Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Журнал «Актуальная инфектология» Том 7, №5-6, 2019

Вернуться к номеру

Досягнення в галузі застосування прокальцитоніну, маркера сепсису, для швидкої діагностики широкого спектра запальних процесів інфекційної і неінфекційної природи

Авторы: Палатна Л.О., Кожокару О.І., Кушнарьова І.М.
Публічне акціонерне товариство «Окіра», м. Бровари, Україна

Рубрики: Инфекционные заболевания

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Актуальність. Незважаючи на розвиток і досягнення сучасної медицини, сепсис і його ускладнення залишаються актуальними в медичній практиці лікарів різних спеціальностей. І найзагрозливіше в цьому те, що з розвитком медицини ці проблеми тільки загострюються. Щороку у світі реєструється 18 мільйонів випадків сепсису, із них 30 % закінчуються летально. Особливе значення мають швидка диференціальна діагностика й моніторинг системних запалень, пов’язаних з хірургічним втручанням, травмами й опіками.

Мета дослідження: дослідити місце й роль сучасних методів ідентифікації фізіологічних і патологічних рівнів біохімічного маркера прокальцитоніну (ПКТ) за допомогою швидких імунохроматографічних тестів.

Матеріали та методи. Аналіз літературних даних, опублікованих у 1996–2011 рр., що стосуються питання зміни рівнів ПКТ; наукових оглядів і практичних рекомендацій щодо сучасних методів лабораторної діагностики за допомогою швидких імунохроматографічних тестів; останні новини світової лабораторної медицини.

Результати дослідження та їх обговорення. Вагому роль у діагностиці запалень відіграють біомаркери: цитокіни, С–реактивний білок, прокальцитонін. Численні дослідження показали, що через 2–4 години від початку розвитку запального процесу фіксується підвищення цитокінів, як при розвитку системних інфекцій, так і при «стерильних» запаленнях. Згодом починає підвищуватися прокальцитонін, що досягає максимуму через 8–12 год. При «стерильному» запаленні рівень ПКТ знижується, в умовах розвитку системного інфекційного запалення — підвищується. Залежно від динаміки розвитку сепсису рівень ПКТ підвищується або знижується. Після цього починає підвищуватися головний ранній маркер гострої фази запалення, як «стерильного», так і інфекційного, — С–реактивний білок, що досягає піку через 12–24 год. Саме ПКТ вважається найбільш специфічним маркером сепсису. Проаналізовані результати досліджень, опублікованих у 1996–2011 рр., присвячених ефективності ПКТ для діагностики й моніторингу сепсису. З 1996 по 2011 р. щодо вивчення ефективності ПКТ для діагностики сепсису було проведено 46 досліджень, 39 дали позитивні результати, 7 — негативні. Хоча високі рівні ПКТ свідчать про системну бактеріальну інфекцію (на відміну від вірусної, грибкової або запальної етіології сепсису), сироваткові рівні ПТК не корелюють із тяжкістю сепсису або смертністю. У даний час сироваткові рівні ПКТ, що застосовуються для оцінки ефективності антибіотикотерапії і формулювання рішення про доцільність підвищення/зниження її інтенсивності, мають тільки дослідне застосування. Проте сироваткові концентрації ПКТ мають встановлену придатність: для моніторингу клінічних наслідків медичної і хірургічної терапії сепсису, для спостереження розвитку сепсису в опікових пацієнтів і пацієнтів відділень інтенсивної терапії; можуть відігравати роль у зниженні інтенсивності антибіотикотерапії. Висвітлено методику якісного і кількісного визначення рівня прокальцитоніну візуально й інструментально, за допомогою швидких імунохроматографічних тестів виробництва Hangzhou AllTest Biotech Co., Ltd.

Висновки. Ретроспективний аналіз показав: у хворих з найбільш високими рівнями ПКТ згодом розвинулися інфекційні ускладнення, у тому числі сепсис і септичний шок. Це було першою ознакою зв’язку між підвищеними рівнями ПКТ і системним запаленням. З цього моменту вивчення зв’язку між ПКТ і запальними процесами стало одним з найгарячіших напрямків сучасної медицини. Якісне й кількісне визначення ПКТ за допомогою експрес–тестів на прокальцитонін виробництва Hangzhou AllTest Biotech Co., Ltd. — надійний та ефективний спосіб ідентифікації.



Вернуться к номеру