Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



UkrainePediatricGlobal

UkrainePediatricGlobal

Журнал «Здоровье ребенка» 6(15) 2008

Вернуться к номеру

Роль мікро- та макроелементів у реабілітації дітей раннього віку, які часто хворіють

Авторы: Т.В. ЛОТОВСЬКА, А.Є. ЛЕВЧУК, Івано-Франківський державний медичний університет, інфекційне відділення міської дитячої клінічної лікарні

Рубрики: Педиатрия/Неонатология

Версия для печати


Резюме

Метою дослідження був аналіз динаміки перебігу захворювань респіраторного тракту в дітей, які часто хворіють, які приймали препарат Краплі Береш Плюс® із метою імуномодуляції, а також корекції електролітних порушень. Проводили порівняльне оцінювання динаміки перебігу захворювання з аналогічними показниками у дітей, які часто хворіють, які не приймали препарат Краплі Береш Плюс®, а застосовували лише стандартні схеми, що включали в себе засоби антибактеріальної і патогенетичної терапії. У дослідженні взяли участь загалом 45 дітей віком 1–3 роки, які перебували на стаціонарному лікуванні в інфекційному відділенні МДКЛ із приводу інфекційно-запальних захворювань дихальної системи, зокрема 12 дітей, хворих на гостру пневмонію, та 12 дітей, хворих на гострий стенозуючий ларинготрахеїт, які приймали препарат Краплі Береш Плюс® починаючи з другого етапу антибіотикотерапії (5–7-й день лікування). 10 дітей, хворих на гостру пневмонію, і 11 дітей, хворих на гострий стенозуючий ларинготрахеїт, лікувались лише за класичними схемами. Контрольна група складала 10 здорових дітей. Рівні IgA, IgM, IgG, кальцію, калію, натрію, сироваткового заліза в крові визначались на 10-й і 30-й день від початку захворювання. Проводився моніторинг показників загального стану на 5, 10, 20, 30-й дні, серед яких зміни апетиту та поведінкові реакції. Результатом дослідження стало виявлення суттєвого покращення динаміки перебігу захворювань респіраторного тракту у дітей раннього віку, які часто хворіють, які приймали препарат Краплі Береш Плюс®, порівняно з дітьми, у яких були застосовані інші схеми лікування.


Ключевые слова

діти, які часто хворіють, діти раннього віку, реабілітація, мікро- та макроелементи, Краплі Береш Плюс®

Вступ

Термін «діти, які часто хворіють» (ДЧХ) з''явився у вітчизняній медичній літературі на початку 80-х років минулого століття. Таких дітей виділяють під час диспансерного спостереження: захворюваність у них вища, ніж у ровесників. У ранньому і дошкільному віці організм дитини є особливо чутливим до респіраторних інфекцій — це онтогенетична особливість віку [3]. У дитини, яка часто і тривало хворіє, імунна система характеризується крайньою напруженістю процесів імунного реагування, недостатністю резервних можливостей, що є результатом тривалого і масивного антигенного впливу на організм, що справляють збудники найбільш поширених захворювань дихальної системи [8, 12].

Захворювання респіраторного тракту — одна з найбільш актуальних проблем сучасної педіатрії. Вони дуже поширені серед дитячого населення і мають велику питому вагу в структурі захворюваності. Незважаючи на досягнуті успіхи в лікуванні патології дихальної системи у дітей раннього віку, і дотепер запальні захворювання верхніх і нижніх дихальних шляхів зустрічаються з частотою від 4 до 20 на 1000 дітей. Виникнення, особливості перебігу й закінчення захворювання значною мірою зумовлені станом імунної системи, яка є запорукою захисту організму дитини від хвороб, хронізації чи рецидивування існуючого патологічного процесу.

