Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Журнал «Актуальная инфектология» Том 8, №5, 2020

Вернуться к номеру

Ключова роль антиретровірусної терапії в лікуванні осіб з коінфекцією ВІЛ/ТБ, 2020 рік

Авторы: Л.Д. Корінчук
Інтервенційна епідеміологічна служба, Центр громадського здоров’я МОЗ України, м. Київ, Україна

Рубрики: Инфекционные заболевания

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Проблемним питанням щодо контролю за туберкульозом та ВІЛ-інфекцією/СНІДом залишається постійне зростання захворюваності на поєднану інфекцію ВІЛ/туберкульоз (ТБ). ТБ — головна причина смертності ВІЛ-позитивних осіб. В Україні показник охоплення антиретровірусною терапією (АРТ) осіб із коінфекцією ВІЛ/ТБ на рівні 83 %.
Матеріали та методи. Аналіз проведений на основі даних, отриманих із реєстру хворих на ТБ. Для аналізу були взяті хворі з коінфекцією ВІЛ/ТБ (нові випадки та рецидиви) за І півріччя 2017, 2018 та 2019 років.
Коінфекція ВІЛ/ТБ — це активний легеневий або позалегеневий ТБ, що розвивається у ВІЛ-інфікованих осіб. 
АРТ — це застосування комбінації з трьох або більше АРВ-препаратів для лікування ВІЛ-інфекції. АРТ передбачає довічне лікування. 
Ефективне лікування ТБ — сума результатів «вилікований» і «лікування завершено».
Результати. Проаналізувавши дані, ми отримали такі результати: у І півріччі 2017 року ефективність лікування хворих без АРТ — 16,8 %, а в осіб, які отримували АРТ, — 56,9 %, в аналогічному періоді 2018 році — 6,8 та 58,7 %; у 2019 році — 6,8 та 57,7 % відповідно. Отже, ефективність лікування осіб із коінфекцією ВІЛ/ТБ на АРТ у вісім разів вища, ніж серед осіб, які не отримували АРТ. При збільшенні показника охоплення АРТ хворих із коінфекцією ВІЛ/ТБ зростає рівень ефективного лікування ТБ.
Висновки. Проведення дослідження щодо з’ясування причин, через які хворі з коінфекцією ВІЛ/ТБ не отримують АРТ, може сприяти підвищенню рівня охоплення АРТ, а це, зі свого боку, підвищить виживаність хворих із коінфекцією ВІЛ/ТБ.


Вернуться к номеру