Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Газета «Новости медицины и фармации» 9 (542) 2015

Вернуться к номеру

Дієтичний і фармакологічний супровід щодо запобігання рецидиву сечокам’яної хвороби у дорослих: клінічні рекомендації Американського коледжу лікарів

Авторы: Переклад: проф. Д.Д. Іванов, к.м.н. М.Д. Іванова

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Статья опубликована на с. 31 (Укр.)

 

Основні рекомендації

— Рекомендація 1:

Американський коледж лікарів (AКЛ) рекомендує збільшення споживання рідини протягом дня для досягнення принаймні 2 л сечі на добу, щоб запобігти рецидиву сечокам’яної хвороби (слабкий рівень рекомендації, низька якість доказів).
Низької якості докази свідчать про те, що підвищене споживання рідини пов’язано зі зниженням рецидиву утворення каменю. Також не доведена різниця між водопровідною водою і конкретною маркою мінеральної води (бренд олігомінеральної води «Фьюджи»). Люди, які вживають рідину в рекомендованій кількості, і ті, яким збільшення споживання рідини протипоказане, не повинні дотримуватись рекомендації зі збільшення споживання рідини в подальшому. Хоча деякі доказові дані низької якості показують, що зниження споживання безалкогольних напоїв пов’язане зі зниженням ризику рецидиву каменю, ці дані не стосуються пацієнтів, які вживали безалкогольні напої, підкислені фосфорною кислотою, такі як кола, та, навпаки, — стосується напоїв, підкислених лимонною кислотою, таких як фруктові газовані напої.

— Рекомендація 2:

АКЛ рекомендує фармакологічну монотерапію тіазидним діуретиком, цитратом або алопуринолом для запобігання рецидиву нефролітіазу в пацієнтів з активною хворобою, у яких підвищене споживання рідини не призводить до зменшення утворення каменів (слабкий рівень рекомендацій, середня якість доказів).
Помірної якості докази свідчать про те, що тіазидні діуретики, цитрати й алопуринол знижують ризик рецидиву композитних кальцієвих каменів. Комбінована терапія цими агентами не була ефективнішою, ніж монотерапія. Хоча біохімічні та деякі обсерваційні дані про рецидив каменю припускають, що вибір методу лікування може бути заснований на типі метаболічного розладу, даних рандомізованих контрольованих досліджень не вистачає для встановлення кореляційних зв’язків між препаратом вибору та типом каменю для попередження рецидивного каменеутворення. Більшість пацієнтів мають кальцієві камені, і докази свідчать про те, що тіазидні діуретики, цитрати й алопуринол — всі ефективно зменшують рецидиви утворення каменів цього типу. Зверніть увагу, що наявні дані оцінюють більш високі дози тіазидів (гідрохлортіазид 50 мг; хлорталідон 25 або 50 мг; індапамід 2,5 мг) для запобігання рецидиву сечокам’яної хвороби. Використання більш низьких доз тіазидів пов’язано з меншою кількістю побічних ефектів, але їх ефективність у запобіганні рецидиву каменю порівняно з більш високими дозами невідома.


Вернуться к номеру