Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Журнал «Артериальная гипертензия» Том 14, №3, 2021

Вернуться к номеру

Оцінка обізнаності пацієнтів щодо терапії статинами

Reference: Clark W.S., Garofoli K.G., Elswick M.B. Assessment of Patient Education about Statin Therapy on Quality Measures and Knowledge in an Independent Community Pharmacy. Innov. Pharm. 2019 Aug 31. 10(2). 10.24926/iip.v10i2.1958. doi: 10.24926/iip.v10i2.1958.
Мета. Основні завдання: 1) оцінити ймовірний вплив освіти пацієнтів при особистісному спілкуванні на оцінку за шкалою електронної платформи Electronic Quality Improvement Platform for Plans and Pharmacies (EQuIPP); 2) дізнатися, чи підвищує освіта пацієнта при особистісному спілкуванні їх загальну обізнаність і кількість осіб, які приймають статини; 3) визначити бар’єри для терапії статинами в пацієнтів, які хворіють на цукровий діабет.
Дизайн. Усім учасникам були надані анонімні опитувальники, до яких включили демографічні дані та оцінювані бар’єри, базові знання та уявлення про терапію статинами. Після первинного опитування учасники проходили особисту співбесіду з навчанням у фармацевта з описом ризиків і переваг терапії статинами й отримали додаткову брошуру. Після освітньої бесіди пацієнти проходили опитування вдруге для оцінки рівня обізнаності та сприйняття після навчання. Наприкінці періоду спостереження дослідники оцінили кількість учасників, які отримували терапію статинами, та підрахували динаміку результату за шкалою EQuIPP у відсотках.
Місце проведення та учасники. Це дослідження проводилось у сімейній аптеці Waterfront в Моргантауні, Західна Вірджинія (США), з грудня 2017 по квітень 2018 року. Пацієнтів включали у дослідження, якщо вони були віком від 40 до 75 років та отримали в аптеці щонайменше дві поставки протидіабетичного препарату протягом останнього року, але не приймали статини протягом року до початку участі в дослідженні, а також якщо вони могли вільно читати та писати англійською мовою.
Оцінка даних. Основним результатом була прогнозована зміна оцінки у відсотках за шкалою EQuIPP — «Прийом статинів при цукровому діабеті». Вторинні результати включали рівень обізнаності й уявлення про терапію статинами.
Результати. Протягом періоду дослідження 10 учасників пройшли опитування та освітню співбесіду. Динаміка показника за шкалою EQuIPP — «Прийом статинів при цукровому діабеті» показала зростання з 75 до 76,9 % (+ 1,9 %). До освітньої бесіди ніхто з учасників не міг визначити переваги терапії статинами, окрім зниження рівня холестерину. Після співбесіди 80 % учасників могли визначити принаймні одну додаткову перевагу терапії статинами. Перед навчанням 30 % учасників заявили, що розглядатимуть ймовірність початку прийому статину, але цей показник збільшився до 80 % після проведення навчання фармацевтом. Також до навчання жоден учасник не вважав, що слід приймати статини. Після навчання 40 % пацієнтів заявили, що вважають себе кандидатами для терапії статинами. 
Висновки. Пацієнти охоче отримують інформацію від фармацевтів щодо своїх препаратів і сприймають загальні рекомендації. Загальним модифікуючим бар’єром для терапії статинами є обізнаність пацієнтів, що підкреслює важливість освітніх бесід. Обізнаність про терапію статинами може також збільшити показники EQuIPP у незалежній громадській аптеці, що призведе до кращих результатів для пацієнтів та покращення загальних показників ефективності. Загалом можна сказати, що пацієнтам потрібна додаткова освіта щодо терапії статинами та користі цих препаратів, крім їх здатності знижувати рівень холестерину. Навчання пацієнтів щодо користі терапії статинами при цукровому діабеті, що надає фармацевт, може збільшити показники ефективності та зменшити видатки у сфері охорони здоров’я.


Вернуться к номеру