Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Журнал «Артериальная гипертензия» 6 (50) 2016

Вернуться к номеру

75 років оптимізму та енергії (до ювілею Нестора Миколайовича Середюка)

19 вересня виповнилось 75 років від дня народження та понад 50 років лікарської, наукової, педагогічної і громадської діяльності заслуженого діяча науки і техніки України, доктора медичних наук, професора, академіка Академії технологічної кібернетики України Нестора Миколайовича Сере–дюка — професора кафедри внутрішньої медицини № 2 та медсестринства ДВНЗ «Івано-Франківський національний медичний університет».
Н.М. Середюк народився у селі Старуня Богородчанського району Івано-Франківської області у сім’ї селянина. Закінчивши з золотою медаллю Солотвинську середню школу, з відзнакою Станіславське медичне училище, талановитий, допитливий юнак вирішив бути лікарем і став студентом Станіславського медичного інституту (1960). Із захопленням він займався дослідницькою працею і, будучи заступником головного лікаря санаторію «Мармуровий палац» курорту Моршин, розпочав роботу над кандидатською дисертацією. 
Після закінчення з відзнакою Івано-Франківського медичного інституту (1969) життя Нестора Миколайовича нерозривно пов’язане з цим вузом, де він пройшов шлях від клінічного ординатора кафедри внутрішніх захворювань до асистента, доцента, професора кафедри і завідувача кафедри (1986–2015). Нині він професор кафедри внутрішньої медицини № 2 та медсестринства ДВНЗ «Івано-Франківський національний медичний університет». Із 1987 по 2011 рік суміщав заві–дування кафедрою з обов’язками проректора з наукової роботи університету.
У 1970 р. захистив кандидатську дисертацію «Вплив Моршинської мінеральної води джерела № 1 в різних розведеннях на деякі функції шлунка при виразковій хворобі», а в 1979 р. — докторську дисертацію «Клініко-патогенетична характеристика хронічного гепатиту і його лікування з застосуванням сульфатно-хлоридно-натрієво-магнієво-калієвої мінеральної води». 
У 1986 р. Нестор Миколайович за сприяння міськадміністрації Івано-Франківська організував обласний клінічний кардіологічний диспансер на 240 ліжок, який швидко став потужним лікувально-профілактичним і науково-педагогічним центром Прикарпаття.
Професор Нестор Миколайович Середюк широко відомий як талановитий і багатогранний учений, автор понад 630 наукових праць, серед яких більше 35 монографій (Нариси практичної кардіології. Книга 1. — Івано-Франківськ, 2004. — 352 с.), підручників (Внутрішня медицина / Н.М. Середюк, Є.М. Нейко, І.П. Вакалюк та ін. — К.: Медицина, 2013. — 1104 с.), навчальних посібників (Діагностика та лікування невідкладних станів і загострень терапевтичних захворювань. — Вінниця: Нова книга, 2003. — 496 с.), статей в авторитетних виданнях України, Європи та США. Він постійно виступає з доповідями на вітчизняних і міжнародних конференціях, конгресах. 
Свій науковий і практичний досвід професор Н.М. Середюк передає численним учням — під його керівництвом виконано 4 докторських та 30 кандидатських дисертацій, створена наукова школа терапевтів і кардіологів. Його учні успішно працюють лікарями та науковцями в медичних установах США, Франції, Німеччини, Канади, Великої Британії, Йорданії.
Характерною рисою наукових розробок Н.М. Середюка є новаторство, фундаментальність. Широко відомі його праці з дослідження терапевтичної ефективності лікувальних природничих чинників Прикарпаття, з розробки нових медичних технологій та стандартів діагностики і лікування хворих із захворюваннями серцево-судинної системи та органів травлення в рамках доказової медицини. Професор Н.М. Середюк бере участь у багатоцентрових рандомізованих дослідженнях терапевтичної ефективності нових фармакологічних засобів.
Н.М. Середюк — авторитетний спеціаліст у кардіології, виконує велику консультативну роботу, любить пацієнтів, за що має заслужений авторитет як серед колег в Україні, так і населення Прикарпаття. Він талановитий педагог, його люблять студенти, які з великою шаною відвідують його лекції.
Професор Н.М. Середюк веде активну громадську діяльність. Він є членом Асоціації кардіологів України та аритмологів України, Європейського товариства кардіологів, Американського товариства гіпертензії, Української асоціації фахівців із серцевої недостатності, головою Українського лікарського товариства Прикарпаття, членом правління Українських наукових товариств кардіологів і терапевтів, громадського об’єднання «Прикарпатське товариство терапевтів», володарем диплома «Dictionary of International Biography» Міжнародного бібліографічного центру (Кембридж).
За заслуги в розвитку медицини професор Н.М. Середюк нагороджений Почесною грамотою та пам’ятною медаллю ім. С.П. Боткіна, ювілейною медаллю ім. М.Д. Стражеска, золотою медаллю УГКЦ з нагоди 2000-річчя Різдва Христового. За значний особистий внесок у відродження духовності, національної науки і культури Н.М. Середюк відзначений Почесною грамотою Верховної Ради України, почесними грамотами МОЗ України, багатьма нагородами обласної державної адміністрації та обласної і міської рад. У 2016 р. на Європейському конгресі кардіологів у Римі нагороджений особисто Папою Римським Франциском Почесною грамотою за внесок у розвиток української кардіології. Має численні міжнародні сертифікати. 
Н.М. Середюк досконально володіє методикою викладання внутрішніх хвороб, ерудований, прогресивний, авторитетний, має великий клінічний досвід. Він є майстерним педагогом і лектором з активною життєвою позицією, глибоко інтелігентний і порядний. Чуйний і доброзичливий до колег, студентів і надзвичайно уважний до хворих, Нестор Миколайович і сьогодні у чудовій формі, у розквіті творчих сил, енергійний, здоровий, безмежно відданий науці, живе повноцінним життям, навчає, консультує пацієнтів, працює натхненно і творчо на благо університету, студентів, охорони здоров’я українського народу.
Віддані друзі, учні, колеги, вдячні пацієнти — все оточення професора Нестора Середюка вітає його з ювілеєм і бажає міцного здоров’я, нових здобутків і творчих звершень у наукових розробках!
 
До слів привітання з ювілеєм приєднується
вся кардіологічна громадськість України
та редакційна рада і колектив редакції
журналу «Артеріальна гіпертензія». 


Вернуться к номеру