Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Журнал «Актуальная инфектология» Том 9, №4, 2021

Вернуться к номеру

Антивірусна активність та механізми антивірусної дії препарату тазалок

Авторы: Архипова М.А. (1, 2), Галкін О.Ю. (1), Луценко Т.М. (1), Старосила Д.Б. (2), Рибалко С.Л. (2), Дерябін О.М. (2), Васильченко О.В. (3)
(1) — Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», м. Київ, Україна
(2) — ДУ «Інститут епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л.В. Громашевського НАМН України», м. Київ, Україна
(3) — Інститут молекулярної біології та генетики НАН України, м. Київ, Україна

Рубрики: Инфекционные заболевания

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Незважаючи на наявність ефективних вакцин, коронавірусна інфекція COVID-19 та її лікування залишаються однією з першочергових проблем громадського здоров’я у світі. Проте інші вірусні захворювання продовжують циркулювати серед населення, хоча увага до них дещо знизилась на тлі пандемії COVID-19. Тому пошук препаратів із антивірусною дією ведеться насамперед до неконтрольованих вірусних інфекцій, таких як герпес, гепатити, коронавіруси, грип, на моделях самих вірусів та їх сурогатних моделей.
Тазалок® — лікарський рослинний препарат, що зареєстрований в Україні до використання в медичній гінекологічній практиці (код АТС G02CX, реєстраційне посвідчення UA/8499/01/01). Він являє собою спиртовий екстракт суміші сировини шести лікарських офіціальних рослин і тих, що використовуються в народній медицині, — лабазнику шестипелюсткового, петрушки кучерявої, селери звичайної, підмареннику справжнього, льонку звичайного та нагідок лікарських. 
Біологічно активні речовин препарату тазалок за своєю структурою подібні до ендогенного естрогену, але не проявляють естрогеноподібної активності. Тому тазалок має селективну антиестрогенну активність, нормалізує дисбаланс гонадотропних гормонів і другу (лютеїнову) фазу менструального циклу.
Результати численних наукових досліджень підтверджують, що фенольні сполуки, які містяться у високих концентраціях у сировині тазалоку, зокрема фенольні кислоти (галова кислота, елагова та саліцилова кислоти), флавоноїди (кверцетин, рутин, апігенінкемпферол, катехін, епікатехін та їх похідні), як і інші поліфеноли, здатні інгібувати, а в деяких випадках, навпаки, стимулювати велику кількість ферментів і ферментних систем. Ці ензими беруть участь у реакціях, що регулюють ділення і проліферацію клітин, агрегацію тромбоцитів, детоксикацію, запалювальну та імунну відповідь. Вони мають антиоксидантну, антиканцерогенну, імуномодулюючу дію, позитивно впливають на гемостаз.
Предметом даного дослідження був відбір модельних вірусів з метою виявлення ефекту пригнічення репродукції вірусів в дослідах in vitro та подальші поглиблені дослідження антивірусної дії препарату тазалок у дослідах in vivo на обраній моделі. У зв’язку з тим, що антивірусна дія препаратів здійснюється із залученням системи інтерферону та впливу на ферментну систему синтезу РНК та ДНК, була досліджена інтерферон-індукуюча активність препарату тазалок і його вплив на синтез РНК та ДНК.
Проведені дослідження антивірусної активності спиртового розчину препарату тазалок в експериментальних моделях вірусів герпесу, сурогатного вірусу гепатиту С (ВБВД) та коронавірусу ТГС in vitro виявили високу антивірусну активність до всіх досліджуваних вірусів.
Було показано, що розчин препарату тазалок є активним інгібітором репродукції вірусів герпесу (ЕС50 — 1 : 6400, IS — 80), ВБВД (ЕС50 — 1 : 6400, IS — 160) та коронавірусу ТГС (ЕС50 — 1 : 3200, IS — 160). 
На моделі генітального герпесу самців морських свинок було показано, що розчин препарату тaзалок в розведенні 1 : 100 при комбінованій схемі введення (per os + аплікація препарату на ранову поверхню) затримує початок розвитку перших симптомів і скорочує час розвитку хвороби, індекс лікувальної дії препарату тaзалок знаходиться на рівні референтного антигерпетичного препарату віролекс (54,49; 56 % відповідно). Механізм антигерпетичної дії препарату тaзалок здійснюється за рахунок індукції ІФН-α та ІФН-γ, інгібіції синтезу РНК та ДНК.


Вернуться к номеру