Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Журнал "Гастроэнтерология" Том 55, №2, 2021

Вернуться к номеру

Тонус сфінктерів езофагогастродуоденальної зони у пацієнтів з грижами стравохідного отвору діафрагми

Авторы: Пролом Н.В., Галінський О.О., Тарабаров С.О., Руденко А.І.
ДУ «Інститут гастроентерології НАМН України», м. Дніпро, Україна

Рубрики: Гастроэнтерология

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Мета: оцінити тиск в пілоричному та нижньому стравохідному сфінктері (НСС) у пацієнтів з грижею стравохідного отвору діафрагми.
Матеріали та методи. Дослідження проведено у 42 пацієнтів відділу хірургії органів травлення Державної установи «Інститут гастроентерології НАМН України» з діагностованими грижами стравохідного отвору діафрагми (ГСОД), розподілених на групи: І — ковзні (аксіальні) грижі, ІІ — параезофагеальні грижі, ІІІ — змішані грижі, ІV — ГСОД, поєднана з гастроезофагеальною рефлюксною хворобою. Тонус пілородуоденального сфінктера визначали шляхом цифрової пневмобалонної манометрії під ендоскопічним контролем положення реєструючого балона.
Результати. За результатами дослідження встановлено, що в пацієнтів із ГСОД середні показники зростання тиску в балоні під час проходження зони нижнього стравохідного сфінктера становили (12,99 ± 3,25) мм рт.ст., тоді як при проходженні пілородуоденального сфінктера (ПДС) — (31,02 ± 2,99) мм рт.ст., що більше ніж у 2,4 раза (p < 0,01). У пацієнтів з І типом — ковзними (аксіальними) ГСОД тиск при проходженні зони НСС дорівнював (15,38 ± 4,56) мм рт.ст., тоді як тиск у зоні ПДС був в 2,1 раза вищим (p < 0,05), знаходячись на рівні (32,74 ± 3,76) мм рт.ст. У пацієнтів ІІ групи тиск у балоні під час проходження НСС становив (11,55 ± 5,08) мм рт.ст.; щодо тиску у зоні ПДС, то він знаходився на рівні (26,12 ± 7,37) мм рт.ст., що не мало статистично значущої різниці, хоча можна прослідкувати збереження тенденції до переважання тиску в ПДС на 57,0 %. У пацієнтів ІІІ групи під час дослідження не було виявлено супротиву проходженню балона в зоні вхідного отвору шлунка, тоді як у зоні ПДС відзначалось зростання тиску в балоні до рівня (29,99 ± 11,13) мм рт.ст. відносно тиску в балоні, розміщеному в порожнині цибулини дванадцятипалої кишки. У пацієнтів ІV групи з діагностованою гастроезофагеальною рефлюксною хворобою значення тиску в зоні НСС становило (9,81 ± 3,18) мм рт.ст. і не мало статистично значущих відмінностей від тиску в зоні ПДС, який дорівнював (25,58 ± 8,88) мм рт.ст., хоча в середньому був вищим на 62 %.
Висновки. Встановлено, що в пацієнтів з грижами стравохідного отвору діафрагми тиск у балоні під час проходження зони пілородуоденального сфінктера був в 2,4 раза вищим, ніж під час проходження зони нижнього стравохідного сфінктера. Лише серед пацієнтів з третім типом (змішані грижі) зростання тиску в зоні нижнього стравохідного сфінктера було відсутнім повністю.


Вернуться к номеру