легень, у свою чергу, призводять до порушення функцій зовнішнього дихання з погіршенням використання кисню і дифузії його через альвеолярно-капілярні мембрани, що і є, на нашу думку, причиною виникнення частих специфічних і неспецифічних захворювань легень.

Висновки

Морфологічним субстратом, що призводить до виникнення захворювань органів дихання і порушення гемодинаміки малого кола кровообігу при ЦД, є діабетична мікроангіопатія. Зміни мікроциркуляторного русла в легенях подібні аналогічним ураженням при діабетичній мікроангіопатії в інших органах, але виражені меншою мірою та уражають у першу чергу морфологічні структури, що виконують функцію газообміну.

Це ще раз підтверджує, що діабетична мікроангіопатія — найбільш ранній морфологічний прояв доклінічних порушень метаболізму, які не виявляють навіть біохімічними методами. Тому її необхідно розглядати як самостійний патологічний процес, притаманний для ЦД.

Подальше вивчення діабетичних мікроангіопатій із застосуванням сучасних патоморфологічних методів дозволить більш детально розкрити їх патогенетичні ланки та здійснювати профілактику тяжких ускладнень ЦД.


Список литературы

1. Ефимов А.С., Щербак А.В. Диабетическое поражение внутренних органов. Поражение сердца и дыхательной системы (Лекция. Часть 1) / А.С. Ефимов, А.В. Щербак // Лікар. справа. — 1994. — № 3–4. — С. 14–24.

2. Дегонский А.И. Диагностика микро– и макроангиопатий малого круга кровообращения у больных сахарным диабетом / А.И. Дегонский, С.Ф. Гараган, Л.А. Книшевицкая //Лікар. справа. — 1996. — № 10–12. — С. 111–113.

3. Волошин Я.М. Мікроангіопатія легень у хворих на туберкульоз в поєднанні з цукровим діабетом / Я.М. Волошин, С.І. Суслов, П.І. Чепель // Клінічна хірургія. — 2000. — № 11. — С. 37–39.

4. Pulmonary function changes in diabetic lung / I. Amal Abd El–Azeem [et al.] // Egyptian Journal of Chest Diseases and Tuberculosis. — 2013. — Vol. 62, Issue 3. — P. 513–517.

5. Лысенко Л.В. Диабетическая макро– и микроангиопатия легких / Л.В. Лысенко //Архив патологии. — 1990. — Т. 52, вып. 11. — С. 31–36.

6. Effects of diabetes mellitus and postmenopausal period on the lungs of rats / Yusuf Ziya Dogru, Tuncer Nacar, Deniz Unal [et al.] // African Journal of Pharmacy and Pharmacology. — 2012. — Vol. 6(27). — P. 1989–2010.

7. Автандилов Г.Г. Основы патологоанатомической практики. Руководство (издание третье дополненное) / Г.Г. Автандилов. — М.: Российская медицинская академия последипломного образования, 2007. — 480 с.


Вернуться к номеру