Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



UkrainePediatricGlobal

UkrainePediatricGlobal

Журнал «Здоровье ребенка» 4 (72) 2016

Вернуться к номеру

До 85-річчя з дня народження професора М.М. Коренєва

Статтю опубліковано на с. 83-84

 

8 серпня 2016 р. відзначає свій славетний ювілей видатний учений, педагог і організатор науки — директор Інституту охорони здоров’я дітей та підлітків Національної академії медичних наук України, завідувач кафедри педіатрії медичного факультету Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна, заслужений діяч науки і техніки України, професор Микола Михайлович Коренєв.

Відомий педіатр М.М. Коренєв є провідним фахівцем у галузі охорони здоров’я дітей та підлітків. За 60 років своєї невтомної праці він зробив вагомий науковий і практичний внесок у розвиток педіатрії, шкільної та підліткової медицини. Віхи його професійного шляху є школою для молодих учених, які бажають присвятити своє життя вітчизняній науці. Цей шлях починався з успішного навчання в Харківському медичному інституті та роботи асистентом на кафедрі госпітальної педіатрії під керівництвом академіка В.О. Білоусова, у подальшому — захист дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата медичних наук і керівництво кафедрою. З 1973 р. — плідна науково-дослідна робота в Інституті охорони здоров’я дітей та підлітків НАМН України, захист дисертації на здобуття наукового ступеня доктора медичних наук. У 1986 р. Миколу Михайловича призначають директором інституту. Далі — створення кафедри педіатрії в Харківському національному університеті ім. В.Н. Каразіна, координація наукових досліджень з проблеми охорони здоров’я дітей шкільного віку та підлітків, участь у реалізації національних і державних програм «Діти України», «Здоров’я нації», «Репродуктивне здоров’я», «Профілактика та лікування артеріальної гіпертензії в Україні», «Молодь України», підготовка кадрів вищої кваліфікації, робота у спеціалізованих радах і редакціях багатьох медичних журналів, активна громадська робота в Українському дитячому фонді й Асоціації педіатрів України, Харківському медичному товаристві. У 1997 р. Миколі Михайловичу присвоєно почесне звання «Заслужений діяч науки і техніки України» як визнання медичним суспільством його заслуг.
Справою усього життя професора М.М. Коренєва стала наукова діяльність. Діапазон його інтересів надзвичайно широкий. Перш за все це дослідження клінічної педіатрії, головним підсумком яких стало створення наукової школи «Артеріальна гіпертензія та провісники атеросклерозу у дітей та підлітків». Соціальна педіатрія, а саме розв’язання проблем уразливих верств дитячого населення (дітей-інвалідів, дітей-сиріт і дітей, які позбавлені батьківського піклування) — другий важливий напрямок його досліджень. Під керівництвом М.М. Коренєва активно вивчаються питання формування здоров’я дітей та підлітків, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС (30-річні фундаментальні дослідження), зараз це ще діти, які перебувають у зоні АТО та є переселенцями; проводяться пошуки щодо удосконалення організації медичного забезпечення підростаючого покоління України в умовах реформування медичної галузі та лікувально-оздоровчих заходів для підлітків до- та призовного віку.
Науковий світогляд, клінічний та організаційний досвід, здобутки науково-дослідних робіт, які проведено під керівництвом М.М. Коренєва за 60 років діяльності, знайшли своє відображення у 460 працях, 12 монографіях. Отримали високу оцінку серед лікарів-практиків і стали цінним посібником у їх повсякденній роботі монографії М.М. Коренєва «Особенности течения внутренних заболеваний у подростков», «Справочник врача подросткового кабинета», «Инвалидность детей с хронической соматической патологией», «Медико-психологічні та соціальні проблеми дітей-сиріт».
Микола Михайлович зробив значний особистий внесок у розвиток і стабільне функціонування Інституту охорони здоров’я дітей та підлітків Національної академії медичних наук України. Впродовж 30 років він усіляко сприяв формуванню конструктивної ділової і творчої атмосфери у закладі. Його вміння ставити масштабні завдання й отримувати результат, доброзичливість, виняткова щирість у стосунках з людьми та водночас наполегливість і вимогливість дозволили за роки керівництва інститутом підготувати 19 докторів і 77 кандидатів медичних наук.
Микола Михайлович — педіатр із 60-річним досвідом лікувально-діагностичної роботи. Його відданість цій справі є прикладом для молоді, академічною школою найвищого професіоналізму. За 60 років лікувальної і педагогічної діяльності професором М.М. Коренєвим підготовлено сотні лікарів-педіатрів, які працюють як в Україні, так і в інших куточках світу.
Професор М.М. Коренєв — цілеспрямований, наполегливий, енергійний, досвідчений і талановитий організатор. Під умілим керівництвом директора колектив інституту перебуває у постійному пошуку нових перспективних і пріоритетних досліджень, шляхів впровадження нових медичних технологій, підвищення кваліфікації наукових кадрів.
За багаторічну наукову діяльність, вагомий внесок у розвиток вітчизняної науки, активну громадську діяльність професор М.М. Коренєв був удостоєний почесного звання «Заслужений діяч науки і техніки України», двічі нагороджений орденом «Знак пошани», знаком «Відмінник охорони здоров’я», срібною медаллю за кращий інноваційний проект у галузі медицини Східного регіону України, цінним подарунком Верховної Ради України, нагрудним знаком «За сумлінну працю». Його роботу неодноразово відзначено грамотами державної влади: Міністерством охорони здоров’я України, Національною академією медичних наук України, Міністерством праці та соціальної політики України, Харківської обласної ради.
Колектив Інституту охорони здоров’я дітей та підлітків, співробітники кафедри педіатрії, редакція журналу «Здоров’я дитини», колеги, учні, друзі, студенти щиро вітають Миколу Михайловича з ювілеєм і бажають здоров’я, щастя, успіхів, натхнення і нових наукових досягнень.  


Вернуться к номеру