В ефективному функціонуванні імунної системи та підтримці біологічної рівноваги організму провідна роль належить макро- та мікроелементам [10]. Вони містяться в клітинах, більшість у вигляді кофакторів металоензимів, забезпечують каталітичну активність клітин, стабілізацію макромолекул неферментного типу, регулюють цілу низку біохімічних функцій, у тому числі антиоксидантний захист, процеси детоксикації, тканинного дихання, а також потенціюють в організмі дію вітамінів і гормонів, беруть активну участь у синтезі білків, дефіцит яких значною мірою уповільнює процес одужання [1, 13]. Макро- та мікроелементи стимулюють захисні реакції організму, покращуючи його загальний стан і резервні можливості, особливо в період реконвалесценції після хвороб [5, 12]. Тому, на нашу думку, застосування препаратів, що містять макро- та мікроелементи, є доцільним у дітей раннього віку, які часто і тривало хворіють, у періоди лікування та реабілітації після захворювань верхніх і нижніх дихальних шляхів. З цією метою нами було обрано препарат Краплі Береш Плюс® від АТ «Береш Фарма» (Угорщина), оскільки він являє собою водний розчин, у якому містяться в оптимальному співвідношенні життєво важливі макро- та мікроелементи (залізо, цинк, магній, марганець, мідь, ванадій, молібден, нікель, фтор, бор, кобальт). Точно збалансований вміст компонентів препарату, його безпечність (відсутність тератогенної дії та токсичних впливів навіть за умови тривалого застосування) та ефективність, можливість застосування у дітей з вагою тіла від 10 кг (першого року життя), а також доступна вартість і зручність приймання дозволяють включати препарат Краплі Береш Плюс® у схеми відновної терапії для ДЧХ.

Матеріали та методи

Метою нашого дослідження було вивчити показники загального стану організму на фоні застосування препарату Краплі Береш Плюс® у складі комплексної терапії дітей раннього віку, які часто і тривало хворіють на захворювання верхніх та нижніх відділів респіраторного тракту. Для дослідження вибрано саме цю вікову групу пацієнтів, оскільки вони складають основний контингент хворих пульмонологічних відділень педіатричних стаціонарів. Під нашим спостереженням перебували 45 дітей віком від 1 до 3 років, які знаходились на стаціонарному лікуванні в інфекційному відділенні Івано-Франківської міської дитячої клінічної лікарні. Дітей було поділено на групи залежно від основного діагнозу та схеми лікування. Першу групу складали 22 дитини, хворі на гостру пневмонію. У цій групі було виділено дві підгрупи: перша (10 дітей) — хворі, які отримували лише медикаментозну терапію за традиційними схемами: антибактеріальні препарати, які вводились внутрішньовенно або внутрішньом''язово, на другому етапі антибіотикотерапії — перорально, а також інші засоби патогенетичної терапії (муколітики, бронхоспазмолітики, протизапальні, антигістамінні середники тощо); до складу іншої підгрупи входили 12 дітей, які разом із традиційною схемою приймали препарат Краплі Береш Плюс® під час лікування, починаючи з другого етапу антибіотикотерапії (5–7-й день лікування). Друга група (23 дитини, хворі на гострий стенозуючий ларинготрахеїт) так само поділялась на підгрупи: перша — 11 дітей, які лікувались тільки традиційними засобами; друга підгрупа складалась із 12 хворих із тим самим діагнозом, але їм, окрім класичних засобів лікування, було призначено препарат Краплі Береш Плюс®. Пацієнти вживали препарат Краплі Береш Плюс® під час лікування в стаціонарі починаючи з другого етапу антибіотикотерапії (5–7-й день лікування) протягом 4 тижнів по 1 краплі на 1 кг маси тіла. Група контролю складалась з 10 здорових дітей. У дітей усіх груп досліджувались клінічні та параклінічні показники, що характеризують загальний стан організму дитини, динаміку захворювання, ефективність лікувальних і реабілітаційних заходів та імунологічну реактивність. Вивчали такі показники: суб''єктивні прояви хвороби, які, враховуючи вік дітей, отримували від матерів або інших осіб, які доглядали за дітьми під час перебування їх у стаціонарі (поведінка, апетит), — як критерій рівня астенізації; дані біохімічного аналізу крові, зокрема показники електролітного обміну — рівні калію, кальцію, натрію, сироваткового заліза [4, 9], а також стан імунологічної реактивності, який оцінювався за допомогою визначення рівнів імуноглобулінів основних класів IgA, IgM, IgG методом радіальної імунодифузії в агаровому гелі за C. Mancini і співавт. (1965). Статистична обробка результатів дослідження здійснювалась за допомогою стандартної комп''ютерної програми Microsoft Excel із застосуванням критерію Стьюдента (t).

