Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Журнал "Гастроэнтерология" Том 54, №4, 2020

Вернуться к номеру

Оцінка ефективності комбінації біорегуляційної терапії та вегетотропного препарату гінкго білоби при хронічному панкреатиті

Авторы: Сабат З.І., Бабінець Л.С.
Тернопільський національний медичний університет імені І.Я. Горбачевського МОЗ України, м. Тернопіль, Україна

Рубрики: Гастроэнтерология

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Мета. На основі показників опитувальника Вейна та динаміки показників якості життя (ЯЖ) порівняти ефективність схем лікування пацієнтів із хронічним панкреатитом (ХП) і вегетативною дисфункцією (ВД) із включенням вегетотропного препарату гінкго білоби і біорегуляційної терапії.
Матеріали та методи. Оцінили за опитувальниками Вейна та SF-36 параметри 35 пацієнтів із ХП з ВД у динаміці лікування. Пацієнтів поділили на 2 підгрупи: І підгрупа (18) — отримувала загальноприйняте лікування (ЗПЛ), підсилене курсом мемопланту, ІІ підгрупа (17) — ЗПЛ із курсом мемопланту та біорегуляційної терапії (БРТ): момордика композитум, траумель С та неурексан згідно із запропонованою схемою.
Результати. У 86 % (n = 30) хворих на ХП виявлено ВД. Порушення функції ШКТ відзначали 100 % опитаних, по 57 % (n = 20) — зниження працездатності та порушення сну, 51 % (n = 18) — відчуття власного серцебиття, завмирання серця, 49 % (n = 17) — підвищену пітливість, 43 % (n = 15) — схильність до почервоніння або збліднення обличчя при хвилюванні, по 31 % (n = 11) — відчуття утруднення при диханні, нападоподібний головний біль, 26 % (n = 9) — оніміння або похолодання пальців кистей, стоп, 14 % (n = 5) — непритомність, 6 % (n = 2) — зміна кольору пальців кистей, стоп. Середнє значення показника Вейна до лікування в І групі становило (29,0 ± 0,3), в ІІ групі — (28,3 ± 0,3). За опитувальником SF-36, довели зниження ЯЖ у пацієнтів із ХП із ВД, однак найбільше зменшилося рольове (33,1 ± 3,3) та емоційне (40,0 ± 4,4) функціонування. Включення до лікування хворих на ХП мемопланту сприяло регресу клінічних проявів, оптимізувало показники опитувальника Вейна (після лікування середнє значення становило (13,0 ± 0,3) в І групі та (12,2 ± 0,3) в ІІ групі); ЯЖ за SF-36: динаміка за фізичним компонентом — (15,8 ± 1,9) бала, а за психологічним — (16,5 ± 1,7) бала у І групі та (21,9 ± 2,2) і (22,0 ± 1,3) бала у ІІ групі відповідно (p < 0,05).
Висновки. З огляду на динаміку якості життя за SF-36 і вегетативних порушень за опитувальником Вейна довели ефективність і доцільність включення біорегуляційної терапії та вегетотропного препарату гінкго білоби в комплекс лікування хворих на ХП.


Вернуться к номеру