Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Журнал «Актуальная инфектология» Том 6, №1, 2018

Вернуться к номеру

Доброго дня, шановні колеги!

З першого номера нашого журналу починаємо новий рік. Що приніс нам та нашій країні рік, що минув? Якщо говорити про інфекції, то це спалах кору. За даними МОЗ, на кінець року захворіло більше 5 тис. людей. Серед тих, хто захворів, було 66 % дітей та частина населення, яка мала б бути щеплена проти кору. 
По Україні відзначаються спалахи інших інфекційних захворювань. Так, за оперативними даними Центру громадського здоров’я МОЗ, з початку поточного року, станом на 2 березня 2018 р., в Україні зареєстровано 135 спалахів інфекційних захворювань, за аналогічний період 2017 року — 32 спалахи.
За 2017 рік рівень охоплення профілактичними щепленнями дітей в Україні зріс майже вдвічі порівняно з минулим роком, але він не досяг того рівня, що необхідний для запобігання епідеміям та спалахам інфекційних захворювань. Так, у 2017 р. щепленнями вакциною АКДП було охоплено лише 51,2 % дітей, проти поліомієліту — 71,4 % дітей. 
До сьогодні наші лікарні практично не забезпечені протидифтерійними, протиправцевими та протиботулінічними сироватками, відсутні протималярійні препарати. В кожній інфекційній лікарні повинен бути необмежений запас цих препаратів.
Майже рік минув від дня видання Наказу МОЗ № 1422 стосовно міжнародних протоколів, але до сьогодні немає жодного офіційно перекладеного, адаптованого та затвердженого протоколу. У кожній країні, яка поважає себе та своїх громадян, рекомендації адаптуються до національних особливостей і можливостей. У нас надані тільки джерела, в яких можна знайти ті чи інші настанови. Крім цього, міжнародні рекомендації в наведених джерелах є не за всіма нозологічним одиницям, що зустрічаються в нашій країні.
Думаю, що настав час об’єднатися інфекціоністам країни і на чолі з нашою Асоціацією вийти із зверненням до Уряду, РНБО, МОЗ про небезпеку для всієї країни, що загрожує з боку інфекцій, та взяти на себе ініціативу з адаптації міжнародних протоколів.
Незважаючи на песимістичний тон мого звернення, я маю велику надію на те, що 2018 рік буде кращим, ніж попередній. Успіхів вам усім!
З повагою, головний редактор
професор С.О. Крамарьов


Вернуться к номеру