Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Журнал «Актуальная инфектология» Том 9, №1, 2021

Вернуться к номеру

Ураження слизової оболонки ротової порожнини хворих при інфекційних захворюваннях подорожуючих

Авторы: Байдалка І.Д.
Львівський національний медичний університет ім. Данила Галицького, м. Львів, Україна

Рубрики: Инфекционные заболевания

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Актуальність. Початок XXI сторіччя супроводжувався суттєвою інтенсифікацією міграційних процесів в Україні. Від моменту здобуття незалежності щорічно зростала кількість наших громадян, які відвідували інші країни. У переліку найпоширеніших країн серед українців для туризму значаться Туреччина, Єгипет, але багато хто надає перевагу екзотичним країнам із тропічним кліматом (Індія, Коморські острови, Маврикій, Сейшельські острови, Мадагаскар, Реюньйон, Бразилія тощо). Україна стала привабливою для іноземців також: щоквартально до 2020 року прибувало до 29 мільйонів громадян інших країн. Ці позитивні соціально-економічні зміни водночас мають і тривожні тенденції, які зумовлені зростанням кількості занесених випадків інфекційних і паразитарних захворювань, у тому числі зумовлених збудниками особливо небезпечних інфекцій, вчасне виявлення яких не завжди можливе. 
Мета дослідження: дослідити і проаналізувати прояви інфекційних і паразитарних захворювань із групи «захворювання подорожуючих», що маніфестують ураженнями слизової порожнини рота людини, як один із варіантів виявлення завезених випадків, зумовлених збудниками особливо небезпечних інфекційних (ОНІ) та/або паразитарних захворювань.
Матеріали та методи. Здійснено інформаційний пошук щодо спектра потенційних патогенних біологічних агентів (ПБА), клінічна маніфестація яких супроводжується ураженнями слизової ротової порожнини в різні періоди захворювання. Використано вітчизняні та закордонні інформаційні ресурси за напрямками екосистемного аналізу, біологічної безпеки, тропічних захворювань, хвороб подорожуючих, епідеміології, стоматології.
Результати та обговорення. З огляду на вагомість проблеми низки інфекційних і паразитарних захворювань більшість країн світу має визначені стандарти їх контролю відповідно до національних пріоритетів. Ризики занесення збудників ОНІ з інших територій чи держав означені також з урахуванням небезпеки здійснення біотерористичних атак. Питання раннього виявлення факту занесення ПБА розпрацьовують з урахуванням клінічної маніфестації захворювань, епідеміологічного анамнезу, лабораторної верифікації. На підставі здійсненого нами аналізу першоджерел у групі захворювань подорожуючих до 25 % пацієнтів мають прояви уражень слизової оболонки порожнини рота (СОПР). Так, у хворих на малярію в порожнині рота можуть спостерігатися сколи емалі та зламані зуби (при церебральній малярії) внаслідок нападів фебрильних судом. Висока температура тіла викликає ксеростомію та обезводнення, клінічними ознаками чого можуть бути сухість у роті, відчуття прилипання язика до піднебіння, труднощі жування, ковтання або мовлення, порушення смакових властивостей, спрага; постійне облизування губ, печія та болючість слизової оболонки порожнини рота, язика. Недостатня кількість слини та пов’язаних із нею імуноглобулінів, електролітів і захисних властивостей може сприяти виникненню дискомфорту, утрудненню прийому їжі, ковтання та підвищує ризик виникнення карієсу. За відсутності лікування ксеростомія збільшує утворення біоплівки в порожнині рота, що викликає захворювання ясен, втрату зубів та ураження карієсом. Тяжка анемія, спричинена малярією, перешкоджає нормальному розвитку еритроцитів, що маніфестує блідістю СОПР, кутовим хейлітом, еритемою, атеротомією СОПР та втратою ниткоподібних і грибоподібних сосочків на тильній стороні язика. Унаслідок імуносупресії можлива Cancrum oris, або нома (гангренозна інфекція порожнини рота, яка уражає вже виснажених та хворих дітей). Супроводжується болючістю в порожнині рота, набряком та локалізованим підвищенням температури, легким утворенням кірок на губах/кутиках рота, кратероподібними виразками СОПР, набряком у порожнині рота. Іншим актуальним ОНІ захворюванням є лихоманка денге, при якій можливі ясенна кровотеча, болючість ясен, СОПР, альвеол м’якого піднебіння, наявність пухирів, утруднене ковтання протягом 10 днів, у тому числі на європейському континенті. У таких хворих на СОПР виявляється ураження з множинними невеликими афтами, ерозіями, хейлітом, що супроводжуються сильним болем, генералізованим гінгівітом та відчуттям печії при розмові, ковтанні, порушенням гігієни порожнини рота, неможливістю пережовувати їжу та втратою смаку. Гарячка, спричинена вірусом Зіка, також може мати симптоми ураження СОПР: екхімози, афтозні та виразкові ураження слизових.
Висновки. Таким чином, з урахуванням значних міграційних потоків із територій і держав африканського, азійського, американського континентів, що розташовані в ареалах циркуляції збудників особливо небезпечних інфекційних і паразитарних захворювань, доцільно використовувати при клінічній діагностиці хвороб подорожуючих диференціальні підходи з урахуванням особливостей уражень СОПР відповідно до епідеміологічного анамнезу.


Вернуться к номеру