Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Журнал «Актуальная инфектология» Том 8, №1, 2020

Вернуться к номеру

Поширення аденовірусів у водних об’єктах Одеської області

Авторы: К.С. Гриценко
Одеський національний медичний університет, м. Одеса, Україна

Рубрики: Инфекционные заболевания

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Актуальність. Аденовірусна інфекція (АдВІ) — гостра інфекційна патологія, спричинена аденовірусами (АдВ). АдВ людини є дволанцюговими ДНК-утримуючими вірусами, що не мають оболонок, які належать до 5 родів родини Adenoviridae. АдВ, здатні викликати захворювання у людини, відносять до роду Mastadenovirus, вперше виділені в 1953 р. з тканин мигдаликів та аденоїдів у хворих дітей. Відомо сім видів (A–G) і близько 100 серотипів АдВ, більше 60 з них виділено у людей, що призводить до можливості багаторазового зараження цими вірусами, що займають значну частку у структурі ГРВІ, вірусних діарей, уражень кон’юнктиви, лімфоїдної тканини, до можливості виникнення епідемічних спалахів захворювання. Найпоширеніші серотипи — 3, 4, 7, 14, 21, які спричинюють ГРВІ, 14-й серотип зумовлює найтяжчі випадки АдВІ, з типами 40, 41, 52 асоціюють гастроентерити, типи 1, 2, 5, 6 належать до «латентних» АдВ, їх виявляють у здорових людей, за онкогенною здатністю найбільшу активність виявили серотипи 12, 18 і 31.

Мета: вивчити окремі прояви епідемічного процесу аденовірусної інфекції за поширеністю у стічних господарсько-побутових та водах інфекційних стаціонарів Одеської області.

Матеріали та методи. Описово-аналітичний метод даних періодичної наукової літератури з інформаційних ресурсів PubMed. Звіти про результати санітарно-вірусологічних досліджень об’єктів довкілля (форма 11.6) ДУ «Лабораторний центр МОЗ України у Одеській області» за період 2014–2018 рр.

Результати. Як відомо, забруднення водних та інших об’єктів довкілля патогенними вірусами відбувається переважно через неочищені чи недостатньо очищені та знезаражені господарсько-побутові стічні води. Водний характер спалахів багатьох гострих кишкових інфекцій не втратив своєї актуальності і в сучасний період. Через воду поширюється понад 100 вірусних агентів, у тому числі АдВ. Їх вилучення зі стічних вод є дуже складним завданням з урахуванням стійких властивостей та нечутливості до більшості дезінфектантів. Моніторинг циркуляції АдВ дозволяє судити про окремі прояви епідемічного процесу АдВІ, реєстрація захворюваності на яку не проводиться. Господарсько-побутові стічні води каналізаційної мережі забирали на очисних спорудах, станціях біоочищення інфекційних лікарень області. Протягом періоду спостереження досліджено 899 проб на наявність кишкових вірусів, позитивних з них було 99 (11 %), у 23 з яких (23,23 %) виявили АдВ. Також було досліджено 676 проб стічних вод інфекційного стаціонару, 22 з яких (3,3 %) були позитивними, у 14 (63,63 %) виявлені АдВ.

Висновки. Отже, можна зробити висновок щодо наявності прихованого перебігу епідемічного процесу аденовірусної інфекції серед населення Одеської області, зважаючи на досить часте (майже четверта частина всіх виявлених вірусних агентів) забруднення аденовірусами водних об’єктів. А що стосується інфекційних стоків, то за частотою виявлення АдВ були домінуючими (63,63 %).



Вернуться к номеру