Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Журнал «Актуальная инфектология» Том 9, №2, 2021

Вернуться к номеру

Системні прояви скелетної травми, ускладненої пошкодженням шкіри, та ефективність застосування PRP-терапії

Авторы: Смаглій З.В.
Тернопільський національний медичний університет імені І.Я. Горбачевського МОЗ України, м. Тернопіль, Україна

Рубрики: Инфекционные заболевания

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Актуальність. Травма посідає перше місце серед причин інвалідності та третє — серед причин смертності. В окремих випадках, крім пошкодження кісток скелета, має місце ураження шкірних покривів, які погіршують перебіг травматичної хвороби. У медицині недостатньо вивчено застосування збагаченої тромбоцитами плазми (метод PRP-терапії) для прискорення загоєння шкірних ран за умов тяжкої травми та її вплив на системні прояви травматичної хвороби.
Мета дослідження: з’ясувати ефективність PRP-терапії у загоєні ран шкіри та корекції системних проявів скелетної травми, ускладненої крововтратою.
Матеріали та методи. Експерименти виконано на білих щурах. У наркотизованих тварин моделювали перелом стегнової кістки та крововтрату. Додатково на поверхні спини формували скальповану рану шкіри розміром 2 ´ 2 см. Багату тромбоцитами алогенну плазму щурів заготовляли методом Messora et al. (2011). У щура ексфузували 5 мл крові, з якої методом центрифугування отримували 0,5 мл збагаченої тромбоцитами плазми. Останню вводили внутрішньодермально по 0,1 мл на стандартну глибину по кутах рани на відстані не більше ніж 5 мм від краю рани. У контрольній групі вводили фізіологічний розчин. Рану покривали асептичною пов’язкою.
Результати та обговорення. Дослідження показали, що наявність дефекту шкіри поглиблює тяжкість перебігу скелетної травми, ускладненої крововтратою. Водночас застосування алогенної збагаченої тромбоцитами плазми сприяє прискоренню загоєння дефекту шкіри, а також позитивно впливає на системні прояви травматичної хвороби. 
Висновки. Отже, алогенна збагачена тромбоцитами плазма справляє системний вплив на організм. Це пов’язано з прискоренням загоєння дефекту шкіри. Не можна виключити й системний вплив тромбоцитарних факторів росту, які позитивно впливають на регенерацію кістки та відновлення клітин крові, що вимагає подальшого поглибленого вивчення.


Вернуться к номеру