Результати дослідження

Результати даного дослідження оцінювались протягом усього курсу реабілітаційної терапії дітей раннього віку, які неодноразово перенесли гострі захворювання верхніх і нижніх відділів респіраторного тракту. На початку захворювання, коли хворі діти отримували медикаментозне лікування за традиційними схемами, зокрема антибактеріальні препарати, а також інші засоби патогенетичної терапії (муколітики, бронхоспазмолітики, протизапальні, антигістамінні середники тощо), у пацієнтів спостерігались виражені явища астенізації — загальна слабкість, дратівливість, швидка втомлюваність, зниження апетиту; дані лабораторних методів вказували на порушення в системі гуморального імунітету, що виражалось у вірогідному зниженні рівнів сироваткових імуноглобулінів, причому в дітей, хворих на гостру пневмонію, ці зміни були максимальними (рис. 1).

На фоні проведеного лікування в усіх дітей рівні імуноглобулінів мали певну тенденцію до покращення, особливо у хворих на ларинготрахеїт, порівняно з дітьми, хворими на пневмонію. Проте слід відзначити, що включення в схему лікування препарату Краплі Береш Плюс® у лікувальній дозі сприяло більш вираженій позитивній динаміці показників гуморального імунітету в дітей: концентрація імуноглобулінів класів A, M, G вірогідно збільшувалась, наближаючись наприкінці реабілітаційного курсу до значень групи контролю. Це, у свою чергу, прискорювало процес реконвалесценції.

Що стосується даних біохімічного аналізу крові, зокрема показників електролітного обміну, слід відзначити таку закономірність: у пацієнтів із гострою пневмонією порушення показників електролітного обміну були більш значними, ніж у дітей, хворих на стенозуючий ларинготрахеїт, що можна пов''язати з більш вираженою бронхіальною ексудацією (табл. 1). У групах дітей, які приймали Краплі Береш Плюс® із лікувальною метою, нормалізації рівнів калію, кальцію, натрію, сироваткового заліза та інших лабораторних показників вдалося досягти в більшості пацієнтів наприкінці реабілітаційного курсу, тобто на 30-й день від початку приймання препарату. У цей же час у дітей на фоні традиційної терапії вказані показники в аналогічні строки були суттєво нижчими від контрольних значень.

Калій разом із натрієм є основними внутрішньоклітинними іонами в схемах біоелектричних явищ процесів нервово-м''язової збудливості та провідності. Відповідно, зниження рівнів вищезгаданих елементів у крові хворих дітей впливає на діяльність життєво важливих систем організму, зокрема нервової, що клінічно проявляється загальною астенізацією і вегетативними розладами, зниженням апетиту. У результаті приймання препарату Краплі Береш Плюс® відбулося вірогідне зростання їх рівнів і, як наслідок, більш швидке покращення загального стану дитини та нормалізація поведінки.

У підгрупах пацієнтів, які приймали Краплі Береш Плюс®, підвищились показники сироваткового заліза, зниження якого є також одним із факторів загальної астенізації організму. Особи, які доглядають за дітьми, відзначали суттєве покращення їх апетиту, особливо в тих, у кого рівень заліза в крові у відповідь на проведене лікування зростав найбільш активно.

Кальцій є надзвичайно важливим елементом у період активного росту, особливо, в так званий перший період витягування. Судячи з отриманих результатів, приймання Крапель Береш Плюс®, впливаючи на фізіологічні шляхи обміну кальцію в організмі, забезпечує швидке відновлення рівня цього елементу в крові, чим запобігає відставанню в розвитку дітей, які приймали даний препарат від початку другого етапу антибіотикотерапії та в період реконвалесценції.

На фоні застосування препарату Краплі Береш Плюс® суб''єктивні дані мали тенденцію до нормалізації скоріше — приблизно на 20-й день курсу відновної терапії, що було відображено в результатах опитування матерів, які спостерігали зміни поведінкових реакцій та апетиту під впливом приймання препарату Краплі Береш Плюс® (табл. 2). У більшості дітей спостерігали нормалізацію апетиту та загального стану, зменшилась частота проявів загальної слабкості та дратівливості. Жодних ускладнень та побічних ефектів за період приймання препарату Краплі Береш Плюс® відзначено не було.

