Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Журнал «Актуальная инфектология» Том 8, №5, 2020

Вернуться к номеру

Розрахунок потреби ліжкового фонду для лікування хворих на мультирезистентний туберкульоз на прикладі Дніпропетровської області

Авторы: Н.В. Гранкіна(1), Н.Є. Марченко, Н.А. Литвиненко(2)
(1) — КП «ДОКЛПО «Фтизіатрія» ДОР», м. Дніпро, Україна
(2) — ДУ «Національний інститут фтизіатрії і пульмонології ім. Ф.Г. Яновського НАМН України», м. Київ, Україна

Рубрики: Инфекционные заболевания

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Туберкульоз (ТБ) лишається причиною найбільшої кількості смертей від інфекційних хвороб у світі, незважаючи на те, що на сучасному етапі це виліковне захворювання. У наш час у регіоні Східної Європи та Центральної Азії, до якого належить Україна, поширюється епідемія лікарсько-стійкого туберкульозу. При цьому частота множинної лікарської стійкості ТБ доходить до половини всіх випадків.
Підвищення ефективності лікування хворих на ТБ є одним з найважливіших факторів покращення епідемічної ситуації з туберкульозу. Тому заклади охорони здоров’я, що надають стаціонарну медичну допомогу хворим на ТБ, повинні ефективно використовуватись, відповідати вимогам інфекційного контролю, а також потребам населення. Планування ліжкового фонду протитуберкульозних закладів повинно ґрунтуватись на сучасній доказовій базі, що передбачено рекомендаціями ВООЗ і Стратегією розвитку системи протитуберкульозної медичної допомоги, затвердженою Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 27 листопада 2019 року № 1414-р «Про схвалення Державної стратегії розвитку системи протитуберкульозної медичної допомоги».
Метою роботи було розрахувати потребу ліжкового фонду для лікування хворих на ТБ, у тому числі мультирезистентного, у Дніпропетровській області, а також визначити можливість застосування методології ВООЗ для розрахунку потреби у фтизіатричних ліжках на рівні одного з регіонів України.
Матеріали та методи. Під час роботи авторами використовувались дані державної статичної звітності щодо захворювання на ТБ (форма № 8 «Звіт про захворювання на активний туберкульоз», форма звітності № 33-коротка «Звіт про хворих на туберкульоз» Дніпропетровської області за 2019 рік, форма первинної облікової документації № 060-4/о «Журнал реєстрації хворих з підтвердженим МР ТБ/РР ТБ/ПР ТБ та ризиком МР ТБ до 4-ї категорії в районі ТБ 03-МР ТБ»), а також огляд стандартних даних про пацієнтів з електронного реєстру хворих на ТБ (е-ТВ manager). Розрахунок потреби у фтизіатричних ліжках на рівні регіону проведено відповідно до методології ВООЗ («Модель протитуберкульозної допомоги, орієнтованої на потреби людей», концептуальний проєкт моделі для країн Східної Європи і Центральної Азії, перше видання, 2017 рік). 
Результати. Ключовим принципом у плануванні пропускної можливості закладів охорони здоров’я, що надають протитуберкульозну медичну допомогу, вважається лікування відповідно до профілю лікарської чутливості. Планування фтизіатричного ліжкового фонду за методологією ВООЗ вимагає дотримання наступних критеріїв: доступність швидких молекулярних тестів як вихідних тестів на ТБ із стійкістю збудника до ізоніазиду та рифампіцину; 100% охоплення швидким тестуванням лікарської чутливості/стійкості (ТЛЧ) і проведення лікування відповідно до профілю стійкості; надання належного лікування всім хворим на ТБ, у тому числі з множинною лікарською стійкістю (МЛС) і широкою лікарською стійкістю (ШЛС); застосування скорочених схем лікування МЛС ТБ, а також нових схем; впровадження переважно амбулаторної моделі лікування та інших пацієнт-орієнтовних підходів.
Розрахунок потреби Дніпропетровської області у фтизіатричних ліжках проведено у два етапи. На першому етапі проведено оцінку епідемії ТБ у регіоні у 2019 році, охоплення ТЛЧ до препаратів І і ІІ ряду, а також поточна й очікувана поширеність лікарської стійкості. На другому етапі оцінено показники направлення пацієнтів з ТБ на лікування. Для МЛС ТБ оцінена частка випадків, що підлягають лікуванню за стандартними й скороченими схемами лікування. Оцінена частка пацієнтів, які підлягають госпіталізації, і середня тривалість стаціонарного лікування (з розбивкою за категоріями лікування).
За підсумками проведених розрахунків встановлено, що очікувана кількість фтизіатричних ліжок для регіону становила 392 ліжка (12,2 на 100 000 населення). Разом з цим станом на 01.09.2020 у Дніпропетровській області функціонує 755 фтизіатричних ліжок на базі 3 окремих протитуберкульозних закладів. Розрахунковий профіль ліжкового фонду за категоріями лікування (з поправкою на середній показник зайнятості ліжка 85 %): лікування І ряду — 81 (20,7 %), лікування полірезистентного ТБ — 1 (0,3 %), лікування МЛС ТБ скороченого режиму (9–12 міс.) — 2 (0,5 %), лікування МЛС ТБ стандартний режим — 276 (70,4 %), МЛС ТБ, пре-ШЛС ТБ і ШЛС ТБ режим — 15 (3,8 %), ліжка для симптоматичного лікування (паліатив) — 17 (4,3 %).
Висновок. Запропонована ВООЗ методологія розрахунку фтизіатричного ліжкового фонду може бути застосована для ретроспективної оцінки й перспективного планування. Потребує подальшого удосконалення система обліку пацієнтів з ТБ для отримання відсутніх на даний час даних, необхідних для коректного розрахунку. Проведений розрахунок виявив суттєвий надлишок фтизіатричних ліжок у регіоні (перевищення потреби в 1,9 раза), що призводить до зниження ефективності використання ліжкового фонду й зростання нецільових витрат на утримання протитуберкульозних закладів і надмірних штатів працівників.
Необхідне подальше розширення практики лікування лікарсько-чутливого й лікарсько-стійкого ТБ в амбулаторних умовах, а також упровадження лікування МЛС ТБ скороченого режиму. Це дозволить знизити потребу регіону в ліжковому фтизіатричному фонді й скоротити витрати на проведення стаціонарного лікування, яке, відповідно до національних стандартів та критеріїв до госпіталізації, передбачається як невідкладна допомога хворим на ТБ.


Вернуться к номеру