Оцінивши результати, отримані під час клінічного дослідження, можна зробити висновок, що препарат Краплі Береш Плюс® має доведену ефективність у нормалізації рівня життєво важливих показників електролітного обміну, а також є дієвим імуномодулятором. Препарат Краплі Береш Плюс® — це новий крок у комплексній профілактиці, лікуванні й реабілітації дітей, які часто хворіють, при захворюваннях респіраторного тракту інфекційно-запального генезу.

Висновки

1. У дітей раннього віку, які часто хворіють, із захворюваннями органів дихання спостерігались порушення загального стану та астенізація організму, а також зміни електролітного обміну та вірогідне зниження імунологічної реактивності.

2. У пацієнтів, яким проводили корекцію макро- та мікроелементного обмінів за рахунок включення в схеми лікування препарату Краплі Береш Плюс®, вдалося швидше досягти нормалізації клінічних та лабораторних показників.

3. Враховуючи імуномодулюючу та загальнозміцнюючу дію препарату Краплі Береш Плюс®, що підтверджена численними клінічними випробуваннями, його доцільно застосовувати з метою імунокорекції в схемах реабілітації дітей з захворюваннями верхніх і нижніх відділів респіраторного тракту, які часто хворіють.


Список литературы

1. Бережний В.В., Єршова І.Б., Кунегіна Е.Н. Гострі респіраторні захворювання у дітей і підлітків. — Луганськ, 2003.

2. Делягин В.М. Дефицит витаминов и минералов у детей // Российский педиатрический журнал. — 2006. — № 1. — С. 48-53.

3. Дмитриева И.В., Сперанский В.В., Зарипова Р.М. Иммунный статус детей с различными формами бронхолегочной патологии инфекционно-воспалительного генеза // Педиатрия. — 2001. — № 1. — С. 98-99.

4. Казакова Л.М. Профилактика дефицита железа у детей в группе риска по этой патологии // Педиатрия. — 1997. — № 2. — С. 88-89.

5. Костенко І.Ф. Імунореабілітація дітей, котрі часто хворіють, з застосуванням засобів антиоксидантної та анаболічної дії // Педіатрія, акушерство та гінекологія. — 1998. — № 2. — С. 43-47.

6. Митин А.Ю. Острый ларинготрахеит у детей. — М.: Медицина, 1986.

7. Острые респираторные заболевания у детей: лечение и профилактика (научно-практическая программа). — М., 2002. — 70 с.

8. Касаткин В.Н., Михайлова Н.В., Румянцев А.Г. Результаты трехлетнего катамнеза у часто болеющих детей // Педиатрия. — 1998. — № 2. — С. 43-47.

9. Решеткіна Л.П., Зубик Б.А. Аліментарна забезпеченість здорових дітей першого року життя залізом, міддю, кобальтом, цинком при різних видах вигодовування // Педіатрія, акушерство та гінекологія. — 1989. — № 5. — С. 28-29.

10. Роль дефицита макро- и микроэлементов в проблеме сниженного иммунитета (Информация АО «Береш Фарма» в Украине) // Здоров''я України. — 2007. — № 20(177). — С. 66-67.

11. Самсыгина Г.А. Новые подходы к лечению острых респираторных инфекций у часто болеющих детей (результаты многоцентрового исследования по программе ЧИБИС) // Педиатрия. — 2006. — № 1. — С. 37-41.

12. Часто и длительно болеющие дети: современные возможности иммунореабилитации: Руководство для врачей / Н.А. Коровина, А.Л. Заплатников, А.В. Чебуркин, И.Н. Захарова. — М., 2001. — 68 с.

13. Trace elements in Nutrition of Childrеn / Ed. Ranyit Kumar Chandra. — New York, 1991. — Vol. 23. — P. 232.

14. Vitamins and Minerals in Pregnancy and Lactation / Ed. Heribert Berger. — New York, 1998. — P. 450.


Вернуться к номеру